Hlavní obsah

Veselý život s fuchsiemi

„Není dvorku na vsi ani zahrádky ve městě, aby se tam neuplatnily fuchsie,“ myslí si Jana Suchardová, která jejich pěstování zasvětila víc než čtvrt století.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Ve stínu stromů. Na dřevěném pódiu předvádějí krásu a zdraví formy keříkové, převislé i stromkovité. V chládku se jim daří znamenitě.

Článek

Proč zrovna fuchsie získaly Janino srdce? „Úplně mě pobláznily svou pestrostí a veselostí. Hned z toho byla láska jako trám.“

Sběratelskou euforii odstartovala výstava fuchsií v Liberci. Dnes se fundovaná pěstitelka stará o šest stovek půvabných svěřenkyň, kterým chodí přát dobrou noc a každé ráno s nimi radostně vítá nový den.

Z Karibiku do Syřenova

Francouzského botanika Charlese Plumiera, který v 17. století sestřenice pupalek objevil při cestě po Karibiku, by jistě udivilo, že se dostaly přes půl světa až do vísky Syřenov na Lomnicku.

Myriády pestrobarevných buchet, trčavek, mrňousek a talířovek, jak botanická hantýrka popisuje fuchsie podle tvaru, obkličují chaloupku pod zříceninou hradu Bradlec ze všech stran a od června do září okouzlují v květináčích na zápraží, pod pergolou, v oknech, na plotě, u jezírka, pod stromy v ovocném sadu i mezi trvalkami v záhonech. Begonie s mračňáky, tořivkami, muškáty, levandulí a šparglem jim dělají uctivou společnost.

Nechte se svést krásou denivek

Zahrada

Líbezné tanečnice

Jednobarevné i duhově pestré, titěrné či velké jako dlaň, štíhlounce trubkovité i doširoka rozevřené jednoduché až plné květy s dlouhými tyčinkami a pestíkem s bambulkou na konci pasují rostliny pojmenované po německém botanikovi Leonhartu Fuchsovi do jednoho z nejrozmanitějších rodů světa.

Patří mezi nejnadšeněji sbírané a fantazii dávají křídla.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Vzrušující rozmanitost. Fuchsie nabízejí přebohatý rejstřík barev, tvarů i velikostí, jak ukazuje velkokvětá odrůda Mascarade a liliputánská Radings Gerda.

„Zastavte se u nich jako před obrazem v galerii,“ doporučuje Jana. „Vidíte! Tady je džbáneček, tady elfí čepice, támhle zase kolibřík a mořský koník.“

Nadevšecko jsou to tanečnice. Stačí, abyste do květů zavěšených na stopkách cvrnkli prstem nebo aby jemně zafoukalo, rozvlní se v bocích a roztočí sukně v barvách od bílé přes všecky možné odstíny růžové po oranžovou, červenou až fialovou.

Stonky se zelenými, vzácněji strakatými listy směřují v závislosti na druhu vzhůru a do stran nebo splývají k zemi. Dají se libovolně zastřihovat a tvarovat. Stromkovité výpěstky jsou mimořádně atraktivní.

Lichoťte jim a podstrojujte!

„Stačí pár lichotivých slovíček a celé se rozzáří,“ tvrdí o fuchsiích pěstitelka, která odříkává jejich jména v latině, jako když bičem mrská, a radí:

„Fuchsia magellanica je nejotužilejší, ale zimu venku nepřežije, pokud ji nezasypete aspoň půlmetrovou vrstvou pilin. Ostatní druhy přezimují ve skleníku nebo na prosklené verandě při ideální teplotě 4 až 10 °C.

Založte si kvetoucí apatyku

Jak na to

Od poloviny května rostliny touží po čerstvém vzduchu. Vyhlédněte si místo, kam nepraží celý den slunce, a tam je postavte. Ve světlém stínu zůstávají fit a květy předčasně neuvadají. V letních vedřinách je zalévejte každý den buď brzy ráno, nebo až večer, jinak uvaříte kořeny,” varuje Jana a upozorňuje na důležitost přihnojování i obírání zavadlých květů.

Květiny to vyburcuje k založení dalších poupat a tím vám prodlouží radost z kvetení.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Černobílé hrátky v zahradě

V sólo postavení může černá a bílá působit okatě a jednotvárně, ale když si dají rande, rázem je z nich dobře sehraný tým, který sbírá body za prostou eleganci...

Hledáme vhodné místo pro javory

Hledání nového domova pro javor není záležitost vůbec snadná. Dřevina jeho kalibru chce bydlet na té nejlepší adrese a být v centru dění i středem pozornosti.

Kruhy v zahradě upoutají pozornost

Zákoutí, které vsadilo na magickou jednoduchost kruhu, snadno upoutává pozornost a vzbuzuje touhu mít v zahradě úplně stejné. Linky vykreslené podle kružítka...

Výběr článků

Načítám