Hlavní obsah

Zastřešení prodlouží sezónu, ochrání vodu a zamezí nebezpečným pádům

Novinky, Dana Novotná

Léto je pryč. Letos přineslo tropické teploty, ale byly i dny, kdy ukázalo svou odvrácenou tvář. Teploty rychle poklesly a přišel i déšť, takže na koupání v bazénu to moc nebylo. V takové chvíli je dobré mít bazén zastřešený. Jaké jsou výhody?

Foto: Mountfield, .

Článek

„Zakrytí zahradního bazénu posuvným zastřešením přináší hned několik výhod najednou,“ vysvětluje specialista František Všetečka. Asi největším plusem je podle něho fakt, že střecha nad bazénem umožní jeho podstatně delší využití, a to na šest až sedm měsíců v roce.

„Stěny posuvných zastřešení jsou vyrobeny z dutinkového polykarbonátu, který má tu báječnou vlastnost, že udržuje pod klenbou zastřešení vodu příjemně teplou. Tento materiál má totiž nejen skvělé tepelně izolační vlastnosti, navíc využívá solárního efektu. Voda se tak přes den ohřívá a naopak v noci je chráněna před rychlejším chladnutím. Bazénové zastřešení tedy udržuje vodu ke koupání teplejší a prodlužuje možnost využití bazénu. V teplé vodě si díky němu zaplavete i v chladnějších a větrnějších letních dnech a v měsících od jara až do konce října,“ vysvětluje Všetečka.

Ideální je zkombinovat tento efekt s instalací dalšího aktivního vyhřívání bazénu, jako je tepelné čerpadlo či solární systém ohřevu vody.

Pádným důvodem pro zastřešení bazénu je také ochrana vody před spadem všech možných nečistot, jako je listí, prach nebo pyl, ale i před pádem drobných živočichů. To přináší majiteli bazénu další efekt. Totiž značnou úsporu času, který by jinak trávil častějším čistěním vody. Takže ušetříte i rodinné výdaje, a to díky nižší spotřebě bazénové chemie. A ještě jedna, nikoliv nevýznamná poznámka: zastřešený bazén je jednodušší zazimovat i odzimovat. Díky UV filtru zastřešení jsou navíc lidé, voda i bazén chránění před nežádoucím UV zářením.

A proč se říká posuvné, nebo-li segmentové zastřešení? „Spodní část pohyblivé konstrukce zastřešení je uložena v kolejišti, takže se jednotlivé segmenty dají velmi lehce posunovat,“ říká na vysvětlenou František Všetečka. Můžete se koupat ve zcela odkrytém nebo zakrytém bazénu. Zastřešení navíc ochraňuje lidi i domácí zvířata před náhodným pádem do vody, což je především pro mladé rodiny s malými dětmi velmi vítáno.

Při výběru zastřešení je důležité myslet i na to, jak se vám bude na daném místě líbit. Výběr nebude pro většinu zájemců obtížný, protože se nabízí mnoho různých velikostí a tvarových řešení. „Kdo preferuje nenápadné zakrytí, vybere si nízké provedení. Kdo chce pod zastřešením mít i prostor pro lehátko nebo pod ním dokonce chodit, může si zvolit třeba asymetrické, širší a vyšší provedení,“ uzavírá Všetečka s tím, že při výběru vhodného zastřešení je rozumné poradit se s odborníky.

Reklama

Související články

Jak přežít zimu? Vyhřívejte se v infrasauně

Zimní období není příliš oblíbené. A proto mnozí z nás vyhledáváme způsoby, jak si během mrazivých měsíců prohřát tělo. Jedna z možností je zajít si do sauny.

Výběr článků

Načítám