Hlavní obsah

Ráj běžkařů: okolí Paprsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krásných, nesmírně atraktivních míst je v Jeseníkách dost. Patří mezi ně i okolí chaty Paprsek - místo na rozhraní tří horských celků Hrubého Jeseníku, Rychlebských hor a Králického Sněžníku, které se stalo doslova rájem lyžařů.

Článek

K dispozici je zde unikátní skiareál s perfektně upravenými sjezdovkami, snowparkem, bezplatným parkovištěm a především zhruba desítkami kilometrů upravovaných běžeckých stop, což v Jeseníkách nemá obdoby. Navíc v krásné, téměř panenské přírodě. Výhodou je i snadná dostupnost především od Ramzové, resp. z Petříkova, ale i ze Staroměstska.

Každou sezónu s něčím novým

"V Alpách je něco podobného zcela běžné. U nás s tím teprve začínáme. Zkvalitňování podmínek pro návštěvníky by však mělo být pro všechny samozřejmostí. Nemůžeme přece jen a jen vydělávat. Je třeba lidem i cosi vracet zpět. Já se o to snažím už dvanáct let a na rozdíl od jiných bez dotací, výhradně ve vlastní režii.

Žádat o nějaké dotace, ať už státní nebo evropské, nemám ani odvahu. Spoléhám prostě jen na sebe. Pouze s úpravou běžeckých stop mi pomáhají velcí nadšenci a kamarádi, horolezci z Olomouce Víťa Dokoupil a Josef Kadlec," tvrdí Miloslav Mika z Paprsku, jenž je služebně nejstarším chatařem v Jeseníkách. Jedním dechem poté dodává, že každou sezónu se snaží přijít s něčím novým.

Udržet kvalitní stopy je pěkná dřina

"Není to ale jednoduché. Třeba na úpravě běžeckých stop jsem zničil za léta už dva skútry. Aby se udržela kvalita, musel jsem nyní pořídit nové. Stejné je to s rolbou. Kdysi stačila jedna, teď už mám dvě. Máme-li však tady jít dopředu, přešlapovat na místě nemůžeme," má jasno Mika, který v okolí zajišťuje údržbu 35 až 60 kilometrů běžeckých stop a ty jsou pro lyžaře nepochybně obrovským tahákem. Nikde jinde totiž stopy neudržují s takovou železnou pravidelností.

"Momentálně netrpělivě očekávám otevření hraničního přechodu na turistické stezce Paprsek-Bielice. S polskou pohraniční policií je již předjednáno, že údržba běžeckých stop se bude moci rozšířit i na polské území. V praxi by to znamenalo, že bychom upravovali až 100 kilometrů, navíc i v místech, kde dosud lidi nemohu," prozradil Mika.

Kromě novinek v oblasti lyžování, ať už sjezdového nebo běžeckého, jde dál i v dalších službách. "Vyjmenovávat všechno nemá cenu. Vypíchl bych snad jen zatím poslední letošní akci a to rozšíření restaurační kapacity o 100 míst. Ve špičce to výrazně pomůže," míní Mika.

Další informace na adrese: www.paprsek.net.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám