Hlavní obsah

Zahrada s výhledem do údolí

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Křivoklátsko je krajinou s hradem opředeným pověstmi, malebnými údolími brázděnými Berounkou a tajuplnými lesy, kde žije vzácný výr velký a roste kriticky ohrožená kapradinka vratička heřmánkolistá. Zalíbení v ní našel spisovatel Ota Pavel a také náš hostitelský pár Marcela a Antonín.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Z terasy se přes živé ploty z hlohyně a lísek nabízí úžasný výhled na lesnaté údolí s řekou Berounkou.

Článek

Po rovině, z kopce nebo do kopce – tři rozmanité cesty vedou k zahradě ležící v srdci malebné chatařské oblasti. „Stál tu domek na spadnutí. Vyčníval ze strmého svahu vystaveného větru a dešti,“ vzpomíná Antonín, který nemovitost před 25 lety získal. Od té doby se tu hodně změnilo.

Jde to i bez plánu

Představa o budoucí podobě se rýsovala postupně, bez detailního plánu. Vše začalo opravou domku, ze kterého se během několika let vyloupla hezká zděná chata s dřevěným štítem, poskytující dostatek komfortu jak k víkendovému, tak i celoročnímu obývání. Na řadu přišla úprava okolí.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Živé ploty tvoří rámec zahrady a dělí ji do několika útulných zón.

Není snadné založit útulnou a pohlednou zahrádku na svažitém terénu, ale jde to! Majiteli se podařilo vybudovat z kamene opěrné zdi, které pojaly mnoho desítek tun suti a zeminy. Vzniklo tak několik teras s rovným povrchem – základ pro zahradnické tvoření.

Vyhrazeno pro stromy a keře

Zahrádce dominuje zelená barva v nespočtu jejích odstínů. Nad chatou se rozprostírá druhově pestrá louka, ale velkou plochu pokrývá i pravidelně sekaný trávník.

Hlavní slovo tu mají dřeviny v perfektním poměru mezi stálezelenými jehličnatými a opadavými listnatými druhy. Větrolamy v podobě precizně stříhaných živých plotů z hlohyně, habru a ptačího zobu kopírují hranice zahrady a dělí ji do několika částí. Husté koruny obřích smrků a bříz polovinu pozemku chrání před deštěm i sluncem jako velké paraple.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Rozmanité dřeviny byly vybrány tak, aby tvarově kontrastovaly.

Tráva pod nimi je prořídlá, postupně ji nahrazuje břečťan a bíle kvetoucí barvínek (Vinca minor). Ve spodní třetině, kousek od vřesoviště s růžovými vřesy, žlutými azalkami a kapradinami, tvoří pohlednou skupinku rychle rostoucí sloupovitý jalovec skalní (Juniperus scopulorum), Skyrocket, modře ojíněný smrk a pestrolistá vrba (Salix integra), Hakuro Nishiki.

Na jaře zahrádku probarvují zlatice (Forsythia) a kdoulovce (Chaenomeles), v létě hortenzie a tavolníky (Spiraea).

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Zahradní posezení v moři zeleně a pod ochranou vzrostlých stromů zve k příjemnému odpočinku.

Nepřehlédnutelný je smaragdově zelený pás rozkladitých jalovců rámující jednu stranu schodiště, které propojuje spodní patro s terasou u chaty. Za chatou, kam sluníčko nakoukne jen zrána, vzniklo zákoutí s milými miniaturami, které paní Marcela vytvarovala z náletových habříků a doubků.

Výhled k nezaplacení

Zdolat několik schodišť a travnatý svah sice stojí úsilí, ale vyplatí se. Kroky vedou k útulné zastřešené terase, odkud je úžasný výhled na řeku Berounku linoucí se údolím křivoklátských lesů. Když sluníčko s večerem získá červený odstín, utichne vítr a ze stromů zaznívají závěrečné ptačí tóny, usedají Marcela s Antonínem na lavičku a se sklenkou vína nechávají myšlenky volně plynout po proudu řeky.

Když květy, tak užitečné

Marcele s Antonínem se podařilo najít rovnováhu mezi pracemi spojenými s péčí a údržbou zahrady a odpočinkem, který nabízí. Náročných květinových záhonů se po zralé úvaze zřekli a vybrali jen hrst kvetoucích trvalek prospěšných pro užitečný hmyz. Například třapatkovku (Echinacea purpurea), perovskii (Perovskia), levanduli, šalvěj a čistec (Stachys byzantina).

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Celoročně působivý pás rozkladitých jalovců se z jedné strany zaštipuje, aby nepřekážel v chůzi po schodech.

Na skalce a ve spárách mezi kamennými schody se daří tařičce (Aubrieta), zvonkům a netřeskům. Své místo tu mají i voňavé bylinky a drobné ovoce – maliny, ostružiny, borůvky, angrešt, rybíz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám