Hlavní obsah

Azory: ráj z lůna pekelného

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devět ostrovů patřících Portugalsku v srdci Atlantiku spojuje kromě jména Azorské ostrovy i nedotčená příroda a fakt, že z moře vyrostly během pekelného řádění sopek na dně oceánu. Z nich stále čas od času tryskají proudy lávy, dýmá kouř a létají balvany.

Článek

Ostrovy jsou opředeny legendami, z nichž některé tvrdí, že jsou zbytkem bájné Atlantidy. Jméno prý souostroví dali první mořeplavci. Jedna z legend praví, že jej pojmenovali podle ptáka azora, tedy jestřába. Jak se však později ukázalo, tento dravec na ostrovech nikdy nežil. Námořníci si ho totiž spletli s mořským orlem. Historici proto za pravděpodobnější považují verzi, že název vznikl z portugalského azures, tedy modrý.

Souostroví vzniklé vulkanickou činností je poseto mocnými sopečnými kužely a různě hlubokými krátery se smaragdovými, tyrkysovými nebo safírovými jezery. Jako zázrakem se toto místo plné bujné vegetace zatím nestalo jedním z masově navštěvovaných turistických letovisek. Nejsou zde žádné stresující bludiště hotelových komplexů, věčně hlučící přelidněné promenády ani nekonečné pláže našlapané slunícími se těly.

Na devíti ostrovech, které Azory tvoří, čekají turisty klidné útulné hotely, hotýlky a apartmány. K procházkám jsou zde určeny stezky různého stupně obtížnosti, na nichž si člověk připadá jako v báječně udržované botanické zahradě.

Modrá hortenzie jako symbol

Okouzlující je i ojedinělá místní architektura. Nízké domky v pobřežních vesničkách, jejichž dominantou je samozřejmě kostelík, jsou totiž vystavěny z lávových kvádrů. Tradičním stavebním materiálem je láva - pórovitá hornina. Aby domky z ní nepůsobily tak smutně, lemují okna a dveře ornamenty z bílého vápna.

Neobyčejnou scenérii krajiny dokreslují zářivě zelené pastviny, na nichž se pokojně popásají krávy. Jednotlivé loučky jsou od sebe odděleny lávovými zídkami nebo živými ploty z hortenzií, zejména modrých, které jsou symbolem Azorů.

Původně byly ostrovy na faunu velice chudé, prakticky zde žili pouze ptáci. Drobní živočichové, jako například ježci, připluli s námořníky.

Zastávka pirátů

Ostrovy vznikly před 20 milióny let v důsledku vulkanické činnosti. Ani po tolika letech z podmořských sopek nevyprchal život. Čas od času se probudí a z podzemí tryskají proudy lávy, dýmá kouř a létají balvany.

Podle starých janovských map byly Azory objeveny mezi lety 1317 a 1339. První obyvatelé, kteří se nezalekli usídlit se v zemi vzešlé z lůna pekelného, si k životu zvolili ostrov Santa Maria, a to roku 1437. Tehdy se ostrovy staly důležitou zásobovací zastávkou námořníků všeho typu - od objevitelů nových kontinentů, přes válečníky až po piráty. Z dávných dob na dně oceánu v okolí ostrovů leží tisíce vraků, takže je zdejší mořské dno také rájem potápěčů.

Souostroví se nachází uprostřed Atlantiku. Z Evropy se k němu musí překonat vzdálenost téměř 1500 kilometrů, ze Severní Ameriky 3750. Nepočítáme-li kontinentální Portugalce, patří mezi návštěvníky ostrovů častěji Američané než Evropané.

Po stopách Kolumba

Všech devět ostrovů je sopečného původu. Dělí se na východní (Santa Maria a Sao Miguel), centrální (Terceira, Sao Jorge, Graciosa, Faial a Pico) a západní (Corvo a Flores). Všechny z nich mají turistům co nabídnout.

Nejmenším z ostrovů je Corvo, kde je obrovský sopečný kráter s malými jezírky. Za pozornost rozhodně stojí ostrov Terceira. Ten se pyšní zajímavým muzeem vína a domy z doby kolonialismu, které jsou zapsány v seznamu památek UNESCO. Chloubou ostrova Graciosa je jeskyně s podzemním jezerem, kam každý den několik hodin svítí slunce. Na největším ostrově, což je Sao Miguel, rozhodně stojí za shlédnutí Latia de Fogo, tedy kráterové Ohnivé jezero.

Rady a informace na cestu

AZORSKÉ OSTROVY Patří k Evropě, jsou autonomní součástí Portugalska. Zeměpisně patří do stejné skupiny jako Madeira a Kanárské ostrovy, leží jen víc na jihu. Plocha devíti azorských ostrovů činí celkem 2333 km2, žije zde pouze 250 tisíc stálých obyvatel. Klima je mírné, průměrné teploty jsou v zimě cca 15°C a v létě 25°C. Moře je díky Golfskému proudu celoročně relativně teplé (16 až 22°C, v létě i 27°C).

JAK SE TAM DOSTAT

Azorské ostrovy leží v Atlantickém oceánu, takže se na ně nejlépe cestuje letecky.

Z Evropy se k souostroví musí překonat vzdálenost téměř 1500 kilometrů, ze Severní Ameriky 3750. Vzhledem k tomu, že jsou Azory součástí Portugalska, není k cestě na ně potřeba vízum, ale stačí stejné doklady jako v zemích Evropské unie.

Většina cestovních kanceláří v Česku, které mají dovolenou na Azorech v nabídce, využívá služeb letecké společnosti TAP Portugal. Ta na souostroví létá přes Lisabon. Délka letu se pohybuje kolem pěti hodin.

CENY

Týdenní pobytový zájezd se snídaní je možné na Azorských ostrovech pořídit již od 25 tisíc korun na osobu. Poznávací zájezdy jsou dražší a počítá se s nimi minimálně na 14 dní. Výhodou dovolené na Azorech je skutečnost, že je tam levněji než v zemích EU.

UBYTOVÁNÍ

Ubytování je na Azorech v menších hotelech a apartmánech. Nejsou tu žádné obrovské hotelové komplexy. Příjemné je, že se zde nevyskytuje žádný obtížný hmyz jako komáři a nežijí tu ani třeba hadi. Toto unikum si Azořané pečlivě střeží, proto je přísně zakázáno na ostrovy vozit zvířata i rostliny.

STRAVOVÁNÍ

V četných restauracích, hospodách a barech se podávají jak běžná kontinentální menu, tak speciality z darů moře. Proslulé je zdejší hovězí a sýry, podávané s lahodným portským z místních vinic. Největším lákadlem je pokrm, většinou z masa a zeleniny, připravovaný ve velkých hrncích v horké zemi.

Koho zajímá pouť Kryštofa Kolumba, by neměl opominout zastávku na ostrově Santa Maria. Je tam kaple Nossa Senhora dos Anjos, kde se modlila posádka tohoto světoznámého mořeplavce krátce před objevením Ameriky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám