Hlavní obsah

Skandinávský recept na prohřátí a pevné zdraví

Novinky, Dana Novotná

V zimních měsících se vlastní zázemí pro relax v teple opravdu hodí. Oblíbenou výbavou domácností se stala finská sauna, která tělu i mysli dopřeje dokonalé uvolnění přímo v klidu vašeho soukromí.

Foto: Mountfield, .

Elegantní model finské sauny s proskleným nárožím a dvěma lavicemi

Článek

Zrealizujte svůj sen a zakončete pracovní den nebo delší pobyt v mrazu meditací v horkém vzduchu vlastní finské sauny. Mezi další významné přínosy vlastní sauny patří i blahodárné účinky na psychiku, zdraví a celkovou tělesnou imunitu.

Zavřete za sebou prosklené dveře kabiny (obvykle ze smrkového dřeva) a pohodlně si užívejte příjemné svalové i psychické uvolnění. Pravidelný pobyt v sauně zlepšuje navíc funkci kardiovaskulárního systému a ledvin, otužuje organismus a pocením podporuje také detoxikaci těla, pročišťuje a zpevňuje pokožku. Pomáhá rovnoměrně rozptylovat podkožní tuk. Stejně tak může saunování ulevit od některých bolestí, především pohybového aparátu nebo hlavy. Odbouráním stresu a relaxací můžete dosáhnout také zvýšení kvality spánku.

Foto: Mountfield, .

Díky finské sauně si budete dopřávat klasickou skandinávskou proceduru v horkém vzduchu a páře. Na fotografii model Tuula s léty prověřeným designem kabiny ze severského smrku s dvěma lavicemi. Více na www.mountfield.cz/finske-sauny

Jak probíhá saunovací procedura podle klasické skandinávské metody? Uvnitř kabiny trávíme přibližně 10–15 minut v horkém a suchém vzduchu o teplotách mezi 60–100 °C. Pro nás příjemnou teplotu si volíme přesunem mezi lavicemi v různé výšce interiéru kabiny. Následuje ochlazovací fáze podle možností a vlastního uvážení studenou až ledovou vodou (není vhodné pro kardiaky). Proceduru je doporučeno opakovat 2–3krát za sebou.

Elektrická kamna rozpalují zásobník s lávovými kameny. Ty pak poléváme vodou a pára, která se do kabiny uvolňuje a prudce ohřívá vzduch. Zážitek z pobytu v sauně posílí vonné esence, které uvolňují mysl i dýchací cesty a také speciální řada wellness kosmetiky pro umocnění pozitivních vlivů saunování na pokožku. Relaxaci ve finské sauně si můžete užívat všemi smysly.

Foto: Mountfield, .

Kamna rozpalují lávové kameny. Spolu s horkou párou se do interiéru může šířit vůně z roztoku esenciálních olejů nebo přímo z čerstvých bylin.

Kabinu sauny umístíte nejspíš do větších temperovaných interiérů, jakými jsou např. zimní zahrady nebo domácí posilovny. Saunovat se pak budete v pohodě a čistotě vlastního soukromí. Domácí finské sauny jsou skvělou alternativou veřejných wellness center a šetří váš čas i obavy z nákazy nebo prochladnutí. Podle velikosti modelu se můžete nechat hýčkat ve dvou, s celou rodinou nebo partou přátel. Sauny jsou spolu s vířivými vanami zcela oprávněně nejoblíbenějším domácí wellness zařízením.

Foto: Mountfield, .

Vonné esence, krystaly nebo speciální kosmetika dávají zážitku ze saunování další rozměr.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám