Hlavní obsah

Francouzská zimní střediska nabízejí stovky kilometrů sjezdovek

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zima konečně alespoň částečně zprovoznila i naše hory, ale milovníci lyžování ve velkém stylu už tradičně obracejí pozornost do Alp. Ty francouzské jsou sice poněkud z ruky, ale zato jsou opravdu vysoké a rozlehlé. V Savojských Alpách jsou nejrozlehlejší zimní areály v Evropě. O oblasti Tří údolí se dokonce říká, že je nejrozlehlejší na světě.

Článek

Výhodou francouzských středisek je to, že na sebe mnohá z nich navazují a vytvářejí ohromné lyžařské kolotoče. Lze se přesouvat z jednoho údolí do druhého a lyžovat donekonečna na stále nových sjezdovkách. Následující výčet obsahuje jen velmi malou část z míst, kde lze strávit zimní dovolenou.

LES MENUIRES

Středisko Les Menuires patří do prestižní lyžařské oblasti 3 Vallées - Tři údolí, největší lyžařské oblasti světa: 600 km sjezdovek a 200 lanovek a vleků. Nezapomenutelné sjezdy na tratích všech výkonnostních úrovní, rychlá pohodlná doprava nahoru díky neustále modernizované síti lanovek a vleků. Les Menuires nabízí špičkové, ale zároveň velmi bezpečné lyžování. Je to ráj náruživých sportovců ale i rodinné středisko. Les Menuires je jediným střediskem v oblasti 3 Vallées, které získalo známku Famille Plus - Rodina plus.

V nově otevřeném sportovním středisku mohou návštěvníci využívat také všech možností spojených s wellness, bazén, squash, posilovnu, ale také se mohou vydat do přírody na sněžnice, na skútry, na saně nebo jen tak na pěší vycházku. Příjemné středisko s ubytováním přímo u sjezdovek se v posledních letech také více orientovalo na autentičtější architekturu, jež více využívá kamene a dřeva. Šestidenní permanentky Les Menuires (Tři údolí): dospělí - 166,00 eur (215 eur), děti (5-12 let) - 115,00 eur (161,00 eur), senioři (60-71 let) - 136,00 eur (177,00 eur). Webové stránky v němčině, angličtině a vlámštině: www.lesmenuires.com. Zimní sezóna 2006/2007 trvá do 22. dubna 2007.

MÉRIBEL

Méribel je středisko, které má šarm, kouzlo a půvab, je to středisko, které si dokázalo uchovat architektonický styl horské vesnice: domy z kamene a světlého dřeva, sedlové střechy. Středisko samo, které se nachází v srdci oblasti Tři údolí, v největší lyžařské oblasti světa, nabízí více než 150 km upravovaných a značených sjezdovek, které obsluhuje výkonná síť lanovek a vleků. Severo-jižní orientace údolí umožňuje lyžovat celý den na slunci.

Možnosti lyžování ve volných terénech jsou bohaté. Pestrá paleta zařízení nabízí možnosti sportovního a kulturního vyžití i po lyžování: bazén, kluziště, cvičná horolezecká stěna, bowling, sněžnice, stezky pro pěší, noční kluby, kina, tři dětské školičky, kde si mohou děti již od 3 let vychutnat radost z pobytu na sněhu. Méribel, to je srdečné přijetí v harmonickém prostředí, v mnoha hotelech, kde se navzájem spojuje přepych, kvalita, pohodlí a přátelská atmosféra. Šestidenní permanentka Méribel (Tři údolí): dospělí - 174,00 eur (215 eur), děti (5-12 let) -121,50 eura (161,00 eur), senioři (60-71 let) - 145,00 eur (177,00 eur) Zimní sezóna 2006/2007 trvá do 29. dubna.

Webové stránky: www.meribel.net

SERRE CHEVALIER

Serre Chevalier obklopuje jedna z největších lyžařských oblastí jménem Grand Serre Che: 250 kilometrů sjezdovek od 1200 do 2800 m n. m., od začátečnických po špičkové. Serre Chevalier, to je velké údolí otevřené na jih, mezi sedlem Col du Lautaret a městem Briancon, kde se rozprostírá 13 vesnic a osad od těch nejmodernějších po původní. Serre Chevalier, to je také hodně činností pro celou rodinu: sport, relaxace, kultura, odpočinek. Každý si najde "to své" Serre Che. Serre Chevalier, to je místo na úpatí nejkrásnějších vrcholků Národního parku Ecrins, které se koupe ve slunečním svitu.

Vzduch je čistý, voda je průzračná, nebe je modré a nad tím vším svítí slunce 300 dnů v roce. Serre Chevalier, to je také bohaté kulturní dědictví, které tu zanechala historie, strážce kulturní identity regionu. Serre Chevalier je nejsevernější z jižních středisek. Uvolněná a přátelská atmosféra, to jsou zaručené hodnoty, které vám zprostředkují vaši hostitelé. Novinkou letošní sezóny je Snowpark, který nabídne přes dvacet různých modulů. Jsou v něm cvičné moduly, jumps -skočky různých velikostí a tvarů, raily - zábradlíčka, boxy - krabice, big air a všechno, co uspokojí i nejnáročnější freestylery. Šestidenní permanentka: dospělí - 176,00 eur, děti - 132,00 eur, senioři (65 až 74 let) - 124,00 eur. Webové stránky: www.serre-chevalier.com

TIGNES

Tignes je smělé středisko ve výšce 2100 m. n. m., které otevírá svou náruč těm, kteří se sem odváží. V Tignes se dá lyžovat dříve a déle než kdekoli jinde. V letošní sezóně až do 8. května. Savojské Tignes, to je pět dílčích středisek: od 1550 do 2100 m n. m., od starobylých vesnic jako je Tignes Les Brévie`res k modernímu Tignes Val Claret, od původních chalup k "středisku s lyžemi na nohou". Tignes nabízí obrovskou pestrost od tradic k modernosti. Tignes se také vydalo novou cestou a neustále zvyšuje standard. Stylové hotely, které nabízejí komfort, zábavu, prostor a kvalitu, to jsou dnes již zaručené hodnoty pobytu v Tignes.

Rady a informace na cestu

JAK SE TAM DOSTAT

Letecky: Společnost Air France létá z Prahy do Lyonu a ČSA létají do Marseille. Z pražského letiště můžete letět i do Švýcarska, a to např. dvěma nízkonákladovými společnostmi. Fly Baboo létá do Ženevy a Sky Europe do Grenoblu. Podrobné informace jsou na webových stránkách společností a o odletech z Prahy se dozvíte také na www.letiste-praha.cz. Ze všech jmenovaných letišť jezdí zvláštní autobusová doprava. Podrobnosti o trasách autobusů, jízdním řádu a cenách jízdenek najdete na www.alpski-bus.com (Ženeva), www.altibus.com (Lyon), www.transisere.com (Grenobl).

Autem: Vzdálenosti z ČR do většiny francouzských alpských středisek se pohybují kolem 1200 kilometrů. Je nezbytné cestu naplánovat tak, aby se řidiči střídali, případně cestou přespat. Podrobně naplánovat cestu vám pomůže např. Ústřední automotoklub a CK Autoturist, nebo na internetu cestovní navigátor www.viamichelin.com.

POJIŠTĚNÍ

 Zcela nezbytné je uzavřít před cestou kvalitní cestovní pojištění, které zahrnuje i případná rizika při sportovních aktivitách. Běžné pojištění se totiž zpravidla nevztahuje na některé extrémní sporty, např. horolezectví, nebo skialpinismus. Je potřebné vyptat se při uzavírání pojištění na všechny podrobnosti.

RACLETTE A FONDUE

Znalci tvrdí, že není možné pobýt ve francouzských a švýcarských Alpách, aniž by člověk ochutnal některé z tamních vydatných sýrových jídel, raclette nebo fondue. Co se běžného stravování týče, jednoduché menu v restauraci přijde zhruba na 20 eur, pokud je jeho součástí některá z místních specialit, může být o třetinu dražší. Jednoduché jídlo na sjezdovce stojí kolem 15 eur, sendvič 5 až 8 eur, káva nebo čaj stojí 3 až 5 eur. Uvedené ceny jsou orientační, mohou se lišit podle míst a středisek.

WWW STRÁNKY

www.lyze-francie.com, www.skifrance.com - obě adresy nabízejí obsáhlé informace o tom, jak se do alpských středisek dostat, je na nich výčet a poměrně podrobný popis známých i méně známých středisek včetně popisu lyžařských terénů, ceny skipasů, webové kamery, které přiblíží aktuální stav, meteorologické zpravodajství a množství dalších informací. www.interhome.cz - adresa agentury, na níž si on-line můžete vybrat a rezervovat ubytování v soukromí. www.sopka.cz - český cestovatelský server, který nabízí nejen informace, ale také bohatý výběr zájezdů.

Ale to není všechno. Lyžování s překrásnými výhledy do krajiny, freeride v prostoru SPOT, nebo další "ledové" aktivity podle přání. I tak výstřední, jako je třeba potápění pod ledovou krustu v jezeře Lac de Tignes ve výšce 2100 m n. m. Je to extrémní sport, který si však může vyzkoušet skoro každý. Šestidenní permanentka Tignes (Espace Killy): dospělí - 169,50 eura (197,50 eura), děti (5-12 let) -127,00 eur (148 eur), senioři (60-74 let) - 144 eur (168 eur). Webové stránky: www.tignes.net

Reklama

Související témata:

Související články

RAKOUSKO: největší nabídka areálů

K jižním sousedům si lze zajet i na prodloužený víkend. Rakousko je zemí malebných horských vísek, které na pohled splňují představu alpské pohádky. Náš jižní...

ITÁLIE: Vyžití na sjezdovkách

Země Apeninského poloostrova je obdařena skoro celým jižním obloukem Alp. Ten nabízí čtyřtisícové špice, oblá předhůří i rozsáhlé ledovce s nejroztodivnějším...

Mölltal - cesta za prvním sněhem

V čase, kdy v Česku jen zvolna opadává listí ze stromů a čeští řidiči teprve pomalu začínají přemýšlet o výměně letních pneumatik za zimní, se už v zemi našich...

Výběr článků

Načítám