Hlavní obsah

Pořiďte si do bytu praktické čističky vzduchu v květináči

Právo, Hana Šmidrkalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trpíte častými bolestmi hlavy? Necítíte se úplně fit, když dlouho pobýváte v uzavřeném prostředí kanceláře nebo domova? Právě v zimním období, kdy se větrá minimálně, spolurozhoduje o naší kondici kvalita vzduchu. Pomoci mohou biočističky v květináči.

Foto: Jiří Antal

Phalaenopsis - orchidej neboli můrovec

Článek

Dlouhodobé působení určitých materiálů, které tvoří vybavení bytu či kanceláře, může způsobovat zdravotní potíže vyvolané přítomností škodlivin, které tyto materiály uvolňují.

Mezi nejčastější zdroje škodlivin patří polyvinylchlorid (PVC), barvy, lepidla, laky a prostředky na ošetření dřeva, zejména biocidy (insekticidy), rozpouštědla a domácí čisticí prostředky, topná tělesa a vařiče fungující na plyn.

Bránit se můžeme zcela účinně - pořídíme si čističky vzduchu, které ale musíme pravidelně udržovat v čistotě, aby nepůsobily kontraproduktivně.

Další šancí jsou biočističky v květináči - rostliny, které dokážou vzduch v interiéru pročistit a zároveň nám poskytnou i pěstitelské potěšení a estetický zážitek. Některé z nich vám představíme.

Ficus elastica

Ze všech fíkusů je fíkus pryžodárný neboli gumovník nejúčinnější v boji proti formaldehydu. Tuto rostlinu umístěte do obýváku, případně velké haly. Roste poměrně pomalu, ale v interiéru může dosáhnout výšky až tří metrů.

Foto: Jiří Antal

Ideální jsou pro něj teploty od 15 do 25 °C, snáší i silné světlo, ovšem bez přímých slunečních paprsků. Velké silné listy se oprašují snadno vlhkým hadříkem. Potřebuje pravidelnou zálivku, aby substrát zůstal vlhký, přemokření ale může způsobit opadávání listů. Pozor na průvan! Nesnáší ho.

Sansevieria - tenura trojžilná neboli tchynin jazyk

Hodí se do kterékoli místnosti, její dlouhé zelené, špičaté masité listy tvoří trsy, které jsou zbarvené dožluta, zelena a bíla. Může mít i 80 cm na výšku. Pohlcuje trichloretylen, benzen, toluen, xylen a formaldehyd.

Foto: Jiří Antal

Pěstujte ji v teplotě od 18 do 20 °C, má nízké nároky na světlo. Na péči je nenáročná, zalévejte s mírou, přelití způsobí hnití listů. Před zálivkou nechejte substrát dobře vyschnout, hlavně v zimě, když klesne teplota. Vrcholky listů nelámejte ani nestříhejte, jinak rostlina přestane růst.

Nephrolepis - ledviník

Zejména Nephrolepis exaltata Bostoniensis je hvězdou mezi rostlinami! Nejlépe filtruje formaldehyd, také dobře absorbuje xylen. Vhodná je pro ni koupelna, ložnice obrácená na sever, hodí se i do obýváku, kde bývá výskyt formaldehydu nejvyšší.

Foto: Jiří Antal

Ideální teplota pro tuto pokojovou kapradinu je 10 až 20 °C, potřebuje světlo, avšak přímé slunce ji spálí. Zjara ji přesaďte do univerzální zeminy pro pokojovky, od dubna do konce září potřebuje každé dva týdny listové hnojivo.

Prach z listů osprchujte vlažnou vodou. Tak ji ochráníte od napadení červenými pavoučky. Na jaře a v létě zalévejte ponořením květináče do umyvadla, před zaléváním v zimě nechte květinu téměř zcela proschnout.

Aglaonema

Tato rostlina je účinná proti formaldehydu a benzenu. Hodí se nejlépe do pracovny nebo tmavší koupelny. Má nízké nároky na světlo a její pěstování zvládnou i začátečníci.

Foto: Jiří Antal

Ideální teplota je 15-25 °C, nesnáší zimní chlad. Pochází z jihovýchodní Asie, poskytněte jí teplo, vlhko a pološero, bude se jí skvěle dařit. Zalévejte po troškách, ale nikdy ji nenechte vyschnout!

Phalaenopsis - orchidej neboli můrovec

Dokáže pohltit nezanedbatelné množství formaldehydu. Umístěte ji do místnosti s vyšší vlhkostí - do kuchyně nebo koupelny.

Potřebuje vyšší teplotu - 22 až 28 °C přes den, v noci kolem 16 °C. Dařit se jí bude i u okna, ale pozor na přímé sluneční paprsky! Potřebuje hnojivo pro orchideje, které má dostávat ve stejném intervalu jako vodu.

Nezasypávejte její kořeny hlínou - ty musejí zůstat na povrchu a přerůstat přes květináč. Jsou to právě její vzdušné kořeny, které zachycují vlhkost z okolního prostředí. Stačí jedno až dvě zalití týdně. V teplých místnostech se doporučuje ostřikovat vzdušné kořeny vodou z rozprašovače.

Spathiphyllum

Lopatkovec neboli toulcovka dokáže pohltit benzen, amoniak, xylen a trichloretylen stejně jako formaldehyd. Hodí se do ložnice, pracovny, obývacího pokoje nebo světlé koupelny. Pozor na zálivku - nikdy nenechávejte vodu ve spodní misce.

Foto: Jiří Antal

Hedera helix

Břečťan popínavý je účinný při absorpci formaldehydu, toluenu, benzenu, xylenu a trichloretylenu. Dobře se adaptuje na světelné podmínky v bytě, ideálně blízko okna. Vhodná rostlina pro začátečníky. Přelití by způsobilo žloutnutí listů a jejich opadávání.

Foto: Jiří Antal

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám