Hlavní obsah

Do Jeseníků za skvělým lyžováním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z hlediska zimní turistiky a sjezdového lyžování mají Jeseníky co nabídnout. Prokazatelně je zde, v oblasti Ovčárny a Pradědu, nejdelší lyžařská sezóna v republice. Střediska nabízejí sportovní vyžití jak pro začátečníky, tak pro pokročilé lyžaře i vyznavače snowboardingu. Turistické trasy pro běžkaře se rozbíhají do všech směrů. Hory brázdí bezpočet pravidelně upravovaných běžeckých tras.

Článek

Každý si dnes pro své putování může zvolit právě tu, která mu svojí náročností a délkou bude nejlépe vyhovovat. Dřina v podobě prošlapávání cest je nenávratně minulostí. Realitou jsou nyní už i "lyžařské dálnice".

Vybírat je z čeho i v případě lyžařských areálů. Červenohorské sedlo, Ovčárna, Petříkov, Ostružná, Ramzová, Paprsek, Staroměstsko, Lipová-lázně, Branná, Karlov, Kouty nad Desnou, Klepáčov aj. Prakticky už neexistuje středisko, které by zákazníkům nenabídlo kromě lyžování také veškeré doplňkové služby - lyžařské a snowboardové školy, půjčovny lyží a snowboardů, skiservis, stravování, ubytování apod.

Užít si lze také jedinečné zábavy. Sjíždění svahů na člunu, prohánění se na lyžích tažených koňem nebo romantika při projížďkách v saních. Vychutnat si návštěvníci Jeseníků mohou maškarní reje, diskotéky na sněhu a další výjimečné akce pořádané v lyžařských centrech.

Pokud počasí lyžařům v Jeseníkách nepřeje, nudit se také rozhodně nebudou. Využít lze nabídky místních lázní, které zájemcům umožní nejen relaxovat, ale také například udělat něco pro své zdraví a krásu. Kondici je pak možné udržovat v četných sportovních zařízeních.

Brožura Užij si zimu v Olomouckém kraji

Na své si však přijdou i milovníci kultury. Ta na ně čeká v galeriích a muzeích, zábava zase v kinech, kavárnách, barech a tanečních klubech. Nechybějí ani nejrůznější zajímavá místa. Evropským unikátem mezi technickými památkami je ruční papírna ve Velkých Losinách, či přečerpávací elektrárna Dlouhé Stráně s největší vodní turbínou v Evropě. Zavítat lze také do jeskyní Na Pomezí a Na Špičáku.

S výběrem toho pravého z Jeseníků poradí informační materiály, nejlépe pak Olomouckým krajem nově vydaná brožura "Užij si zimu v Olomouckém kraji!", kde jsou navíc informace i o střední Moravě. Zorientovat se v nabídce lyžařských areálů a běžeckých tras pomůže zase praktické "Ski info" z téže "dílny". Zmíněné materiály, které světlo světa spatřily za podpory Evropské unie, jsou k dispozici zdarma v informačních centrech a ve vybraných zařízeních.

Tipy

Zlatohorské muzeum stojí zato navštívit

Zlatohorskou historii a hornictví dokumentují expozice Městského muzea ve Zlatých horách. Zároveň obsahují i sbírky minerálů a rud. Nechybí ani ukázka tradiční světnice 19. století, zemědělského nářadí a dalších předmětů každodenní potřeby našich předků. Navštívit toto zařízení se proto vyplatí. Vždyť už jen budova bývalé pošty je architektonickou ozdobou náměstí Svobody a zdejší městské památkové zóny. Barokní objekt pocházející z roku 1698 má starší renesanční jádro a jako pošta sloužil až do roku 1936. O rok později v něm bylo otevřeno státní muzeum. Po 2. světové válce však bylo zrušeno. Nějakou dobu zde byla obřadní síň, potom knihovna. Muzeum pak bylo obnoveno v roce 1994, když o jeho založení se zasloužila skupina nadšenců Klubu přátel Zlatých Hor. Většina vystavených exponátů byla získána dary a zapůjčením od soukromých osob.

O ČARODĚJNICKÝCH PROCESECH

Ve sklepení budovy je kromě již zmíněných instalována i expozice o čarodějnických procesech, které probíhaly i ve Zlatých Horách. Jednou z nechvalně známých postav těchto soudů byl i místní rodák, Franz Heinrich Oblig z Edelstadtu (Zlaté Hory), který pak pokračoval ve své činnosti inkvizitora také na losinském panství.

AMATÉRSKÝ ZLATOKOP HENRY

Mezi další aktivity muzea patří i výstavní činnost. Probíhají zde prezentace prací především regionálních výtvarníků, výtvarných prací dětí místních škol i naučné výstavy různých oborů. V muzeu funguje i informační centrum. Svéráznou postavou muzea je pak amatérský zlatokop Henry, jenž v jedné z místností podává informace o historii a současnosti dobývání zlata. Lze si u něj vyzkoušet vyrýžovat pravou zlatohorskou zlatěnku, nebo si koupit kamínek pro štěstí. Informace na: www.zlatehory.cz

Přehled o regionu získáte také na www.kr-olomoucky.cz/tourism. Informační centra: Jeseník, I. C. Jesenická, tel.: 584 498 155, www.jesenik.org, Šumperk, Regionální a městské informační centrum, tel.: 583 214 000, www.infosumperk.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám