Hlavní obsah

Mombasa a pláže v jejím okolí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Keňa se pro nás stává dostupnou exotickou destinací. Přiblížil nám ji přímý charterový let, který z Prahy do Mombasy trvá s mezipřistáním necelých deset hodin. Cesta se tím pro nás nejen zjednodušila, ale také se výrazně zlevnila a Keňa se tak stala jednou z poměrně dostupných exotických destinací.

Článek

Půlmiliónová Mombasa je druhým největším městem v Keni a největším námořním přístavem ve východní Africe.

Pro Evropu objevil Mombasu portugalský mořeplavec Vasco da Gama v roce 1498. Od loňska ji objevují ve větším počtu i čeští turisté.

Vraťme se ještě na chvilku do roku 1498, kdy do Mombasy připlul Vasco da Gama. Jeho flotila město při té příležitosti vydrancovala a srovnala se zemí. V 16. stol. se Portugalci vrátili ještě několikrát a pokaždé to vypadalo stejně.

V roce 1593 dokončili stavbu pevnosti Fort Jesus a po celé 17. stol. pak z Mombasy kontrolovali veškeré dění v Indickém oceánu. Portugalce vystřídali Arabové z Ománu a přes ně se vlády v dnešní Keni ve druhé polovině 19. stol. postupně chopili Britové, jejichž kolonií byla země do roku 1963.

V průvodcích se píše, že Mombasa je starosvětské a kultivovaně působící město. Po všechen ten čas, který jsem tam strávil, jsem však měl dojem, že jsem asi někde jinde. Cestou do vnitrozemí nebo třeba jen na letiště se za okny autobusu promítne ta opravdu nehezká část města, jeho okrajové čtvrti. Chatrče zavalené haldami odpadků, skladiště a překladiště všeho možného a mezi tím boudy, v nichž se vaří a smaží jakési pokrmy. Je to pohled mírně řečeno skličující.

Stačí půl dne

Na prohlídku města, které se vtěsnalo na ostrov o ploše čtrnácti čtverečních kilometrů, stačí většině návštěvníků necelý půlden. Hinduistický chrám, v němž jsou nejpozoruhodnějšími předměty obrazy, jakýsi komiks. Ukazují velmi názorně strašlivá muka, která čekají na onom světě pijany, lupiče, pojídače masa a další hříšníky. Dalším ze svatostánků je katedrála, kus Evropy v Africe.

K symbolům Mombasy patří především dvě dvojice sloních klů, klenoucích se nad Moi Avenue. Kly byly postaveny v roce 1952 na počest návštěvy dámy jménem Alžběta. Ta přijela do Keni jako princezna a odjížděla jako britská královna Alžběta II. Právě během návštěvy ji zastihla zpráva o smrti jejího otce.

Za vidění stojí park se staletými baobaby, Fort Jesus a přilehlé staré město. To bude opravdu hezké za několik let, až budou domy obnoveny i se svými tradičními dřevěnými balkóny a vyřezávanými vstupními dveřmi.

Zatím je to tak, že většina návštěvníků je ráda, když má povinnou prohlídku za sebou a vrací se do některého z letovisek u moře.

Lenošení u moře

Vedle safari nebo výletů má obvyklá dovolená v Keni podobu lenošení u moře. Pobřeží na jih i na sever od Mombasy je lemováno desítkami kilometrů pláží, k nimž přiléhají hotely a apartmánové komplexy různých kategorií.

Tuto část východoafrického pobřeží kopíruje souvislý korálový útes, který sahá skoro ke hladině, takže z otevřeného moře se tam nedostane žádný nevítaný návštěvník, vlny u břehu nejsou nikdy příliš velké a voda je opravdu teplá. Při odlivu se voda stáhne daleko od pláže a k moři - tam, kde je onen korálový útes - se dá dojít nohou téměř suchou.

Lenošení na lehátku u moře se dá zpestřit třeba výletem na ostrov Wasini, kde je exotická domorodá vesnice a v jehož blízkosti jsou pod vodou krásné korálové zahrádky. Pár kilometrů na sever od Mombasy je Halerův park, jedna z nejhezčích přírodních botanických zahrad v Keni, jehož součástí je i největší krokodýlí farma v Africe.

Patříte-li mezi neposedy, určitě si nenecháte ujít procházky po pláži. Rušná Bamburi na sever od Mombasy má nějakých šest kilometrů. Kromě obvyklých vodních sportů se můžete projet na velbloudu, obdivovat nejrůznější rukodělné výrobky, nechat se namasírovat urostlými černoškami, dát si sladkou vodu přímo z kokosu nebo méně exotické pivo.

Rady a doporučení na cesty

DESET HODIN K ROVNÍKU

K rovníku, který protíná severní část Keni, se z Prahy dostanete za necelých deset hodin. V hlavní sezóně, která trvá od začátku prosince do začátku dubna (po zbytek roku je buď příliš teplo, nebo prší), tam létá charterový spoj, který využívá několik cestovek. Jednou z nich je Firo Tour, která loni vyprodala veškerou svou kapacitu a nyní prodává na konec letošního a začátek příštího roku.

Charterové lety totiž Keňu udělaly nejen dostupnější, ale dovolenou také výrazně zlevnily. Pobyt na deset nocí lze pořídit asi od 24 tis. Kč, což je o 10 až 15 tisíc levnější než při cestě pravidelnou linkou.

NEKUPUJTE NA PLÁŽI

K ceně dovolené je však třeba připočíst safari a případné další výlety. Dvoudenní safari s veškerým zaopatřením vyjde zhruba na pět až sedm tisíc korun, desetidenní expedice může stát i čtyřicet tisíc. "Budete-li o tom psát, doporučte lidem, aby nekupovali žádné výlety nebo safari od těch hochů na pláži," kladla mi na srdce Heike, která je asistentkou ředitele hotelu Kenya Bay. "Takové ty podomácku fungující cestovky mají auta v hrozném stavu, nejsou pojištěné a nedávají vám žádné záruky. Viděl jste zdejší cesty. Pokud by se něco stalo, mohlo by to dopadnout opravdu špatně, řidič a průvodce se prostě seberou a zmizí v buši a vás nechají bez pomoci."

DOVOLENÁ PRO SEBEVRAHY

Přečtete-li si příslušnou kapitolu na internetových stránkách ministerstev zahraničí USA nebo Austrálie, získáte dojem, že dovolená v Keni je tak akorát pro sebevrahy. Pouliční zločin, malárie, AIDS, smrtelné dopravní nehody.

Pokud vás nezajímá nic jiného než divoký noční život, bary a diskotéky, tak po třech dnech v Keni můžete spáchat sebevraždu. Naprostá většina obyvatel Mombasy a okolí jsou muslimové, a proto je tam po setmění poněkud unylo.

Kolem osmé večer, za hluboké tmy, jsem se z hotelu vydal na hlavní silnici. Tam jsem si stopl matatu (mikrobusy, které jezdí po stejné trase odněkud někam a staví na mávnutí), odjel do Mombasy a tam jsem se hodinu toulal po ulicích. Poté jsem od hlavní pošty za dvacet šilinků vyrazil zpět. Matatu mi zastavil před hotelem a bylo po dobrodružství.

Dobrý repelent vás před malárií ochrání stejně dobře, ne-li lépe, než antimalarika, a AIDS, no, však víte.

V Keni, stejně jako skoro všude, stačí dodržovat obecná pravidla opatrnosti a nic zvláštního vám nehrozí. Auto bych si tam pravděpodobně nepůjčil. Nejen proto, že se jezdí vlevo, ale jezdí se možná ještě hůř než u nás. Silnice jsou často velice úzké a tak rozbité, že tam, kde to jde, jedou auta raději po široké uježděné prašné krajnici. Při dopravní nehodě, jejímž účastníkem je cizinec, je samozřejmé, že právě on je vinen.

WWW STRÁNKY

Reklama

Související témata:

Související články

Do Keni za velkou pětkou

Každý turista, který se vypraví do africké savany, touží spatřit velkou pětku. Tvoří ji nejmajestátnější tvorové, kteří tam ve volné přírodě žijí. Dokážete...

Costa de Almería - málo známá Andalusie

Půvabné rybářské vesničky, klidná letoviska, dlouhé bílé pláže nebo plážičky ukryté mezi skalami, průzračná voda, pobřežní hory, polopouštní krajina......

Výběr článků

Načítám