Hlavní obsah

Slackline: moderní provazochodectví si žádá především odvahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Anglické "slack" znamená mimo jiné "volný, povolený, prověšený" a přesně takový je popruh upevněný mezi dvěma stromy nebo dokonce skalami, který v Česku přitahuje stále více novodobých provazochodců. Nad zemí ho nadšeně zkoušejí přejít i děti, mezi skalními věžemi si na něj troufnou jen zkušení slacklinisté. I těm se prý při prvním kroku vysoko nad zemí podlamují na "oživlé lajně" kolena.

Foto: Zavoral Libor, ČTK

Miloslav Smolík alias Smolda z Prahy se připravuje na přechod po dvacetimetrovém laně. Anglické "slack" znamená mimo jiné "volný, povolený, prověšený".

Článek

Jiný význam slova "slack" - poflakující se - připomíná, že průkopníky slacklinu byli v 70. letech minulého století kalifornští lezci. V Yosemitském národním parku si krátili čas mezi výstupy přecházením řetězů na parkovišti.

Letos se slackline rozšířil mezi dvě stovky lidí

V Evropě se slackline rozšířil díky rakouskému horolezci a fotografovi Heinzi Zakovi, který mezi prvními přešel rekordní, 100 metrů dlouhý popruh.

Právě Zakův článek Mezi nebem a zemí byl v roce 2005 zásadním impulzem pro české slacklinisty, kteří se modernímu provazochodectví začali věnovat v Ostravě, Praze a Hejnicích na Liberecku. Ještě loni chodilo aktivně po takzvané lajně asi 50 nadšenců, především lezců. Letos se slackline rozšířil mezi dvě stovky lidí.

:.Pro stovky nadšenců je slackline lákavou kombinací adrenalinové zábavy a moderní meditace. foto: ČTK/Zavoral Libor

"Mým hlavním mottem je: Slackline spojuje!, a to nejen dva pevné body, ale také symbolicky - chtěl bych do něho vtáhnout více lidí," řekl průkopník českého slacklinu Jiří Janoušek alias Kolouch. Slackline má podle něho nejblíž ke klasickému provazochodectví, přesto je mezi nimi velký rozdíl. Provazochodci musejí za pomoci vyvažovací tyče přejít napnuté ocelové lano, které se nevychyluje do stran.

"Slacklinistům se plochý popruh o šířce 2,5 centimetru neustále hýbe pod nohama. Žádná vyvažovací tyč. Jen vy a oživlá lajna, s níž se musíte spojit," vysvětlil Janoušek. Ačkoli to na první pohled nevypadá, slackline je fyzicky náročná činnost - hlavně pro začátečníky.

Podle fyzioterapeutů je slackline výborný na zpevnění zad a kolen

"Bolí z toho svaly, o kterých člověk ani neví. Je to ale příjemná, relaxační dřina. Podle fyzioterapeutů je slackline výborný na zpevnění zad nebo kolen," popsal čtyřicetiletý Janoušek, který je zatím nejstarším slacklinistou v Česku. Fyzicky i psychicky dává podle něho slacklinistům nejvíce zabrat takzvaný longline - natažený popruh měří až 100 metrů, a tak je v polovině až dvoumetrově prověšený.

"Lajna se celá hýbe. Můžete z ní jen špatně spadnout. Seskočit dolů nejde, protože vás popruh stále tlačí směrem nahoru. Říkáte si, že už to nechcete dojít, ale musíte. Na druhou stranu - skvěle si vyčistíte hlavu, protože myslíte jen na svůj další krok," popsal Janoušek.

:.Miroslava Jirková z Tábora padá ze slacklinu, ale zachytí ji jisticí lano.foto: ČTK/Zavoral Libor

Stometrový longline podle něho zvládají v Česku nejvýše tři desítky zkušených slacklinistů. Pro všechny novodobé provazochodce je ovšem královskou disciplínou takzvaný highline, který podle Janouška dokážou překonat jen "vyvolení cvoci".

Zhruba třicetimetrový popruh si natahují mezi vysoké stromy nebo skalní věže - například v Adršpašsko-teplických skalách, aby bojovali s vlastním pudem sebezáchovy. "Protestující mozek tě nechce nad hloubku pustit, i když jsi to těsně nad zemí přešel stokrát s rukama v kapsách. Proto ti podlomí kolena a ty musíš boj s vlastní hlavou vyhrát. Přiznávám, že si na pomoc beru červené víno, ale přiměřeně," prozradil s úsměvem zkušený slacklinista.

V Česku se slacklinu věnují zatím spíše mladí lidé

Právě adrenalinové překonání pudu sebezáchovy ho na královské disciplíně baví nejvíc. "Lákavé je také, že slackline zatím nemá hranice, jen tušíme jeho možnosti," naznačil Janoušek. V Česku se slacklinu věnují zatím spíše mladí lidé, oblíbily si ho také děti.

"Sousedovic dětem jsem lajnu napnul na zahradě a vydržely na ní dva dny. Je to pro ně skvělá zábava - jak říkají: Prostě žůžo!," dodal novodobý provazochodec z hejnického "údolí bláznů".

Reklama

Výběr článků

Načítám