Hlavní obsah

Trávníkový poločas

Novinky, D. Cvrčková, časopis Flóra na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto je v plném proudu, my však máme občas pocit, že energie, s níž jsme se vrhali do jarních prací na zahradě, někam zmizela. Proto máme často chuť nudné práce kolem trávníku vypustit.

Článek

Stále pokračujeme

Sekání a závlaha jsou věci, které není možné vynechat, aniž by se nám to později vymstilo. Zaschlou či přerostlou plochu trávníku budeme „rovnat“ řadu dní, leckdy i dva tři týdny. Jedeme-li na dovolenou, snažíme se proto najít někoho, kdo by se o trávník v době naší nepřítomnosti staral. Věřte, že to stojí za to.

Můžeme, ale nemusíme

Je dobře hnojit trávník pravidelně, ale nic se nestane, když jednou vynecháme. Nechceme-li ale na pravidelné hnojení myslet, používáme dlouhodobě působící hnojiva, která se aplikují jen 2x až 3x za sezónu. Ve druhé polovině srpna je možné začít s druhou vertikutací, která by měla být hotova do konce září. Je možné, že jsme z nejrůznějších důvodů jarní termín nestihli, potom zásah zbytečně neodkládáme. A naopak - pokud máme pocit, že se trávníku po jarním zásahu daří dobře, druhý zásah ještě odložíme na později.

Raději ne

V plném létě nedoporučujeme zakládání ani dosévání trávníku. Museli bychom věnovat velkou péči závlaze. V nutných případech si lze trochu pomoci zakrytím plochy netkanou textilií, která sníží odpar vody. S výsevem ale počkáme raději na září, kdy jsou teploty nižší a ráno bývá hojně rosy.

Správný čas

Druhá polovina léta je naopak velmi vhodná pro přípravu plochy pro výsev či pokládku travního koberce za použití herbicidů. Do září je dost času na nutnou pauzu, kterou při aplikaci herbicidu potřebujeme. Po postřiku herbicidem čekáme minimálně 14 dní, než plevel zaschne, pak můžeme přistoupit k vlastní přípravě plochy pro trávník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám