Hlavní obsah

Turisté ve Francii kvůli drahotě méně utrácejí a více piknikují

– PAŘÍŽ

Letošní léto nedělá ve Francii radost vlastníkům restaurací, kaváren a hotelů a poskytovatelům dalších služeb. Domácí výletníci a zahraniční turisté si více rozmýšlejí, než svoje eura u nich utratí.

Článek

Důvodem jsou poměrně vyšší ceny, které musejí oproti loňsku zaplatit. Mnozí se proto také vracejí k tradici pikniků, díky nimž na potravinách hodně ušetří.

Méně aperitivů a příloh hlásí například majitel restaurace a hotelu Lion d'Or v jihozápadní Francii Joël Giraudeau, podle kterého za to mohou kromě tenčích peněženek také protialkoholní kampaně. "Podáváme víno hlavně po sklenicích, mnohem méně než po lahvích," podotýká.

Restauratéři si stěžují

"Nastal nový model chování klientely, jež více spotřebovává potraviny, které si může odnést, různé sendviče, aby ušetřila, a dala si jedno pořádné jídlo až večer," dodává. Podle něj menu za 15 až 30 eur, tedy 360 až 720 korun nejedou, protože se lidé spokojí s pizzou či palačinkami v hospodě bez započtení pití za polovic.

Stěžují si i další restauratéři a hoteliéři, kteří vidí, jak si jejich hosté přestávají objednávat snídaně, příliš neponocují v hotelových barech a raději chvatně míjejí hotelové butiky.

Svaz podnikatelů v pohostinství tvrdí, že v červenci klesl obrat restaurací a hotelů oproti loňskému roku o deset až 30 procent. Nepříznivý vývoj pro toto odvětví vysvětluje růstem cen pohonných hmot a základních potřeb, které nutí Francouze si rozmýšlet, kolik utratí v podstatě za luxus si zajít do vybrané restaurace či lepšího hotelu.

Přestože noviny již začaly hlásat, že rekordní ceny benzinu jsou snad již na ústupu a neprovětrávají již tolik peněženky, lidé ustupují od tradičních menu a dávají si jeden chod, nebo dokonce jeden chod pro dva. Trend, který se vnímá již pár let, tak neslibuje obrat k dobrým starým časům.

Lákají turisty specialitami dne

Guillaume Le Parc, který vlastní vinárničku Chez Tonton v Bretani, se snaží lákat turisty specialitami dne za dobrou cenu a dalšími překvapeními. Myslí tím například mušle s hranolky za 8,5 eura až 11 eur a aperitiv podávaný s úsměvem a rovněž s určitou slevou. A snad se mu zatím daří.

Mnozí Francouzi ovšem o prázdninách v šetrnosti jdou ještě dál. Pikniky, které jsou v zemi galského kohouta tradicí, získávají opět na stále větší oblibě. Proč si ve stínu stromů na hebkém trávníku nedat pochoutky přímo ze supermarketu za zlomek ceny, které by se dočkali ve stravovacím zařízení?

K Francii patří křupavé bagetkyfoto: Právo/Milan Malíček

Bernard a Brigitte Danelovi, kteří jsou s dětmi na velmi pozvolné cestě ze severu Francie na jih do Pyrenejí, vytahují na odpočívadle při silnici v borovém lesíku přenosnou chladničku a z ní nakládané bagety. "Je to pro nás snazší než jít někam do restaurace," svěřuje se Brigitte, která je na mateřské dovolené. Prý nakupují suroviny v malebných vesničkách, z nichž přímo čiší kouzelný kolorit venkovské Francie.

Za šunku, sýr camembert, ovoce a chleba zaplatili osm eur

V restauraci by jen za dva dospělé prý zaplatili kolem 35 eur. Z ušetřeného mohou v horách nebo u moře strávit plných několik dní.

Pikniky jsou běžně k vidění i ve městech. V pařížském parku Andrého Citroëna si skupina mladých lidí pochutnává na slaném koláči. K tomu je nezbytné růžové víno. Student Jacques-Yves Bernard k tomu říká, že to je ten pravý požitek si za slušný peníz užít s přáteli poměrně častěji, než by si kdy mohli dovolit, kdyby navštěvovali v francouzské metropoli příliš často jenom restaurace. Nikdo z oslovených Francouzů se jich nevzdává, ale jen omezuje frekvenci jejich návštěv.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám