Hlavní obsah

Na alpském ledovci Hintertux se lyžuje celý rok

Novinky, Radek Holub, autor je redaktorem časopisu Snow

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Údolí uprostřed tyrolských Alp imponuje nejen jedním ze sněhově nejspolehlivějších ledovců Hintertuxem, ale i celkovým počtem 636 km sjezdovek. Ty jsou rozdělené do tří velkých areálů o zhruba 150 km, na ledovce s 86 km a několika menších center do 20 km tratí. Sjezdovky všech arén se vlní na dohled od sebe, takže je snadné si každý den vybrat jinou „horu“.

Článek

Střediska ubytování a lyžování se vyvíjela postupně a přirozeně, z čehož plyne příjemná atmosféra „útulných“ penzionků, ale i ranní dojíždění či docházení k lanovce. Až na výjimky se nedá sjet po sněhu zpět do údolí (nebo po neupravované ski-route).

Aprés-ski se skládá hlavně z „hříbkových“ barů pod sjezdovkami, standardem je bazén nebo sauna – ať už v hotelu nebo v akvaparku.

:. Široké svahy v Hochzillertalu Foto: www.snow.cz

Lyžařské stráně jsou zpravidla až nad hranicí lesa – sjezdovky bodují svou šíří i přehledností, ale s převýšením obvykle do 500 m (Hochzillertal, Zell, Penken, Rastkogel). Kdo chce více, zavítá do Hochfügenu, Königsleitenu a samozřejmě do Hintertuxu. Mezi tratěmi kraluje příjemná carvingová červeň a modř, na lovce skalpů černých tratí čeká naproti tomu jen pár kousků (zato ale některé stojí za to: Harakiri s max. sklonem 78 % nebo krásné slalomové dálnice v Hochfügenu či z vrcholu Horberg).

Na ledovci trvá lyžařská sezóna celý rok

Samostatnou kapitolou je ledovec Hintertux s extra širokými ranvejemi poctivých červených. Žádná ze tří „houpaček“ nemá méně než 100 km sjezdovek (i Hintertux má 86 km) – nudou se tu neukouše ani nejzvlčilejší cestovatel.

Díky slušně rozsáhlému ledovci s celoročním provozem je sněhová jistota zimní sezóny téměř dokonalá. V ostatních areálech se nejvíc lyžuje mezi 1 500 a 2 500 m a polovina sjezdovek je zasněžovaná.

:. Zillertal - srdce oblasti Mayrhofen Foto: www.snow.cz

Kodrcat se na lanovkách-babičkách budete snad jedině dobrovolně. Tempo obnovy přepravního parku (náhrada někdejších kotev a dvousedaček za 4-, 6- či 8sedačky nebo kabinky) je ohromné, od roku 2000 bylo postaveno třicet hi-tech lanovek.

Drtivá většina tratí je dostupná po ose (z údolí) kabinka–expresní sedačka, vysloužilé lanovky zůstávají na pár zapadlých tratích nebo se dají „objet“ (např. třicetileté sedačky Gefrorene Wand na ledovci souběžně v trase funitelu Gletscherbus III).

Poněkud nepohodlné jsou odpolední sjezdy kabinkou do údolí, kam nezřídka nevede žádná sjezdovka (Zell, Hippach, Mayrhofen, Finkenberg).

Skipasy
dospělí 1 – 6 dnícca 38 – 186 EUR
děti 1 – 6 dnícca 18,50 – 88 EUR
Jedno - až třídenní skipasy platí jen ve vybraném středisku, čtyř- a vícedenní platí v celém údolí Zillertal. Děti narozené roku 2002 a mladší zdarma.

Nejlepší adresou pro večerní život je turistické městečko Mayrhofen s několika vyhlášenými diskotékami a bary, u všech nástupních lanovek samozřejmě navečer tepou „hříbky“ a „deštníky“ s tancem v přezkáčích a bohatou nabídkou šnapsů. V Mayrhofenu a Fügenu jsou akvaparky (vířivé proudy, bazén s vlnobitím) s více než 100 tobogány.

Díky dokončené dálnici Praha–Plzeň–Mnichov je cesta až překvapivě rychlá – cca 550 km za necelých 6 hodin, mimo dálnici je jen poslední úsek samotným Zillertalem (do Mayrhofenu 30 km).

Ubytování

Ve všech cenových kategoriích je výběr velmi slušný. Našinci oblíbené je vesničkové ubytování „vedle kravína“ (Aschau, Hippach, Lanersbach) – od soukromí ve statku se dvěma pokoji pro hosty přes rodinné penziony až po tří- i čtyřhvězdičkový hotel. Host náročnější na večerní zábavu spíš zvolí městečko (Mayrhofen). Nejskromněji se vyspíte zhruba za 15 euro/noc (výjimečně i se snídaní), ve wellness hotelu nemusí stačit ani desetinásobek. Boom zažívá relaxace po lyžování, lepší hotel bez sauny nebo bazénu už najdete sotva.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám