Hlavní obsah

Tipy na víkendové lyžování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Navzdory téměř jarnímu počasí jsou na většině českých a moravských hor pro lyžaře velmi dobré podmínky. Provozovatelé areálů využili ochlazení z minulého týdne a zásobili se umělým sněhem. Jeho dostatek prověří již nadcházející víkend, na který meteorologové předpovídají teploty nad deset stupňů.

Článek

Horská střediska v Jizerských horách a západních Krkonoších využila počátkem týdne ochlazení a technickým sněhem vylepšila kvalitu sněhové pokrývky na sjezdovkách. Střediska nyní mají velmi dobré sněhové podmínky.

V harrachovském areálu leží na sjezdovkách asi 60 centimetrů zmrzlého sněhu a kromě Černé sjezdovky jsou tam všechny vleky v provozu. V Rokytnici se jezdí na 50 centimetrech technického sněhu. Vleky Spartak a Ski Pařez jsou kvůli malé vrstvě sněhové pokrývky mimo provoz. Asi 30 centimetrů technického sněhu mají i ve Vítkovicích, kde jezdí všechny vleky. Výtečné podmínky panují také na Ještědu.

Na Tanvaldském Špičáku dovolil mráz upravit i Modrou sjezdovka, na které byla vydřená místa a ledové plotny. V provozu bez omezení jsou tak všechny sjezdové trasy v areálu. Nejvíce sběhu v Jizerských horách je na Špičáku, a to 45. Nejméně, jen 20 centimetrů, v Bedřichově.

Jizerská o.p.s. upraví na víkend přibližně 70 kilometrů ze 155 kilometrů Jizerské magistrály. V níže položených partiích je však málo sněhu.

Ve východních Krkonoších jsou v provozu všechna velká střediska

Východní Krkonoše mají na hřebenech až 130 centimetrů sněhu. Ve Špindlerově Mlýně jezdí pět lanovek, deset lyžařských vleků i snowparky v Horních Mísečkách a na Svatém Petru. Lyžování nabízí například také středisko v Janských Lázních.

Na sjezdovkách Orlických hor leží mezi 20 a 60 centimetry většinou technického sněhu.

Šumavu zachraňuje technický sníh

Díky mrazům z minulého týdne zůstávají v největších jihočeských skiareálech Lipno a Zadov stále dobré podmínky k lyžování. Správci center mohli doplnit zásoby technického sněhu, který je jedinou záchranou letošní sezony. Lipno má tak v provozu všechny vleky i lanovku. Na Zadově je k dispozici areál Kobyla se zhruba 40 centimetry sněhu, v provozu jsou i Nové Hutě, kde je ale sněhu minimu.

Na Špičáku je 50 centimetrů sněhu, na Samotách 30 cm, ale na nedalekém německém Javoru dvojnásobek. Také všechny další vleky na Železnorudsku a v Kašperských horách jezdí.

Pro běžkaře je upravena zhruba třetina stop. V západní části Šumavy lze běžkovat po Šumavské magistrále nebo na Novou Hůrku a dále z Hofmanek na Gerlovu Huť, Pancíř a Můstek.

Nejlépe se běhá na okruzích z Brennesu kolem sousedního německého Javoru. Kvalitní běžecké stopy nabízí také Modrava ve směru na Březník, Černou horu a pramen Vltavy. O víkendu se v okolí Modravy navíc uskuteční Šumavský skimaraton.

V Ústeckém kraji se lyžuje jen někde

V zimních střediscích v Ústeckém kraji se lyžuje jen na některých sjezdovkách. V minulých dnech, kdy byly příznivé podmínky pro zasněžování, se podařilo pracovníkům středisek připravit alespoň některé tratě. Přírodní sníh na horách v kraji téměř není, proto se nedá vyrazit ani do běžeckých stop.

Podmínky pro lyžování jsou velmi dobré v lyžařském středisku v Telnici na Ústecku. V provozu jsou dva vleky a dvě sjezdovky. Lyžovat se dá též ve Sport centru Bouřňák na Teplicku, ale jen na sjezdovce Hrobská. Ve Ski areálu v Českém Jiřetíně na Mostecku je v provozu vlek U kostela.

V Krušných horách bude rušno

Krušnohorský skiareál Klínovec čeká patrně nejrušnější víkend v této zimní sezoně. Kromě výborně upravených sjezdovek, na nichž leží kolem 60 centimetrů sněhu, se tady v sobotu uskuteční první ročník Festivalu na sněhu. K tomu mohou lidé navíc sledovat Evropský pohár ve snowboardingu. I další skiareály budou přes očekávané oteplení v provozu.

Během Festivalu na sněhu, který začne v 11:00, vystoupí řada hudebních skupin rozličných žánrů a hudební blok vyvrcholí koncertem Báry Basikové. K tomu čeká na návštěvníky akce řada dalších zajímavostí.

Kdo bude chtít prožít klidnější víkend, může lyžovat na Neklidu, kde jsou poměrně dobře upraveny sjezdovky Moser a Karásek. Vyrazit lze také do Bublavy na Sokolovsku.

V Orlických horách jezdí většina vleků

Na Králické Sněžníku jsou v provozu všechny tři sjezdovky, černá kvůli omezené sněhové pokrývce jen s velkou opatrností, vhodná je pouze pro zkušené lyžaře. Dostatek umělého sněhu je rovněž v lyžařském areálu v Čenkovicích na Orlickoústecku. Po delší odmlce způsobené oblevou se jezdí také na svazích u Hlinska na Chrudimsku.

Do Čenkovic mohou zamířit i běžkaři, z 50 kilometrů stop mohou podle využít okruhy na Bukové hoře a na Suchém vrchu.

Aktuální situace na českých horách

Beskydy
Pustevny55
Soláň45
Jeseníky
Červenohorské sedlo20
Praděd150
Jizerské hory
Bedřichov20
Ještěd40
Špičák u Tanvaldu35
Krkonoše
Černá hora60
Pec pod Sněžkou40
Harrachov60
Rokytnice nad Jizerou50
Krušné hory
Klínovec60
Orlické hory
Říčky50
Šumava
Lipno45
Špičák na Šumavě45
Zadov40

V Jeseníkách je sněhu dost

Podle pracovníků jesenické horské služby tento týden příliš sněhu na horách nepřibylo. Přesto ho leží v nejvýše položeném jesenickém středisku na Ovčárně až 115 centimetrů.

Na Červenohorském sedle leží 20 centimetrů přírodního sněhu, v Karlově mají na sjezdovkách do 40 centimetrů technického sněhu, na Ramzové je do 30 centimetrů, na Dolní Moravě je na sjezdovkách do 40 centimetrů.

Po několikatýdenní přestávce, kterou způsobil nedostatek sněhu, se tento týden znovu otevřel i další moderní areál Příčná ve Zlatých Horách na Jesenicku. Lyžaři mohou zamířit i do nového areálu Přemyslov.

Na své si podle záchranářů přijdou i běžkaři. Doporučují jim především upravenou trasu z Ovčárny na Červenohorské sedlo a Švýcárnu.

V Beskydech se oteplilo, lyžuje se na technickém sněhu

Nejvíce sněhu hlásí středisko na Lysé hoře, kde do metrové tloušťky schází podle posledního měření čtyři centimetry. Vleky se na Lysé hoře opět rozjedou o víkendu. Asi 70 centimetrů převážně technického sněhu leží na sjezdovkách v areálu Ski Mezivodí.

V dalších areálech je na sjezdovkách zhruba 40 centimetrů sněhu. Horská služba předpokládá, že i o víkendu by měly být sněhové podmínky dobré.

Na Vysočině pojede až osm vleků

Podle informací na internetu jsou na Žďársku k dispozici lanovka a vleky v Novém Městě na Moravě, ve Svratce, v Novém Jimramově a ve Velkém Meziříčí. Na Jihlavsku na Šacberku, v Lukách, kde nabízejí slevy jízdného, a také na Čeřínku.

S ohledem na vysoké denníé teploty je nutné sledovat aktuální stav na internetu.

Ve středních Čechách se lyžuje jen na Monínci a v Chotouni

Ve středních Čechách se lyžuje jen ve sportovním areálu Monínec u Sedlce-Prčice a v Chotouni u Prahy. Vleky tam budou v provozu i o víkendu. Sjezdovky na Šibeničním vrchu u Mnichovic a Padák v Příbrami zůstanou kvůli nedostatku sněhu zavřené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám