Hlavní obsah

Vítejte na Cífkově statku v Třebízi

Právo, Miroslav Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud vás cestovatelský duch dovede do středočeské Třebízi, čeká vás tady podstatně větší odměna než jen návštěva dominantního Cífkova statku. Národopisné muzeum Slánska tu zaujímá skoro celou náves. Na návštěvníky tu čekají doklady lidového stavitelství a cesta proti proudu času.

Článek

Je třeba říci, že zmíněný statek bude při návštěvě obce vzdálené zhruba deset kilometrů od Slaného na hlavním silničním tahu ve směru od Prahy na Chomutov přece jen v hlavní roli. A to jednoduše proto, že Cífkův statek nejen že býval největším hospodářstvím ve vsi, ale je i základním kamenem zdejšího muzea.

Třebízský skanzen se od řady podobných zařízení něčím liší. "Nic tu nepůsobí uměle," nechal se slyšet jeden z turistů, který v prosluněný květnový den Třebíz navštívil podobně jako já. "Jako bychom doopravdy vstoupili přímo do minulosti," dodal.

A vystihl to parádně. Ve zmíněné obci na Slánsku byly totiž doklady lidového stavitelství zachovány a opraveny na svém původním místě.

Takže návštěvník se zde od roku 1975 setkává nejen se stavbami většinou z 18. století, ale především i s místem, na němž vyrostly. A je to znát. Dějiny tu jsou jakoby hmatatelnější.

Šenkovna v přízemí

Úvod prohlídky patří vzpomínanému největšímu statku. Cífkův statek vévodí rozlehlé třebízské návsi, každého příchozího okamžitě zaujme svým barokním štítem a klenutou bránou. Jejich podoba pochází z 18. století.

Cífkův statek byl nejbohatším hospodářským stavením, takže nikoho nepřekvapí, že s ním souvisela i funkce rychtáře. Rodina si navíc v roce 1767 zakoupila právo šenku, takže původní světnice v přízemí - její okna míří na náves - byla upravena jako šenkovna. Sem většinou vedou úvodní kroky návštěvníků.

"A teď nahlédneme do parádní světnice," velí vzápětí průvodkyně Zdeňka Bakalářová a malý průvod stoupá po schodech do prvního patra.

Dobový nábytek, litinová kamna a spousta předmětů denní potřeby nás rázem přenášejí do poloviny 19. století. Hned vedle je malá komůrka, kde spávaly děvečky. Prý měly možná nejlepší místnost - nachází se totiž u komína, který jí sloužil podobně jak ústřední topení.

Cífkův statek toho nabízí ještě mnohem víc. Například konírnu, zděný špýchar se sklípkem, do něhož se vchází gotickým portálem ze 16. století, místnost, v níž úřadoval rychtář, stodolu se zemědělským inventářem... "Od června tu návštěvníkům nabídneme sezónní výstavu věnovanou šicím strojům," upozornila Zdeňka Bakalářová.

Jenže Národopisné muzeum Slánska v Třebízi má domů podstatně víc, obkružují víc než polovinu návsi.

Rodný dům kněze a spisovatele

Na procházce Třebízí postupně nahlížíme do venkovského krámku, do výměnků, míjíme působivou kapli sv. Martina, barokní dílo z poloviny 18. století stojící v centru návsi, až nakonec dojdeme k domku čp. 19. V roce 1849 se tu narodil v rodině vesnického krejčího Václav Beneš Třebízský.

O životě tohoto kněze a spisovatele historických románů a povídek vypovídá expozice v prvním patře budovy. V přízemí lze nahlédnout do obytné světnice a síně.

Pokud se člověk nespokojí jen s prohlídkou domů na návsi, jež byla v roce 1995 vyhlášena památkovou rezervací, může zamířit k blízkým pískovcovým skalám. Na jedné z nich má Václav Beneš Třebízský pomník. A právě z těch míst se nabízí výhled do kraje - zvláště za vydařeného počasí jsou na horizontu nepřehlédnutelné vrchy Českého středohoří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám