Hlavní obsah

Na Pustevnách vyrostly sochy ze sněhu a ledu

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři vítěze měl letošní jedenáctý ročník ojedinělé akce nazvané Sněhové království. Čeští i zahraniční umělci vytvořili za sedm dní deset unikátních sněhových a ledových soch a plastik. O víkendu přišlo na Pustevny do Beskyd jejich práci obdivovat dvacet tisíc návštěvníků.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Sochař Milan Kuzica dokončuje ledovou lahev vodky, kterou drží v ruce jeho Absolutní tanečnice.

Článek

V nadmořské výšce přes jeden tisíc metrů si dala dostaveníčko asi dvacítka sochařů. Většina z nich se již zúčastnila minulých ročníků Sněhového království.

„Motiv Absolutní tanečnice se našemu týmu zdál dostatečně zajímavý k místu, kde dílo vytváříme, a to u hotelu Tanečnica. Pokusili jsme se vytvořit sochařskou figuru se všemi prvky. Taneční partner si hlídá unavenou tanečnici, která v ruce drží ledovou láhev s vodkou,“ přiblížil jeden z vítězů letošního ročníku Milan Kuzica z Prahy.

Návštěvníky si získala socha traktoru nazvaná LKT forever

Návštěvníky nejvíce zaujala socha traktoru nazvaná LKT forever. Jejím autorem je Juraj Mucha. Odbornou porotu nadchla socha Ledové královny. Tu vytvořil tým kolem sochaře Jaroslava Holce. Svého vítěze mezi sebou vybrali i samotní umělci. První místo si rozdělili Jaroslav Holec a Milan Kuzica s Absolutní tanečnicí.

V letošním roce rozšířili organizátoři Sněhového království akci o ledové sochy. „Novinka měla velký ohlas, lidé utvořili u monumentů až sto metrů dlouhou frontu. Také někteří sochaři, kteří tvořili letos ze sněhu, říkali, že příští rok by rádi zkusili pracovat s ledem,“ řekl ČTK jeden z organizátorů Miroslav Hrabal.

Sochy vytvářely po celý týden až čtyřčlenné týmy ze tří zemí Evropy. Třímetrové sněhové válce měly průměr tři metry, objem 22 metrů krychlových a celkovou hmotnost jedenáct tun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám