Hlavní obsah

Do Bonnu za Beethovenem a na trhy s vůní purpury a svařeného vína

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za statnou kamennou postavou Ludwiga van Beethovena se pomalu otáčí ruské kolo. Když vás vyveze nahoru, máte pod sebou Münsterplatz jako na dlani. Až nahoru se vznáší vůně, která je směsí svařeného vína, purpury a grilovaných klobás.

Článek

V Bonnu, jako ostatně všude v Německu, jsou v plném proudu vánoční trhy. Tady je jim tradičně vyhrazeno jedno z hlavních náměstí, již zmíněný Münsterplatz, a několik přilehlých ulic. Celé velké prostranství je zaplněno stánky, mezi nimiž se proplétá množství lidí. Okukují vystavené zboží a sem tam i něco koupí.

Největší tlačenice je kolem stánků, v nichž se nalévá svařené víno nebo se grilují klobásy několika druhů. Všechno je za dvě padesát. Jak dvě deci vína v keramickém hrnku, tak klobása s houskou.

Asi jako Brno

Co do své velikosti by se dal Bonn srovnat třeba s naším Brnem. Třeba i tím, že opravdové centrum města není nijak rozlehlé, to hlavní, co je k vidění, obejde návštěvník bez problémů pěšky. Také jsou si obě města podobná tím, že se v nich skoro všichni navzájem znají. Než dojdete od jednoho stánku se svařákem ke druhému, potkáte několik známých a sluší se dát si s nimi hrnek.

:. Bonn     Foto: Rhein Touristik

V kamenných stěnách

Jako návštěvníci nemáte v Bonnu tolik známých ani tolik času, abyste ho trávili jen na trhu koštováním klobás a svařeného vína. Tím spíš, že je tam spousta dalších věcí, které stojí za vidění. Je to především muzejní míle, ale o té je řeč na jiném místě.

Přímo na Münsterplatz je Münster, bazilika, jejíž počátky sahají až do 4. stol. Tehdy tam byl postaven kostel nad hroby dvou římských vojáků, kteří zaplatili hlavou za křesťanskou víru. Oba – Cassius a Florentin – jsou dnes patrony města. V 11. stol. začali se stavbou mohutného chrámu, kterou dokončili v roce 1248.

:. Vánoční trhy v Bonnu   Foto: Rhein Touristik

O necelých sto let poté se v bonnské bazilice (je nejzachovalejší románskogotickou stavbou na sever od Alp) konala jedna z korunovací římského císaře a českého krále Karla IV.

Další návštěvu, která patří mezi povinné, by měl návštěvník vykonat v měšťanském domě na Bonngasse 20, v němž se narodil v roce 1770 hudební génius Ludwig van Beethoven.

Ve dvanácti místnostech je shromážděno na 150 předmětů, majících vztah ke slavnému skladateli: jeho poslední piano, rukopisy a vzácná vydání jeho děl, obrazy a spousta drobností.

Mnozí z návštěvníků Bonnu pravděpodobně neodolají a nahlédnou do některého ze značkových obchodů, jichž je v centru plno a které nabízejí oděvy a módní doplňky. Přirozeně zlevněné o předvánoční slevy.

Fénix nadvakrát

Jako většina německých měst, dostal i Bonn v první polovině 40. let minulého století slušnou nadílku spojeneckých bomb. Stará radnice a mnoho dalších budov v centru vypadá, jako by tam stála věky, ale ve skutečnosti jsou to repliky původních staveb.

Bonn jako bájný Fénix vstal z popela rychleji než jiná města, neboť byl z pěti kandidátů vybrán za západoněmeckou metropoli.

Když padla zeď a metropole se přestěhovala do Berlína, zdálo se, že se Bonn v troskách a v popelu ocitl podruhé. I tentokrát však rychle povstal. Dnes je v tomto útulném a klidném městě každý rok více novorozenců než nebožtíků, příjem je nad německým průměrem a nezaměstnanost pod ním. I teď, v prosinci, tam lidé jezdí na kolech a předvánoční pohoda je patrná na každém kroku.

Bonn je dnes městem, jemuž dominuje hi-tech a kulturní události, jichž se ve městě nad Rýnem každý rok odehrává velké množství.

Rady na cestu
Nejsnadněji se z ČR do Bonnu návštěvník dostane leteckou společností Germanwings. Ta létá mezi letištěm Kolín/Bonn a pražskou Ruzyní sedmkrát týdně. Vzhledem k tomu, že jde o nízkonákladovou leteckou společnost, platí v zásadě pravidlo, že kdo dříve přijde, ten koupí levněji. To však neznamená, že výhodná cena nemůže z počítače Germanwings vyskočit i na poslední chvíli.
To první, po čem by se měl víkendový návštěvník Bonnu shánět, je návštěvnická permanentka Bonn Welcome Card. Je na jeden až tři dny, může v ní být zahrnut pobytový balíček (včetně ubytování) za nevídaně nízkou cenu, slevy mají skupiny (už od tří osob) a rodiny. Karta platí na veškerou hromadnou dopravu, poskytuje bezplatný vstup do dvaceti muzeí a slevy při mnoha rekreačních aktivitách.
Bonnská turistická centrála nabízí návštěvníkům komplexní služby, které spočívají v možnosti rezervovat si předem ubytování a některé další služby, jako je třeba vstup na výstavy s další kulturní akce, které se zrovna ve městě konají. Návštěvnické balíčky jsou nabídkou, která se při pobytu v Bonnu rozhodně vyplatí.
www.bonn-region.dewww.germanwings.comwww.bundeskunsthalle.dewww.siegburg.dewww.ahrtaltourismus.dewww.bad-neuenahr-ahrweiler.de

Siegburg královským městem nebyl, a tak královnu, slibovanou v titulku tohoto povídání, neuvidíte. Zato šašků, těch tam v tomto adventním čase mají dost.

Je to více než deset let, co v nevelkém městečku, kam vás z Bonnu zaveze tramvaj číslo 66 za necelou půlhodinu, vsadili na středověk. Vánoční trhy na náměstí pod hradem mají se vším všudy středověký charakter. Zahajuje je rychtář s družinou, nechybějí pištci a kejklíři a již zmínění šašci – ti všichni v kostýmech, dobových snad do posledního detailu.

Tomu odpovídá i celkový charakter místních trhů. Kravičky táhnoucí vozík na starobylém kolotoči jsou potažené opravdovou kravskou kůží a celé zařízení pohání jeho provozovatel klikou.

Pekařův pomocník neví, kam skočit dřív. Který z plechů už vybrat a vložit nový, kolik polen přiložit, aby byl oheň akorát. Musí to odsýpat, protože fronta zájemců o čerstvý domácí chléb se nezkracuje.

:. Čaroděj u vánočního stánku na náměstí v Siegburgu

:. Čaroděj u vánočního stánku na náměstí v Siegburgu Foto:Vendula Havlíková

Napilno má i vývařovna, v níž servírují hustou zelnou polévku a klobásy, opékač kaštanů i cukrář o kus dál. Než bude hotova kančí pečínka, to asi ještě chvíli potrvá, a tak je čas zahřát se svařeným vínem nebo punčem. Na náměstí v Siegburgu předvádějí své umění také provazníci, košíkáři, sedláři, kameníci nebo kováři.

Všechny výrobky, které vám na trhu v Siegburgu nabízejí, jsou opravdové. Chléb, kančí pečínka, kaštany i koblihy se dají jíst. Opravdové – byť ne drahé – jsou i kameny v železných špercích. Na pódiu v dolní části náměstí se střídají muzikanti, kejklíři a kouzelníci, odbývají se tam krátké divadelní kusy i pimprlové divadélko pro malé diváky. Půl dne v Siegburgu v adventní době rozhodně není ztraceným časem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám