Hlavní obsah

Thajsko: neuspěchaná země úsměvů

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud si v Bangkoku přivstanete, potkáte v ulicích skupiny mnichů v šafránovém rouchu, chodící od domu k domu. V každém je pro ně přichystáno něco k jídlu do jejich misek. Není to atrakce pro turisty, ale každodenní rituál, patřící ke skutečnému thajskému životu.

Článek

Stejně pravý je barvitý ranní trh se zeleninou, ovocem a květinami na řece Chao Phrya. Shluk dlouhých lodic - na jedněch jsou prodavači se zbožím, na druhých kupující - se sice stal turistickou atrakcí, ale je to nejpraktičtější způsob, jak dostat čerstvou zeleninu z venkova do metropole.

Nejen palmy a orchideje

Úcta prokazovaná královské rodině (když se král objeví na plátně kina, obecenstvo povstane) a buddhistickým symbolům není v Thajsku nijak hraná.

Znával jsem britského novináře, který působil v Thajsku. Když se v jednom ze svých článků o královský majestát trochu nešetrně otřel, do týdne byl vyhoštěn.

Nejenom palmy, krokodýli a orchideje jsou součástí exotiky, jíž si návštěvník v Thajsku užije vrchovatou měrou.

Přestože do této příjemné země v tropech jihovýchodní Asie přijíždí ročně deset miliónů turistů, nestačili dosud potlačit její přirozenost a přizpůsobit ji obrazu svému, jak se to stalo na mnoha místech např. v karibské oblasti.

Nikdo zatím nedonutil Thajce k tomu, aby s něčím spěchali, pokud nejde zrovna o život. Vědí totiž lépe než my, že velkou většinu věcí, které lze udělat dnes, lze stejně dobře udělat i zítra.

Dovolená v Thajsku může mít mnoho podob. Lze ji strávit u moře, ale i tak, že moře vůbec neuvidíte. Možností je tolik, že následující výčet není zdaleka úplný.

Bangkok

Desetimiliónová metropole, k udušení zamořená smogem, je zastávkou skoro povinnou. Není to Praha ani Řím s jejich zhmotnělými dějinami, ale je tam Královský palác - dnes muzeum - komplex chrámů, v nichž je to nejbohatší, co lze ze světa buddhismu v Thajsku vidět.

Je tam zmíněný ranní trh, čtvrti takových povyražení (většinou hříšných), která jsou málokde k vidění, ale i krokodýlí, nebo hadí farmy. Chcete-li nakupovat, nikde v Thajsku není více příležitostí: kůže, zlato, dřevo, zlaté kamení, hedvábí.

Pattaya

Tato původně rybářská vesnice je symbolem vibrující dovolené. Od Bangkoku je vzdálena 160 km, rozlehlá zátoka je lemovány hotely, bary, diskotékami v mnoha souběžných řadách, stoupajících po vrstevnicích do kopce nad zátokou. Ve dne spící, se smutně svěšenými žárovkami a s plážemi, které neoslní, pročež se mnozí nechávají vozit na blízké ostrůvky. Po setmění se Pattaya probouzí. Všude svítí neony, zní hudba, teče pivo a whisky značky Mekong a kolem tyčí barových pódií se točí polonahé dívky.

Phuket

Největší, nejturističtější a nejdražší ze všech thajských ostrovů. Jsou tam hotelové komplexy miamského styl", vysoké a komfortní, ale i místa, která si ještě zachovávají zdání tradičního thajského prostředí. Co se týče zábavy a aktivního odpočinku, je na Phuketu k dispozici prakticky všechno, co může návštěvník očekávat. Ač ostrov, je spojen s pevninou nepříliš dlouhým mostem. Po něm se dostanete na vlak, jímž se můžete vypravit jak na sever do Bangkoku, tak i do jižní, muslimské části Thajska při malajsijských hranicích.

Samui

Ostrov ležící na opačné straně suchozemské šíje než Phuket, vzdálený od pevniny asi 40 kilometrů, není tak "industrializovaný" jako jeho protějšek, návštěvník tam najde více klidu, více přírody. Znalci považují Samui za jedno z nejpřitažlivějších letovisek v Thajsku. Pláže Chaweng a Lamai - jedna měří šest kilometrů, druhá asi polovic - jsou nádherné, mají bohaté zázemí hotelů, obchodů, restaurací a zábavních podniků.

Na Samui si můžete vyrazit do 600 metrů vysokých hor, na plantáže pověstného durianu, chutného, ale nechutně páchnoucího ovoce, a noc pak strávit na megadiskotéce pod širým nebem u moře.

Výlety do vnitrozemí

Cestovky nabízejí různé druhy poznávacích okruhů po vnitrozemí Thajska, při nichž můžete navštívit města Ayutthaya, Sukotai, Chiang Mai na severu, buddhistické kláštery, opiový Zlatý trojúhelník a zhlédnout mnoho dalších atrakcí. K nejoblíbenějším cílům jednodenních výletů z Bangkoku patří most přes řeku Kwai.

Rady na cestu:
NA DOSAH RUKY - Díky přímým charterovým letům se tato exotická země stala i pro naše turisty poměrně snadno dosažitelnou. Vzhledem ke vzdálenosti a k tomu, že na podobnou dovolenou nejezdí většina z nás každý rok, je většina zájezdů naplánována na dva týdny, případně i na delší dobu.
* V Thajsku se jezdí vlevo. Než přejdete ulici, nezapomeňte pohlédnout vpravo.
* Nedotýkejte se cizích hlav a ramen. Není to slušné a prý by to dotyčnému mohlo přinést smůlu.
* Neupadněte v Thajsku v pokušení začít si něco s drogami. Tamní zákony jsou velice přísné, a přestože tam již provinilce nepopravují (na rozdíl od sousední Malajsie), desítky let ve vězení jsou tragickou vyhlídkou.
* Thajsko je jednou z mála zemí, kde pro nás není příliš draho. Jídlo v běžné restauraci zpravidla nestojí ani tolik co u nás.
* Pamatujte, že jste v tropech, což mj. znamená věnovat zvláštní pozornost hygieně, hodně pít, ale rozhodně ne vodu z kohoutku, vyhýbat se potravinám, které nejsou důkladně tepelně zpracované, ledu v nápojích a zmrzlině ze stánku na ulici. To platí o běžných restauracích, slušné hotely na tyto věci samy dbají.
* Nezaškodí, když si do kufru kromě opalovacích krémů přibalíte i repelent proti komárům a lék proti střevním potížím. Jedno, druhé i třetí se dá koupit i na místě.
* V thajských zásuvkách je napětí 220 V a pasují do nich naše zástrčky se dvěma kolíky. Na ty ostatní vám v hotelu půjčí adaptér.
* Thajsko je rájem pro milovníky nákupů: hedvábí, kůže, vzácné dřevo, drahé kamení - to vše bývá většinou pravé. Omegy nebo rolexky, které vám na ulici nabídnou za třicet dolarů, pravé nejsou. Nicméně jako o všechno, tak i o ty omegy musíte smlouvat. Třeba je pak pořídíte za deset dolarů.
WWW STRÁNKY - www.mzv.cz, www.thajsko.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám