Hlavní obsah

Kam o víkendu na lyže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Sněhové podmínky v horských středisích České republiky se oproti minulému týdnu mírně zlepšily. Ochlazení umožnilo ve výše položených areálech umělé zasněžování. Vlekaři doufají, že sněhová děla budou moci využít i o víkendu, kdy se očekává další ochlazení.

Článek

Nízké noční teploty umožnily provozovatelům krkonošských lyžařských areálů zasněžovat technickým sněhem. Na sjezdových tratích leží od 15 do 65 centimetrů sněhu a většina areálů hlásí velmi dobré podmínky. Některé menší areály mají kvůli nedostatku sněhu omezený provoz.

V harrachovském areálu leží na sjezdovkách asi 45 centimetrů zmrzlého sněhu a kromě Černé sjezdovky jsou tam všechny vleky v provozu. V Rokytnici se jezdí na 35 centimetrech technického sněhu. Ve Špindlerově Mlýně leží na sjezdovkách 30 až 60 centimetrů upraveného sněhu. Upravené je také 60 kilometrů běžeckých tras i snowparky. Dobré podmínky panují též v Orlických horách.

Na hřebenech Krkonoš leží 160 centimetrů sněhu, horská služba upozorňuje na místy zledovatělý terén. Vrcholky Orlických hor pokrývá 25 centimetrů sněhu.

V Jizerských horách čekají na víkendové ochlazení

V Rokytnici se jezdí na 35 centimetrech technického sněhu. Vleky Spartak a Ski Pařez jsou kvůli malé vrstvě sněhové pokrývky mimo provoz. Omezené podmínky jsou i ve Studenově.

Na Tanvaldském Špičáku se neupravuje modrá sjezdovka. Červená a černá však lyžařům bez problémů slouží. V Bedřichově sice jezdí všechny vleky, ale na svazích zůstalo už jen asi 20 centimetrů sněhu a lyžaři musí dávat pozor na vydřená místa.

Asi 40 centimetrů technického sněhu udržuje společnost Snowhill na Ještědu. Ani přes víkendové závody sdruženářů by neměl být provoz areálu omezen.

Jizerská o.p.s. upraví na víkend přibližně 70 kilometrů ze 155 kilometrů Jizerské magistrály. V níže položených partiích je však málo sněhu. Nedá se jezdit například z jabloneckých Břízek, z Oldřichova, z Rudolfova a ani z Maliníku. Problémy jsou i kolem Josefodolské přehrady. Na magistrále leží 15 až 25 centimetrů starého sněhu. Některé úseky jsou ale bez sněhu, zejména v okolí Krásné Máří, nad Hřebínkem a okolí Blatného rybníku.

V Jeseníkách je až metr sněhu

"Nižší střediska jako je Karlov, Ramzová a Dolní Morava mají v terénu nesouvislou pokrývku nebo kolem deseti centimetrů, vyšší areály jako je Červenohorské sedlo má 20 centimetrů a na Ovčárně je do jednoho metru. Na všech uměle nasněžených sjezdovkách je od 35 do 40 centimetrů technického sněhu," řekl ve čtvrtek Martin Chalupa z Horské služby na Ovčárně. Lyžovat se bude i v Branné a Hlubočkách.

Na své si mohou v horách nadále přijít i běžkaři. Dobré podmínky jim poskytuje upravená trasa na základní magistrále mezi Ovčárnou, Švýcárnou a Červenohorským sedlem. Vydat se mohou i na Vřesovou studánku.

V Beskydech se lyžuje na technickém sněhu

Převážně technický sníh pokrývá sjezdovky v Beskydech. I když v posledních dnech napadlo místy i několik centimetrů sněhu, kvalitu lyžování to výrazně neovlivnilo.

Na Lysé hoře sjezdovku pokrývá víc jak 80 centimetrů silná sněhová pokrývka. Dost sněhu má i areál Mezivodí. Tamnímu provozovateli se daří vrstvu udržel okolo 70 centimetrů. V dalších střediscích je pak kolo 30 centimetrů sněhu. Sněžení v posledních dnech zažili provozovatelé vleků v Bílé a Mostech u Jablunkova. V obou střediscích napadlo přibližně pět centimetrů sněhu.

Běžkaři mají v Krušných horách smůlu

V Krušných horách jsou i přes nedostatek přírodního sněhu nadále relativně solidní podmínky pro lyžování na sjezdových tratích. Díky technickému sněhu bude o víkendu v provozu většina velkých skiareálů v Karlovarském kraji.

Smůlu ale mají příznivci běhu na lyžích. Ti mohou nyní využít pouze jeden upravený osmikilometrový okruh v okolí Božího Daru.

Všechny vleky a sjezdovky budou lyžařům k dispozici v největším skiareálu na Klínovci. Dostatečná vrstva technického sněhu je také na sjezdovkách v areálu Neklid, v provozu je rovněž sjezdovka za hotelem Praha v Božím Daru a lyžaři tu mohou využít i Skiareál Novako. I přes zhoršené podmínky se zatím podařilo udržet provoz například ve Skiareálu Bublava a v Perninku.

Nedostatek přírodního sněhu překazil 37. ročník populárního Karlova běhu, závodu na běžkách plánovaném na sobotu a neděli. Pořadatelé ho přeložili na 8. a 9. března v naději, že do té doby zasněží.

Na Ústecku spoléhají na ochlazení

Díky teplému počasí jezdí v zimních střediscích Ústeckého kraje minimum vleků a nedá se vyrazit ani do běžeckých stop. Jednu sjezdovku mohou v současnosti využít lyžaři v Telnici na Ústecku a také v Klínech na Mostecku. Provozovatelé areálů spoléhají na předpovídané ochlazení, které by jim umožnilo umělé zasněžování.

Lyžovat se bude i na Pardubicku

Ski centru Sněžník v Dolní Moravě nabízí lyžařům 30 až 35 centimetrů technického sněhu. Sníh je zmrzlý a strojově upravený. Připadlo i minimum přírodního sněhu. Kromě jednoho vleku je v provozu také celé středisko Čenkovice. Návštěvníci areálu si mohou užít i večerní lyžování.

Znovu by měla o víkendu ožít sjezdovka Peklák u České Třebové. Zda obnoví provoz v Hlinsku na Chrudimsku, záleží na počasí. Středisko v noci zasněžuje, ale v níže položené oblasti teploty neklesají tolik pod bod mrazu, řekl Miroslav Akrman ze Skiareálu Hlinsko. Bez sněhové pokrývky jsou v kraji dlouhodobě níže položené sjezdovky v Poličce, Přívratu a Dlouhoňovicích.

Podmínky na Vysočině se zlepšily

Během nadcházejícího víkendu budou moci lyžaři na Vysočině využít s jistotou tři lyžařské areály na Žďársku a dva na Jihlavsku. V provozu budou vleky v Novém městě na Moravě, ve Svratce a Novém Jimramově, na kopci Rudný u Jihlavy a v Lukách nad Jihlavou. Podle aktuálních podmínek se v pátek rozhodnou provozovatelé vleku na Fajtově kopci u Velkého Meziříčí.

"Návštěvnost se díky jarním prázdninám v některých okresech zvýšila, pro lyžování jsou ideální podmínky," řekl areálu Karel Klapač, správce areálu v Novém Městě na Moravě.

Zlínský kraj slibuje ideální podmínky

Ideální podmínky pro víkendové lyžování slibují i provozovatelé zimních středisek ve Zlínském kraji. Dlouho očekávané ochlazení také vlekařům umožnilo zasněžování a úpravu sjezdovek. Ve Velkých Karlovicích bude sjezdovka Razula v pátek přístupná veřejnosti až na večerní lyžování, ale během víkendu je v provozu normálně.

Nedostatek sněhu však stále trápí běžkaře i zde, a stejně tak i v Hostýnských vrších na Kroměřížsku, kam už jezdí běžkaři spíše na kolo, jak uvedl Jakub Juračka, jednatel kroměřížské společnosti Klub lyžařů. Na druhou stranu se v areálu koná snowboardový víkend, který jistě přitáhne pozornost.

Na své si i přes nepřízeň počasí přijdou běžkaři na horském hřebeni Javorníků. "Od Velkého po Malý Javorník jsou tratě nádherné, dále až po Papajské sedlo horší, ale schůdné," uvedl Josef Kocurek, provozovatel valašského střediska Kohútka.

Ve Středočeském kraji jsou nejlepší podmínky na Monímci

Vedle areálu areálu Monínec u Sedlce-Prčice, by se měly o víkendu rozjet vleky také na sjezdovkách v Chotouni u Prahy. Technický sníh začali vyrábět i na Šibeničním vrchu u Mnichovic, sjezdovku by chtěli připravit hlavně na příští týden, kdy jsou v regionu jarní prázdniny. Mimo provoz je zatím sjezdovka Padák v Příbrami.

Aktuální situace na našich horách

Beskydy
Pustevny50
Soláň35
Jeseníky
Červenohorské sedlo20
Praděd150
Jizerské hory
Bedřichov20
Ještěd40
Špičák u Tanvaldu30
Krkonoše
Černá hora60
Pec pod Sněžkou40
Harrachov45
Rokytnice nad Jizerou35
Krušné hory
Klínovec55
Orlické hory
Říčky35
Šumava
Lipno35
Špičák na Šumavě40
Zadov35

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám