Hlavní obsah

Muzejní noc pokračuje v Brně

Novinky, lap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní Brněnská muzejní noc se koná v sobotu 24. května. Jedná se o čtvrtý ročník. V sobotu bude do půlnoci zdarma otevřeno patnáct institucí v brně a okolí. Poprvé po nedávné celkové rekonstrukci bude možné navštívit po setmění Pavilon Anthropos Moravského zemského muzea.

Článek

Účastníci Brněnské muzejní noci se mohou těšit na bohatý kulturní program, který bude probíhat ve dvaceti osmi budovách. Oproti loňskému roku přibyla Hvězdárna a planetárium Mikuláše Koperníka a Českobratrská církev evangelická, která zpřístupní tzv. Červený kostel na Komenského náměstí.

Navíc Muzeum města Brna rozšíří svou nabídku o pavilon Brno na brněnském Výstavišti. Moravská galerie v Brně potěší návštěvníky módní přehlídkou, Technické muzeum v Brně ožije vojenskou tematikou, na Špilberku předvedou své umění cirkusoví artisté.

Uvidíme také každodenní realitu handicapovaných

Moravské zemské muzeum přiblíží každodenní realitu života s handicapem. Během muzejní noci bude zpřístupněna věž Staré radnice a výstavní prostory Brněnského kulturního centra, Galerie HaDivadla a galerie Sklepení na náměstí Svobody.

Za kulturou se stejně jako v minulých ročnících mohou zájemci vydat do Předklášteří, Rajhradu a na Mohylu míru, pro zážitky z pozorování noční oblohy do hvězdárny na Kraví horu či na Špilberk, kde bude zprovozněn přenosný dalekohled.

Výtvarné dílny budou v Domé pánů z Kunštátu

Výtvarné dílny pro nejrůznější věkové kategorie budou připraveny v Domě pánů z Kunštátu, soutěžní kviz v Mendelově muzeu a kreativní show tradičních řemesel v Knihovně Jiřího Mahena. Červený kostel zve na varhanní koncert, Muzeum romské kultury na romské tance z celého světa a Diecézní muzeum na jevištní vyprávění biblických příběhů.

Kromě zmíněných čekají návštěvníky volné prohlídky více než padesáti výstav, odborné výklady v expozicích, koncerty, divadelní představení – od opery po kabaretní vystoupení, šamanské bubny, troubení z věže, sokolníci, šermířské souboje a v neposlední řadě i nevšední občerstvení. Podrobný program najdete zde.

Muzejní noc bude také v Žamberku

V Žamberku na Orlickoústecku si muzeum naplánovalo muzejní noc na 24. května. Od 20:00 do 23:00 mohou zájemci vidět výstavu starých i nových pohlednic města, další exponáty z muzejních sbírek, ale také například vystoupení skupiny orientálních tanců.

Speciální program je tento den připraven také v Králíkách. Lidé si budou moci v noci prohlédnout pěchotní srub pohraničního opevnění K-S 14 U cihelny a Evropský dům a čeká je také vystoupení polykačů ohně a břišních tanečnic.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám