Hlavní obsah

Lyžařské srdce Francie tepe ve středisku Méribel–Mottaret

Novinky, Radek Holub, redaktor časopisu Snow

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři údolí se 600 km sjezdovek představují nejvyhledávanější oblast celých francouzských Alp. Tvoří je střediska Courchevel, Méribel–Mottaret, Les Menuires a nejvýše položené středisko v Evropě Val Thorens. Lyžařské možnosti jsou tu téměř neomezené a pro jeden týden plně nevyužitelné, přestože každým rokem modernizovaná síť lanovek zrychluje spojení mezi jednotlivými středisky.

Článek

Srdcem toho všeho jsou Meribél a Mottaret. Méribel je místo, které bylo jako jedno z prvních vybráno pro budování středisek „na zelené louce“. V bezprostředním okolí se vyskytují příjemné červené a modré sjezdovky, vedené z části ve smrkových lesích. Jsou tu i dvě olympijské sjezdovky.

Bohaté jsou možnosti jízdy mimo sjezdovky, nechybí ani dva snowparky. Výše položený Mottaret má celkově sportovnější charakter – sjezdovky jsou vedeny už po úbočích holých horských štítů.

Většina apartmánů i hotelů stojí přímo na sjezdovce. Vyhřátá lyžárna i přezkáče jsou příjemným ranním startem, k lanovce se sjíždí pár metrů. Celý den nemusíte v lyžařském safari vypnout lyže.

:. Sjezdovky v areálu Meribel Foto: www.snow.cz

Architektura sama o sobě neohromí, ale ani neurazí. Z pohledu lyžařského komfortu nelze vytknout vůbec nic, z pohledu gastronomického gurmána jakbysmet – pokud vám na to peněženka vystačí. Večer zasedáte ke stolu a příbor odkládáte až o půlnoci. Francouzi (a Britové, pro které je Meribel s Mottaretem N° 1) diskutují, obchodují, odpočívají a baví se. Na upovídané Francouze a plné stoly se jen tak nezapomíná.

Díky nadmořské výšce – lyžuje se od 1 450 až do 3 000 m – se tu drží vysoce kvalitní sníh dlouho do jara. K absolutní jistotě chybí snad jen ledovec. O to, aby sníh napadl, se na páteřních sjezdovkách starají sněžná děla.

Skipasy
Dospělí 1 - 6 dní38 – 182 EUR
Děti * 1 - 6 dní26,50 – 127,50 EUR
* Děti ve věku 5–13 let

Pavoučí síť lanovek je hustě propletena celým údolím a standard je celkem vysoký – nejvíce kabinkových lanovek na světě, z moderní provenience šest šestisedaček a dokonce jedna osmisedačka. A k tomu mnohé další, „obyčejnější“ sedačky – to vše jen na zdejších 150 km sjezdovek (kapacita meribelsko-mottaretských lanovek a vleků je přes 74 tisíc lyžařů za hodinu).

:. Meribel Foto: www.snow.cz

Občasné fronty postupují plynule. Vytknout by se ale dalo stáří některých zařízení, v jedné ze zelených kabinek jste zaklíněni jako sardinky.

Méribel je rozhodně místo, kde je příjemné procházet se po ulicích – restaurace, kavárničky i butiky se sportovním vybavením nebo módním zbožím lemují hlavní obchodní třídy. Na večer čekají noční podniky a diskotéky, Méribel má dokonce kasino, kino a muzeum mapující tradice této vysokohorské oblasti.

Jako (špičkové) olympijské dědictví zde zůstal veliký zimní stadion, krytý bazén, umělá horolezecká stěna, fitness centrum, squash a kdo ví co ještě.

:. Meribel Foto: www.snow.cz

V Mottaretu je nabídka společenského života chudší, ale s Méribelem je propojen i večer skibusem. Večer je optimální doba, kdy zajít do některé z příjemných restaurací. Věnovat se můžete i letu na rogalu, chůzi na sněžnicích, paraglidingu či jízdě na saních tažených koňmi.

Cestování do samotné Francie je úmorné. Naštěstí oněch 1 100 km (z Prahy) ubíhá snad nejrychleji, jak může – z větší části po německých dálnicích, tedy i autobusem za nějakých třináct čtrnáct hodin.

Další informace
Sezónapolovina prosince – konec dubna
Nadmořská výška1 400 – 2 950 m n. m.
Typy vleků12x vlek – 18x sedačka – 16x kabinka
Typy sjezdovky11 % zelené – 46 % modré – 31 % červené – 12 % černé
Sjezdovky celkem150 km
Užitečné stránkywww.les3vallees.com, www.franceguide.com

Ubytování

V Méribelu i Mottaretu najdete apartmány spíše vyšší kvality a samozřejmě luxusní hotely. Méribel si zachoval ráz původní horské vesničky s tradiční savojskou architekturou, kde jsou stavby hlavně dřevěné s kamennými prvky. Hodně nových staveb vzniklo i u příležitosti Zimních olympijských her v Albertville. Modernější část – Mottaret – naštěstí vznikla až v době, kdy již byla koncepce obřích rezidencí passé, je tedy rozhodně přívětivější než zmiňovaný Les Menuires. Také zde převažují apartmánové rezidence.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám