Hlavní obsah

Málo práce, spousta pohody

Novinky, Iveta Grebáčová, časopis Pěkné bydlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravěké pudy zakládání ohně vám pomůže probudit i obyčejný zahradní krb. Pokud o něm uvažujete, je ideální čas na jeho stavbu. Zahradní sezona už opravdu začala.

Článek

Krb na zahradě nebo terase bývá spíše estetickou záležitostí, s grilem si ho příliš nepleťte. Jeho devízou je velké otevřené ohniště navozující především příjemný pocit tepla. Ale samozřejmě že i v něm si můžete nějakou dobrotu opéci…

Ilustrační foto

Do rohu?

Pokud přemýšlíte nad tím, kam ho umístit, doporučujeme: nejlépe do závětří. Kromě pohodlného užívání tím omezíte problémy se zakládáním ohně nebo nepříjemným rozfoukáváním popele do okolí. Optimální je, když ho zakomponujete k oplocení nebo do rohu pozemku.

Zároveň zohledněte při jeho umístění převládající směr větru, kouř může znepříjemňovat život sousedům.

Jsou nutné základy?

Pod nezpevněný povrch, tedy ve volném terénu, je budete potřebovat vždy. Pokud uvažujete o krbu na terasu, pečlivě to zvažte. A to doslova – o tomto stavebním postupu rozhoduje totiž váha krbového tělesa. Lehčí a střední váhová kategorie, od 500 do 800 kg, nepotřebuje samostatné základy. Jestli je ale váha vyšší, je nutné pod základovou desku vložit patky do místa, kde bude krb umístěn.

Pod lehčí krby se doporučuje základová deska o síle 20 až 40 cm vyztužená síťovinou. Pod těžší tělesa budete potřebovat základové pasy v dvojnásobné šířce než u zdiva nosných částí krbu. Můžete je zpevnit výztuží a penetrační směsí.

Pasy musí sahat do nezámrzné hloubky zeminy. Jejich výška musí být minimálně 70 cm.

Zahradní krb je nenáročný

Kouřová komora a zděný komín by měly být stejně jako ohniště ze šamotových cihel. Jednodušším a z hlediska hmotnosti lehčí variantou je ocelový plech s kvalitním nátěrem. Účinná výška komína by měla být 2,5 m, vnitřní světlost od 20 x 20 cm do 30 x 30 cm. Komín by se měl směrem vzhůru zužovat. Protože venkovním krbem nevyhříváme žádné ohraničené prostory, stavební nároky jsou podstatně jednodušší než u interiérové varianty. Krb v otevřeném prostranství nepotřebuje spalovací kouřovou komoru ani klapku.

Neomezený přístup množství vzduchu do ohniště umožňují jeho velkorysé rozměry. Na rozdíl od otevřeného ohniště interiérového krbu, který velikostí musí zohlednit objem místnosti.

Ilustrační foto

Z čeho bude nejkrásnější?

Stavební materiál volte s ohledem na prostředí, v němž bude krb stát. Myslete na to, že nekryté zahradní krby jsou v zimě víc namáhané počasím než terasové. Krbové těleso může být vyzděné z kamene nebo cihel. Na výstavbu nechráněného krbu v zahradě je nejlepším materiálem bílá vápenopísková cihla, která je nenasákavá. V každém případě ohniště musí být ze žáruvzdorného materiálu, tedy ze šamotových cihel nebo žárobetonu.

Při zdění nezapomeňte na poslední řadu ohništní komory položit železobetonový věnec v síle zdiva. Jinak by se vám mohlo časem rozpadnout.

Ilustrační foto

Potěšení z ohně

Zahradní krby, které si budujeme hlavně pro potěšení z ohně, mohou spalovat prakticky jakékoliv dřevo s výjimkou čerstvých tvrdých dřevin, které při hoření specificky zapáchají. Měkké dřevo má dlouhý a světlý svítící plamen. Hoří ale rychleji. Tvrdé dřevo hoří při správném spalování modravými plamínky a jeho zbytky v ohni ještě dlouho doutnají.

Měkké dřevo by mělo schnout nejméně rok, tvrdé aspoň dva roky. Proto je velmi praktické, pokud je součástí krbu i místo na uskladnění dřeva. Moderním a pohodlným řešením je používání dřevěných briket, které výrobci připravují k přímému použití.

Reklama

Výběr článků

Načítám