Hlavní obsah

Kam ještě vyrazit za sněhem

Novinky, Radek Holub, Snow

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaro je obdobím pro lyžařské fajnšmekry – lidí ze sjezdovek ubývá rychleji než sněhu, a tak si lze často užít liduprázdných svahů. O letošních Velikonocích napadla na domácích horách, ale i leckde v Alpách, nejtlustší sněhová peřina celé sezóny (několik desítek centimetrů až jeden metr), což slibuje opravdu důstojné rozloučení se zimou.

Článek

Časný termín Velikonoc již zastavil vleky ve většině domácích i zhruba ve třetině alpských středisek – ta ostatní zůstanou v provozu přinejmenším do neděle 6. dubna, některá velká a vysoko položená alpská střediska, například většina francouzských a samozřejmě ledovce, zůstanou v provozu ještě výrazně déle.

Z českých areálů zůstávají tento týden v provozu krkonošská střediska Harrachov, Rokytnice n. Jizerou, Špindlerův Mlýn, Janské Lázně, Pec pod Sněžkou, Herlíkovice (všechna s max. 50 až 100 cm sněhu), ale třeba i Mladé Buky nebo Vítkovice. Jezdí se také v Říčkách v Orlických horách, na Červenohorském sedle, Pradědu, na šumavském Zadově nebo krušnohorském Klínovci. Areály lákají na snížené ceny, třeba v Peci se jezdí za 300 Kč na den.

Na Slovensku pojedou vleky ještě ve větších střediscích Vysokých a Nízkých Tater a ve Fatře. Nejvíce sněhu (220 cm) hlásí tradičně Lomnické sedlo, které končí provoz až v květnu.

Na ledovci můžete lyžovat minimálně do května

Za nejkvalitnějším sněhem je nejlépe ale vyrazit na ledovce – ty rakouské budou otevřené nejméně do května. Z klasických středisek zůstane alespoň do poloviny dubna v provozu mj. Arlberg, Gastein, Hochzillertal, Obertauern, Obergurg-Hochgurgl nebo Sölden (s maximy aktuálně okolo jednoho a půl až dvou metrů sněhu!).

V Rakousku si lze tento týden zajezdit ještě ve více než polovině center. I v italských Dolomitech, kde spadlo minulý týden okolo 30 cm čerstvého sněhu, je v provozu stále většina středisek (kromě Hochpustertalu a Eisacktalu).

Ani ve Švýcarsku ještě sezóna nekončí, i v následujících týdnech se bude lyžovat nejméně ve třetině areálů – z nejznámějších v Davosu, Svatém Mořici, Saas-Fee či Zermattu. Velká francouzská střediska budou v téměř neomezeném provozu až do konce dubna, přičemž na vrcholech leží stále ještě dva až tři metry sněhu.

Reklama

Související témata:

Související články

Lyžařská sezóna pomalu končí

Přírodního sněhu sice napadlo v letošní zimní sezóně opět velmi málo, díky mrazům se ale v tuzemských lyžařských střediscích vyrobilo mnohem více technického...

Kam můžete ještě vyrazit na lyže

I přes příchod astronomického jara, hlásí řada horských středisek v České republice nejlepší podmínky pro lyžování za celou sezónu. Zejména na Moravě připadlo...

Snowboardová sezóna: to nejlepší na konec

Je konec zimy, ale vyznavači zimních radovánek se konečně dočkali až nečekaného množství nového sněhu i prašanu. Hlavně v Alpách jsou nyní vynikající podmínky....

Výběr článků

Načítám