Hlavní obsah

Tykve a dýně - vyznáte se v nich?

Novinky, Flóra na zahradě

Podzim už tradičně patří těmto barevným plodům různých velikostí. Na našem trhu jsou desítky odrůd, na některé se podíváme podrobněji.

Foto: Semo

‘Jack be Little’

Článek

‘Butternut’ (Cucurbita moschata) – překlad anglického názvu této odrůdy zní „máslový oříšek“. Její dužnina získá máslovou jemnost až po tepelné úpravě, oříškovou příchuť ale najdete již v syrových plodech. Kyjovité plody ‘Butternutu’ mají semeník pouze ve spodní, rozšířené části. Celá vrchní část je dužnina, která poskytuje kvalitní surovinu na pečení, kompoty nebo dušené přílohy. Odrůda patří k málo pěstované tykvi muškátové, tento druh obecně vyniká vysokým obsahem beta karotenu v plodech.

‘Hokkaidó’ (C. maxima) – odrůda, která byla v posledních letech v Čechách protlačována na pomyslný tykvový trůn. Menší oranžové plody jsou zašpičatělé na obou koncích. Intenzivní barva slupky je doprovázena intenzivně oranžovou barvou dužniny s vysokým obsahem barviv, převážně beta karotenů. Je jednoduchá k pěstování, výborně skladovatelná s menšími plody, chutná, aromatická.

Foto: Semo

‘Apetit’

‘Atlantic Giant’ (C. maxima) – maxi tykev, právě ta, jejíž plod je zapsán v Guinessově knize rekordů. Jestli chcete vypěstovat obří plody, zajistěte rostlině bohatou výživu – nejlépe kompost a ještě v průběhu vegetace pravidelně přihnojujte. Ponechte na rostlině pouze jeden plod, ostatní v průběhu vegetace vyštipujte. Rostlina pak všechnu sílu a energii vloží do jednoho „obřího“ plodu. Ten největší měl přes 650 kg.

‘Gigante’ (C. maxima) – pravidelné, kulaté oranžové plody o hmotnosti kolem 5 kg. Je ideální na vyřezávání „světlonošů“ k podzimnímu svátku Halloween. Kvalitní oranžová dužnina je vhodná i na pečení a kompoty.

Foto: Semo

‘Hokkaidó’

Tykev špagetová – Vegetable Spaghetti(C. pepo), její dužnina se po uvaření rozpadá na vlákna podobná špagetám.

Bezslupké tykve (C. pepo) – odrůda ‘Apetit’. Jejich název je odvozen od „nahého“ semene, které nemá pevnou slupku osemení. Semena mají vysoký obsah minerálů a zinku a jsou vítaným doplněním jídelníčku.

Ozdobné tykve

Velkou skupinku tykví tvoří různé tykvičky charakteristické drobnými plody, které se dobře uplatní v podzimních aranžmá. Jejich paleta barev a tvarů je nepřeberná. Sbírejte je plně vyzrálé tehdy, když je slupka plodu skutečně pevná, ale vždy před prvním

podzimním mrazem. Namrzlé nebo nevyzrálé plody lehce zahnívají.

Foto: Semo

‘Mini Turban’

‘Andělská křídla’ – tykvičky s křídly po celém obvodu plodu. Výběrová směs tvarů i barev.

‘Andělská křídla’ – tykvičky s křídly po celém obvodu plodu. Výběrová směs tvarů i barev.‘Trnová koruna’ – populární směs s trnovitými výrostky po obvodu plodu.

‘Andělská křídla’ – tykvičky s křídly po celém obvodu plodu. Výběrová směs tvarů i barev.‘Trnová koruna’ – populární směs s trnovitými výrostky po obvodu plodu.Směs „z Bradavic“ – celý povrch plodů různých tvarů je pokryt bradavičnatými výrůstky.

‘Andělská křídla’ – tykvičky s křídly po celém obvodu plodu. Výběrová směs tvarů i barev.‘Trnová koruna’ – populární směs s trnovitými výrostky po obvodu plodu.Směs „z Bradavic“ – celý povrch plodů různých tvarů je pokryt bradavičnatými výrůstky.‘Jack be Little’ – drobné, ploše kulovité žebernaté plody jasně oranžové barvy.

‘Andělská křídla’ – tykvičky s křídly po celém obvodu plodu. Výběrová směs tvarů i barev.‘Trnová koruna’ – populární směs s trnovitými výrostky po obvodu plodu.Směs „z Bradavic“ – celý povrch plodů různých tvarů je pokryt bradavičnatými výrůstky.‘Jack be Little’ – drobné, ploše kulovité žebernaté plody jasně oranžové barvy.Kačenky – žluté, kyjovité plody se zahnutým „krkem“. Mladé plody se dají upravovat stejně jako cukety. Kompaktní keříčkovitá rostlina.

‘Andělská křídla’ – tykvičky s křídly po celém obvodu plodu. Výběrová směs tvarů i barev.‘Trnová koruna’ – populární směs s trnovitými výrostky po obvodu plodu.Směs „z Bradavic“ – celý povrch plodů různých tvarů je pokryt bradavičnatými výrůstky.‘Jack be Little’ – drobné, ploše kulovité žebernaté plody jasně oranžové barvy.Kačenky – žluté, kyjovité plody se zahnutým „krkem“. Mladé plody se dají upravovat stejně jako cukety. Kompaktní keříčkovitá rostlina.‘Pearl Bicolor’ – dvoubarevné, žluto-zelené hruškovité plody. Dobře se vysuší a tvoří dlouhodobou dekoraci.

‘Andělská křídla’ – tykvičky s křídly po celém obvodu plodu. Výběrová směs tvarů i barev.‘Trnová koruna’ – populární směs s trnovitými výrostky po obvodu plodu.Směs „z Bradavic“ – celý povrch plodů různých tvarů je pokryt bradavičnatými výrůstky.‘Jack be Little’ – drobné, ploše kulovité žebernaté plody jasně oranžové barvy.Kačenky – žluté, kyjovité plody se zahnutým „krkem“. Mladé plody se dají upravovat stejně jako cukety. Kompaktní keříčkovitá rostlina.‘Pearl Bicolor’ – dvoubarevné, žluto-zelené hruškovité plody. Dobře se vysuší a tvoří dlouhodobou dekoraci.‘Sweet Dumpling’ – „sladký knedlík“. Ploše kulovité plody mají bílou slupku se zelenými pruhy.

‘Mini Turban’ – menší bratr známé odrůdy ‘Turks Turban’. Menší oranžové plody „turbanovitého“ tvaru.

Reklama

Související články

Zahrada v Sissinghurst Castle

Zahradní turistika je na vzestupu, proto neváhejte a navštivte s námi jednu z nejslavnějších anglických zahrad 20. století a seznamte se s její historií.

Přirozený šarm česneku kulatohlavého

Není tak nápadný jako okrasné česneky. Působí zdrženlivě, ale na zahrádce se rozhodně neztratí, letním záhonům přidává zvláštní ornamentální hodnotu....

Podzimní kouzlo velkých stromů

Po dlouhé jarní a letní sezoně mohou stromy konečně začít myslet na zasloužený odpočinek. Ale ještě předtím, než se vzdají svého posledního lístku, rozehrají...

Výběr článků

Načítám