Hlavní obsah

Rozmarýn, bylinka pro začátečníky

Novinky, Flóra na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozmarýn lékařský je naprosto ideální rostlina pro začátečníky. V létě udělá parádu na balkoně, v zimě vypadá hezky na parapetu a po celý rok dodá šmrnc kulinářským specialitám ze středomořské kuchyně. Vy ho ještě nemáte?

Článek

Rozmarýn (Rosmarinus officinalis) nebo spíše rozmarýna bývala téměř povinným vybavením každého venkovského okénka, protože to byla mimo jiné i rostlina svatební. Dnes celá řada těchto „obyčejných“ rostlin zažívá svůj velký návrat, protože jejich velmi hezký vzhled není vykoupen složitým pěstováním. Dobře se i množí, proto jsou levné, dostupné a bezproblémové.

Nové tvary, nové barvy

Původní tvar rozmarýnu je vzpřímený kompaktní keřík, který věkem dřevnatí. Dnes ale můžeme dostat i odrůdy převislé (odrůda ‘Prostratus’) nebo polopřevislé , které se hodí do závěsných květináčů. Klasickou barvou pyskatých květů jsou nejrůznější odstíny modré barvy, ale můžete mít rozmarýn s květem bílým (odrůda ‘Albiflorus’) nebo nádhernou růžově kvetoucí odrůdu ‘Majorcan Pink’ či ‘ Pinkie’. Keříky mohou být i dosti vysoké, kolem jednoho metru, které se od původní formy liší výraznou barvou květů a většími listy (‘Pyramidalis’, ‘Goriza’). Šlechtitelé zasáhli i do barvy listů, ty mohou být velmi tmavé i panašované – odrůda ‘Golden Rain’.

Pěstování

Jako středozemská rostlina potřebuje místo na plném slunci, s lehkou propustnou zemí, bohatou na živiny. Zálivka musí být střídmá i v plné sezoně, rostlina je na nedostatek vody dobře připravena – malé úzké listy snižují výpar na minimum, hluboko sahající kořeny čerpají vodu z hlubších vrstev půdy. Jeho přezimování je ve volné půdě problematické.

Sice se zkoušejí nové odrůdy, které slibují i mrazuvzdornost za podmínky uchování kořenů v suchu, ale zatím nám nezbývá než je na zimu přenést domů. Ideální je chladnější místo, jako je veranda nebo zimní zahrada. Pokud ale květináč nepostavíme přímo nad topení, přežije zimu i v bytových podmínkách. Nezaléváme ho téměř vůbec.

Víte, že...
...rozmarýn nenapadají mšice, a to ani v bytě? Silicemi prostoupené chlupaté tuhé lístky jim totiž ani trochu nechutnají....patří mezi významné léčivky? Má dezinfekční účinek, podporuje prokrvení a celkově povzbuzuje....je příbuzný třeba s levandulí, tymiánem, mateřídouškou, ale i hluchavkou?...rozmarýn se velmi dobře tvaruje zaštipováním, a dá se proto použít pro tvorbu bonsají?

Reklama

Související články

Bylinky na zahradě

Klasické bylinky našich babiček jsou skromné, báječně voní a hezky kvetou. Zkuste je letos vysadit netradičně: třeba spolu s trvalkami na kamenné zídce.

Elixír mládí

Gynostema pětilistá pochází z jižních oblastí Číny. Některá zahradnictví ji nabízejí pod názvem jižní ženšen či jiaogulan. Pod tímto názvem lze koupit i čaj...

Pěstujeme plaménky

Plaménky nabízejí nejenom rychlý efekt vertikálního růstu, ale i zádumčivou a romantickou atmosféru zahradní pohody.

Výběr článků

Načítám