Hlavní obsah

Češi vynalezli unikát - příruční plachetnici Minicat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekreační plachetnice vážící 35 kilogramů je český výrobek minicat. Složíte ji do baťohu, naložíte do auta a odvezete si ji k jakémukoliv břehu na světě.

Článek

"Minicat je unikátní český výrobek, který je dokonce patentově chráněn v celé Evropské unii. Jde o plachetnici, která váží pouhých 35 kilo, je rozebíratelná a celou ji lze složit do jedné tašky, kterou člověk snadno unese třeba jako batoh na zádech," říká prodejce Martin Horák z Uherského Hradiště.

Plně funkční a snadno ovladatelná miniplachetnice pro dvě osoby představuje v podstatě katamaran s nafukovacími plováky. Rám plavidla, k němuž jsou připevněny plováky, je vyroben z tenkostěnných trubek z hliníkových slitin.

Ke středové trubce se připevňuje i "kniha" se sklopným kormidlem, polohu stěžně zajišťuje nerezové lano. Minicat je dále vybaven trampolínou, která zajišťuje pohodlný posez a má nosnost 240 kg.

Přitom na břehu všechno vybavení vyndáte z tašky, nafouknete plováky, sestavíte loď a můžete si užívat jachtingu, aniž byste byli nuceni za autem vozit plachetnici na přívěsu. Tohle příruční plavidlo se tak hodí hlavně na jednodenní či víkendové výlety k jezeru, ale i na rodinnou dovolenou k moři.

Celé sestrojení plavidla by nemělo přesáhnout délku třiceti minut, na vodě je minicat snadno ovladatelný. "Zdánlivě může připomínat podobný druh zábavy jako surf, na minicatu se však jezdí odlišným způsobem a nabízí daleko větší míru pohodlí a bezpečí," dodává Horák.

Reklama

Výběr článků

Načítám