Hlavní obsah

S čím na vysokou trávu?

Léto, jak má být, řeknete si. Vlhko kvůli záhonům a teplo na koupání v bazénu. Jenže tahle kombinace svědčí také trávě, která roste jako divá a rozpíná se do šířky i do výšky.

Článek

Pomoci nám mohou jen vhodné stroje na vysokou trávu jako je motorová kosa, bubnová sekačka nebo kultivátor. Který z nich ale zvolit?

Motorová kosa je univerzální

Nejvšestrannějším a nejdostupnějším pomocníkem, který se hodí na úplně každé zahradě, je motorová kosa neboli křovinořez. Její obrovskou výhodou je univerzálnost, díky které si dokáže poradit jak s plošným udržováním trávníků, tak se sečením vysoké trávy. Tím ale její využití nekončí. Díky různým typům vyměnitelných kotoučů zvládnete posekat i křoviny, mlází, rákosí či náletové dřeviny. A s adaptéry ji lze použít dokonce jako prořezávací pilu, malý kultivátor nebo jako plotové nůžky.

Motorová kosa Mountfield Oleo-Mac Sparta 25foto: Oleo-Mac

Úžasné je, že s motorovou kosou, pohodlně zavěšenou přes ramena, se dostanete prakticky kamkoliv. Tedy i tam, kde je klasická rotační sekačka prakticky bez šance: do příkopů, roklí nebo prudkých svahů.

Bubnová sekačka - žrout vysoké trávy

Pro sečení velkých ploch je ideální bubnová sekačka. Její výhodou je rychlost s jakou sečení zvládá a také to, že si troufne i na trávu vysokou až půl druhého metru. Je to díky tomu, že buben je umístěn před sekačkou, seče tedy čelně v otevřeném prostoru a není nijak limitována výškou trávy, jak je tomu u běžné rotační sekačky.

Bubnové sekačky z Motoru Jikov na velmi vysokou trávou.foto: Mountfield

Dalšími přednostmi stroje je jednoduchost konstrukce a velmi levná, snadná a jednoduchá údržba. Nemusí se například složitě seřizovat ani často promazávat, jak je to nutné třeba u sekaček lištových. „Bubnovka“ má například oproti motorové kose jedinou nevýhodu. Je o něco dražší. Ale vyšší investici bohatě vynahradí rychlost sečení a větší pracovní pohodlí.

TIP :
S bubnovou sekačkou se dají snadno a rychle sekat zahrady, louky i ovocné sady a zlikvidujete s nimi dokonce i náletové křoviny a houští.

Kultivátory také sečou

Když se řekne kultivátor, většina z nás si asi představí užitečný stroj na zpracování půdy. Jenže k základní motorové jednotce multifunkčního kultivátoru se dá připojit celá řada dalšího užitečného příslušenství. Tedy nejen pluhy, radlice, rotavátor, vozík nebo drtič zahradního odpadu. Ale také modul s bubnovou sekačkou.

Kultivátor KULTI MS 07 IN s motorem Briggs a bubnovou sekačkou.foto: Mountfield

Věřte nebo ne, právě tato sestava je v posledních letech v ČR nejoblíbenější. Mimo jiné proto, že dovoluje sekat jak pravidelně udržované porosty, tak náletové a divoce rostoucí plochy i v náročném terénu.

TIP:
Bubnová sekačka na kultivátoru skládá trávu do pravidelných řádek, takže je možné ji dále sušit třeba na krmení. Na obracení a shrnování pak stačí vyměnit bubnovku za jiný modul - obraceč sena…

S mulčovačem odpadá starost

Likvidace hustých a hodně přerostlých porostů je téměř vždy spojena s velkým objemem travního odpadu, který je nutné následně zpracovat. Mulčovače v tomto směru nabízejí účinné řešení.

Mulčovač Hurricane F-600 s 6,5 HP motorem Honda, třírychlostní převodovkou a redukcí.foto: Mountfield

Díky speciální konstrukci rotačních nožů je při správném způsobu sečení porost rozemílán na velmi malé kousky. Ty zčásti zapadnou do strniště, kde dochází k jejich rozkladu a zčásti jsou rozmetány po pozemku

TIP:
K silnějším mulčovačům lze připojit sněhová radlice a v zimě je lze tudíž používat také na odklízení sněhu.

Reklama

Související články

Málo práce, spousta pohody

Pravěké pudy zakládání ohně vám pomůže probudit i obyčejný zahradní krb. Pokud o něm uvažujete, je ideální čas na jeho stavbu. Zahradní sezona už opravdu...

Střihněte si plot podle pravítka

Komerční článek - Také jste již obdivovali obrázky ze soutěží, ve kterých závodníci stříhají okrasné keře do tvarů zvířat nebo postav?

Když sekačka stávkuje

Sekačka na trávu s benzinovým pohonem je sice jednodušší než automobil nebo motocykl, ale i pro její spolehlivý chod je třeba dodržovat zásady pravidelné...

Výběr článků

Načítám