Hlavní obsah

Polský Krakov nabízí levnou podívanou se spoustou zajímavostí

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KRAKOV

Pojeďte navštívit polský Krakov nedaleko českých hranic. Výlet nevyjde příliš draho, ale přitom nabízí spoustu zajímavostí. Město zaujme množstvím architektonických památek. Vždyť historické jádro je od roku 1978 zařazeno na seznam světového a kulturního dědictví UNESCO.

Článek

Pro cestovatele-dobrodruhy nebude problém najít ubytování v některém z hostelů v centru města. Velké zděšení můžou působit hygienické podmínky. Poláci rozhodně určitě nepatří mezi nejčistotnější hostitele.

Na druhou stranu mezi nesporné výhody našich severovýchodních sousedů je polština, která je jednoduchá na porozumění. Proto je rozumět i místním průvodcům.

Kostel na Rynku Glównym patří mezi nejkrásnější gotické stavby Polska.

Jedná z prvních cest po městě by měla vést na náměstí Rynek Glówny. Ten patří mezi největší náměstí v Evropě. Uprostřed stojí renesanční budova Sukienice, kde mají své malé krámky nejrůznější řemeslníci a drobní trhovci. Hned vedle stojí pomník polského literáta Adama Mickiewicze. Ten patřil mezi významné básníky první poloviny devatenáctého století.

Z náměstí vede spousta uliček plných obchodů, restaurací a kavárniček.

Turisté a fanatismus

Mezi dominanty města patří královský zámek na kopci Wavel (Zamek Królewski na Wawelu) a arcibiskupská katedrála (Katedra na Wawelu). Pro Poláky jsou tyto historické skvosty totéž, co pro Čechy Hradčany. Zde byli korunováni a pohřbíváni polští panovníci.

Zejména v katedrále počítejte s tlačenicemi a spoustou na sobě mačkajících se modlících lidí. Denně tam proudí davy věřících, kterých v Polsku není zrovna málo.

Pohled na malé děti, jež v prostorách katedrály klečí a potichu odříkavají svou modlitbu, může na mnohé působit až fanaticky.

Po městě je spousta soch významných historických osobností Polska.

Krakov se může pochlubit i bývalou židovskou čtvrtí Kazimierz, která leží mimo hranice historického centra města. Založil ji ve ve 14. století král Kazimír jako samostatné město. Po mnoho let byla tato oblast nejpočetnější židovskou obcí v Evropě. Spousta židovských domů, hřbitovů a synagog se zde zachovala dodnes.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám