Hlavní obsah

Zahrádka u řadového domku

Novinky, A. Taitlová, časopis Flóra na zahradě

Mrňavá zadní zahrádka přiléhající k řadovému domku je nepopsaným plátnem. Nekvalitní trávník a prakticky nepoužitelné patio nestojí za řeč, nevítaným pohledům zabraňují pouze dva dřevěné lamelové panely, zbytek pozemku lemuje drátěné pletivo.

Článek

Snahou bude vytvořit zde útulný pokojík lákající k oddechu na čerstvém vzduchu v dokonalém soukromí.

Technické a stanovištní údaje

Rozměry: Zahrada měří 7 m na délku, široká je 5 m – celkem 35 m2.

Stanoviště: Větrné. Rovina.

Poloha: Jihozápad – dopoledne stín, po poledni až do večera sluníčko.

Půda: Poměrně propustná, čerstvá, lehká, s neutrálním pH.

Záměr

Každý metr je na malé ploše vzácný, a proto musí být velice dobře promyšlený. Cílem je vytvořit takovou zahrádku, kde by se dal den příjemně nastartovat ranní kávou a zakončit klábosením u večeře. Z toho důvodu je zapotřebí zvětšit patio, kam by se vešel pohodlný nábytek i nádoby pro rostliny. Místo sezení měnit nebudeme, v blízkosti domu je příjemné závětří a balkon navíc chrání před lehkým deštěm.

Osobní komfort navýšíme výsadbou živé pohledové clony. Stranu proti domovní zdi ponecháme ale otevřenou, protože je zde pěkný výhled na údolí, což zahradu opticky zvětšuje. Zaplevelený trávník zlikvidujeme totálním herbicidem (na plevel tu není místo) a tam, kde je třeba, ho nahradíme prvotřídním trávníkovým kobercem z rolí. Pak si pohrajeme s různým uspořádáním záhonků a prvků přitahujících pozornost. Rostliny jsou vybrány tak, aby hezky kvetly nebo měly zajímavé olistění. Zahrádka nabude jasných rysů, aby působila vždy elegantně a úhledně.

Romantická balada

V poslední proměně se o slovo hlásí barvy, které se výrazně podepisují na romantickém vyznění zahrádky. Na novém dřevěném patiu stojí rozměrná venkovní pohovka a v koutě květináč se stromkovou růží, která kolem sebe šíří příjemnou ovocnou vůni. Na spodní straně balkonu jsou upevněné skoby se závěsnými samozavlažovacími květináči, přes které přepadávají nadýchané obláčky modrých lobelek.

Vstup na špičkově udržovaný trávník korunuje brána porostlá břečťanem, jehož hluboce vykrajované listy připomínají ptačí stopu. Tatáž odrůda zakrývá drátěný plot, stará se tak o celoroční soukromí, pocit bezpečí a tlumení větru. Zprvu roste pomalu, ale po dokonalém zakořenění stoupá vzhůru podstatně rychleji.

Část plotu vedle lamelové bariéry po levé straně je věnována jednoletým popínavkám. První sezonu zahajuje vilec s velkými zvonovitými květy. V březnu si ho předpěstujeme a ve druhé polovině května vysadíme ven. Při květnovém výsevu 'in situ' spálí rostlinu mráz dříve, než stačí vykvést. Záhon kopírující oblý tvar patia rozděluje trávníková pěšina na dva stejně velké celky. Kvetou zde pestré trvalky, letničky i nádherná hortenzie latnatá.

K růžovým, bohatě a neúnavně kvetoucím kakostům a astrám se báječně hodí purpurový rozchodníkovec a vzdušné trsy aromatické, levandulově modré šanty. Nepřehlédnutelné skupiny tvoří modré svíce rozrazilů a zlatavé ostálky. V lemech dobře prospívá nízký a málo známý pavinec, na jehož tenkých lodyhách sedí kouličky modravých květů. Ideální romantickou atmosféru doplňuje ptačí zpěv, a proto neváháme instalovat vesele barevné budky a krmítka.

Zlatá a stříbrná

Ve druhém námětu vítězí naprostá střídmost, symetrické uspořádání a poklidné barevné duo v podání rostlin se zlatavými a stříbřitými odstíny. Trojcípé patio ožilo dlažbou z rozměrných pískovcových jednotek. Vyúsťuje v chodníček, který je nápaditě rozdělen vybetonovaným, 40 cm širokým žlábkem na vodu. Světelné odlesky a jemné čeření hladiny způsobené filtrem propůjčuje místu dynamiku.

Na 60 cm širokých a 3,5 m dlouhých výsadbových pásech už na první pohled přitahují zlatopestré koule brslenu Fortuneova. K nim se přimykají pohledné šedomodré bohyšky a stříbrošedé plesnivky. Obě rostliny jsou okrasné listem, ale mají i pěkné květy. V létě se nad bohyškami objevují šedavě fialové hrozny a plesnivka kvete drobnými sněhobílými kvítky, které se dají dobře sušit.

Na trávník zbyl necelý metr šířky, ale na příjemnou procházku bosky to bohatě stačí. Pohledy zvenčí odrážejí zářivě žlutozelené tavoly, jejichž fazónu je možné (v tomto případě nutné) udržovat dosti úzkou. Střih provádíme v červenci, hned po odkvětu hustých bílých chocholíků.

O místo v dřevěných nádobách u zdi vedle vchodu se dělí zlatavé cypřišky a bíle panašované brsleny. Obě dřeviny vyžadují pravidelnou zálivku a přísun živin. Naopak většímu suchu holdují pelyňky umístěné v nádobách před lamelovými panely. Těžká, mokrá půda by tyto aromatické byliny, které sestříháváme až na jaře, rychle zahubila. Celou kompozici uzavírá pronikavá tečka v podobě švestkově modrého sedacího setu, jehož barvu kopírují převislé verbeny v květináči na stěně domu.

Posezení mezi palmami

Kouzla palem se nemusíme zříkat ani v našem podnebném pásu. Jediné, co k tomu potřebujeme, je prostor pro jejich přezimování. Dva impozantní datlovníky z našeho prvního návrhu sice dosahují šířky přes 2 m, ale listovou kštici můžeme svázat, takže jim postačí jen malá místnost. Na bezmrazém místě přečkávají zimu ještě libory, umístěné u prosklených dveří, a dračinky, které svou architektonickou hodnotu dávají najevo na kamenných sloupcích. Tři z nich jsou symetricky uspořádané těsně vedle živého plotu, zbývající dvě doplňují trvalkový záhon o rozměrech přibližně 4 x 1,5 m. Do živé pohledové clony byl zvolen nenáročný habr, kterému vyhovuje lehčí půda, má krásné podzimní zbarvení a vítr reguluje i přes zimu, protože seschlé listy drží až do jara.

Patio ze stříbřité dlažby je v části, kde stojí moderní venkovní nábytek, prohloubené. Stejným materiálem je vydlážděná šlapáková cestička vedoucí z patia podél bohatě osázeného záhonu. V něm převládají polovysoké trvalky s hlavním obdobím květu v průběhu léta – žluté pupalky a krásnoočka, fialové šalvěje a celá řada ohnivě vybarvených kultivarů knifofií (mnohokvět), které byly vybrány tak, aby kvetly od konce jara až do poloviny podzimu.

Stálezelenou vsuvku tvoří kompaktní forma pierisu s jarními bílými kvítky a panašovanými listy, které mají při rašení růžovou barvu. Celé osázení je olemováno nachově červenou dlužichou. Nenáročné a odolné dlužichy nabývají na oblíbenosti, na což již reagují mnohá zahradní centra širší nabídkou zajímavých kultivarů.

Reklama

Související články

Sto metrů pro užitek i rekreaci

Neprozradíme patrně žádnou novinku, když jenom zkonstatujeme, že za posledních dvacet let výrazně ubylo užitkových zahrad. Nahradily je zahrady tzv. rekreační,...

Co zasadit k plotu

Někde si vystačíme s pěkným dřevěným či kovovým plotem, jinde k němu potřebujeme zasadit vyšší rostliny a vytvořit takzvaný živý plot.

Výběr článků

Načítám