Hlavní obsah

Pokryvné jalovce obléknou půdu do zeleně

Adéla Mclintock, Právo, Adéla Mclintock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rozmanité rodině jalovců (Juniperus) najdeme jedince, kteří netouží po nebeských výškách. Naopak. Chtějí se tulit k zemi, chránit ji a skrývat věčnou zelení jako pod peřinou.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Působivý mezičlánek. Plazivý jalovec byl šikovně obsazen do role pojítka mezi travnatou plochou a vzrostlými dřevinami.

Článek

Obnažená zem je vydaná napospas plevelným rostlinám a živlům. S plazivými jalovci ožije a pookřeje a my díky nim zjistíme, jak moc zahradě prospíváme.

Nemusíme je ale zdaleka využívat jen jako záplatu na holou hlínu. Klidně jim do cesty postavíme balvany, jimiž elegantně proplují jako v peřejích.

Jeden hezčí než druhý

Že krása vychází z jednoduchosti, potvrzuje jalovec poléhavý neboli plazivý (J. procumbens) Nana (v. 0,2 m x š. 1,5 m). Prostírá se jako zmechovatělá deka a sivě zelenými jehličkami obkresluje každou nerovnost terénu.

Svou pichlavostí se ovšem vyrovná jehelníčku. Asi o půl pídě vyšší je jeho zlatovlasý bráška Kishiogima. Na větších plochách společně vytvářejí unikátní šachovnici.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Pronikavě zelený jalovec obecný (J. communis) Green Carpet spouští kapradinovité větve společně s břečťanem přes okraj z dřevěných pražců.

Pronikavě zelený odstín rybničních řas skvěle imituje jalovec obecný (J. communis) Green Carpet (v. 0,3 m x š. 2,5 m), jehož placaté větvičky skladbou připomínají pérovité listy kapradí s něžně odvislými špičkami. Navzdory své hustotě působí svěžím a vzdušným dojmem.

Kdo si do zahrady pustí jalovec šupinatý (J. squamata) v modravých odrůdách Blue Carpet (v. 0,4 m x 3 m) či ostýchavěji rozrůstavý Tropical Blue (0,4 x 1 m), ten se při každém pohledu do hustého porostu aspoň na chvíli zasní, jako by byl u Atlantiku. Výhony pokryté ostrými jehličkami si barvu oceánu udržují od jara do zimy.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Jehličnaté peřeje. Nizounký jalovec (J. procumbens) Nana proplouvá hladce mezi balvany a opisuje každou nerovnost terénu v zahradě japonského stylu.

Jalovec vodorovný neboli polehlý (J. horizontalis) přirozeně pokrývá duny podél severoamerických jezer. Že prospívá i u nás, svědčí množství dostupných kultivarů.

Stříbřitě namodralí a v zimě lehce do vínova jsou Wiltonii (v. 0,15 m x š. 2,5 m) a Blue Chip (v. 0,3 m x 2 m), pampeliškovou žlutí září nizounký Mother Lode (v. 0,1 m x 3 m) a Andorra Variegata (0,4 x 1,5 m) má měkce šupinovité, živě zelené listy melírované smetanovou bělí.

Na rozměrech záleží

Mladé, cenově nejvýhodnější rostliny sice připomínají čarověníkové zákrsky, ale na rozdíl od nich se jejich plazivé výhony ročně prodlužují až o 30 cm. Výška půdopokryvných jalovců variuje podle druhu a odrůdy od kotníků ke kolenům.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Jalovec vodorovný (Juniperus horizontalis) Wiltonii vymalovává svažitý záhon omšelou modří a zároveň ho zpevňuje a chrání před vymíláním.

Rozměry napoví, kolik rostlin budeme potřebovat, i to, kde a jak se nejlépe uplatní, jestli ve skupině dřevin, v rabátku či terasovitém záhonu, na skalce, na vřesovišti, k zamaskování podezdívky, ke zpevnění náspu, nebo jako náhrada trávníku ve svahu.

Stálezelení dobyvatelé

Půdní pokrývači natahují prstíky do široka daleka a k dosažení průměrné šířky 1 m až 3,5 m si vypomáhají kořenujícími výhony. Nemusíme je hlídat ostřížím zrakem, trvá několik let, než vytvoří souvislý porost.

Úplně bez dozoru je ale nenecháváme, nechceme-li přijít o rostliny, kterým chybějí ostré lokty, aby se dobyvačným jalovcům ubránily. Anebo pokud nechceme ztratit místo pro další zajímavé rostlinstvo, které jednolitou plochu z neopadavých listů roztříští a vnese do ní jiné barvy a struktury.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Paleta tvarů a svěžích odstínů. Také vás sousoší s poléhavým i keřovým jalovcem a dalšími jehličnatci hypnotizuje svým hlubokým klidem?

Do okruhu nejpříhodnějších spolubydlících jalovců patří velkolisté bohyšky, čechravy, juky, rdesna, montbrécie nebo třeba hortenzie s javory a břízkami.

Architektonickou lahůdkou jsou sousoší tvořená kontrastně tvarovanými jehličnany v paletě zelených odstínů, v níž se zračí svěžest a pohoda.

Odborníci na sucho

Na rovině ani ve svahu, na slunci ani v bloudivém stínu pod řídkými stromy nepotřebují jalovce žádnou zvláštní péči. Život je neomrzí dokonce ani na jalových půdách či kamenitém podloží.

Rok či dva po výsadbě rostliny zaléváme, pak už si poradí samy jen s vodou ze srážek. Dlouhodobé mokro nesnášejí, proto porost držíme z dosahu automatické závlahy, jinak jim hrozí hniloba.

Inspirativní nápady na zahradu

Bydlení

Pokud dlouhé výhony překračují vymezenou hranici nebo odstávají a kazí úpravný vzhled, odstřihneme je nůžkami na větve.

Má-li být půdní kryt pochozí, rozmístíme do něj nášlapné desky, aby častým udusáváním jalovec nezhnědl a tvorečci, kteří se zabydleli pod jeho zelenou střechou, měli klid.

Anketa

Máte na zahradě jalovce?
Ano, již dlouho
65,9 %
Ne, ale chystáme se je pořídit
8,7 %
Ne a ani je nechceme
16,4 %
Nemáme zahradu
9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 701 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Kuriózní rostlinná olympiáda

Nejen sportovci, ale i zahrádkáři, ba dokonce příslušníci rostlinné říše mají soutěživou povahu a excelují v disciplínách hodných olympijských her! Jaké...

Barvy v zahradě najdete i uprostřed zimy

Rozveselit zahrádkáře barvami v době, kdy se venku střídá mráz a obleva, je úkol, jakého se ochotně ujímá jen hrstka trvalek. Nesakrujte na rozmary počasí...

Výběr článků

Načítám