Hlavní obsah

Pokojovkám prospěje letní dovolená

Právo, Adéla Mclintock

Čerstvý vánek, sluneční pusinky, nocování pod hvězdami, to vše si o prázdninách užijeme nejen my, ale i naše zelené pokojovky. Celé tři sezony tráví na komodách, stolcích a parapetech, kde je stresuje suchý vzduch a světlo tlumené záclonami. Pokud se tváří sklesle a neduživě, je nejvyšší čas vynést je ven pod širák!

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Chlácholivý stín dělá dobře pestrým listům břečťanu a nevšední dracény (Dracaena surculosa). Nehrozí jim tu popáleniny.

Článek

Během letního pobytu pookřejí a zahradu či balkon promění v exotický ráj.

Snové destinace

Při výběru cílové destinace buďme kreativní. Rostliny tak lépe zapadnou do prostředí a my si v jejich milé společnosti užijeme více času. Ráno si zpříjemníme snídani pod modrou oblohou naservírovanou na stolku se zeleným ostrůvkem uprostřed. Sestavíme ho z menších rostlin, aby nic nepřekáželo ve výhledu na spolustolovníky. Při odpoledním šálku kávy podávané na lavičce oceníme hustou kštici fíkusu, lípěnky, dracény i dalších pokojových stromků, které navodí příjemný pocit soukromí pro intimní hovory.

Kdo rád odpočívá pod korunami stromů, obohatí si výhled tak, že z větví spustí pokojovou zeleň naaranžovanou v klícce nebo ve stylovém závěsu macramé. Mihotavé světlo filtrované listím dělá dobře většině pokojovek včetně orchidejí. Pevnou půdu pod nohama jim zajistí zídky, schody, dekorativní žardiniéry a sloupky, využít můžeme dokonce i ptačí krmítko na vysoké noze, ze kterého necháme volně splývat druhy s převislými šlahouny.

Jarní svěžest lapená ve váze

Zahrada

Místní poměry

Dříve, než zeleným členům domácnosti sbalíme kufry, zjistíme, na jaké venkovní podmínky jsou zvyklé ze země, odkud pocházejí. Ač se většina z nich narodila v subtropických a tropických oblastech, neznamená to, že všechny bez výhrad tolerují sluneční úpal.

Druhy s listy dužnatými, tuhými a jakoby navoskovanými či s chloupky obyčejně snášejí přímé paprsky lépe než ty, které mají světlou barvu nebo kresbu a jsou tenké jako papír.

Ovšem i slunomilci, jako jsou citrusy, palmy, kaktusy, pryšce, echevérie, eonia a jiné sukulenty, si musí na vyšší dávku UV záření postupně přivyknout. Nejdřív je postavíme do světlého stínu, až pak s každým dnem prodlužujeme dobu strávenou mimo něj.

Venkovní světlo dělá s pokojovkami divy. Podporuje totiž tvorbu cukrů potřebných ke zdravému, bujnému růstu.

Květináč XXL oživí terasu

Zahrada

All inclusive

Růstová sezona pokojových rostlin je v plném proudu, proto potřebují více živin. Dopřejeme jim je v podobě kvalitního hnojiva rozpustného ve vodě. Nepodceňujeme ani důležitost pitného režimu.

Při letnění jsou žíznivější nejen rostliny na slunci, ale i ve stínu, kde jim odnímá vláhu vítr. Vrchol blaha zažijí při teplé letní přepršce, která z listů smyje prach a usnadní dýchání. Jen pak nesmíme zapomenout vylít z obalových nádob a podmisek přebytečnou vodu! Neplatí to pro šáchor (Cyperus alternifolius), ten si v mokru libuje.

V rámci all inclusive pokojovkám nabídneme pravidelnou zdravotní prohlídku, protože i venku číhá spousta škůdců, anebo třeba zkrášlovací kúru. Slušivé doplňky, ať jsou to mušle, mašle, sošky, či pěkný květináč, podtrhnou jejich osobitý charakter. Až se ochladí na deset stupňů, vrátíme domů pokojovky krásnější a vitálnější.

Reklama

Související témata:

Související články

Chrpa horská potěší svými květy dvakrát

Kus nebe, chrpa zářivá se čtveračivě usmívá… Takto trefně skromnou květinu vylíčil Jaroslav Vrchlický v básni Polní kvítí. Stejně hravě a nenuceně jako polní...

Náprstník je náruživý cestovatel

Světem se nejraději toulá svobodně a zcela po svém. Dravě se množí a libuje si i na nevábných místech. Vlastně bychom o náprstníku mohli směle prohlásit, že je...

Šalvěje nás provedou celým létem

Bujné, barevné, zářivé – takové je léto. Stejnou image šíří rozmanité šalvěje při svých vystoupeních na záhonech a v květináčích.

Výběr článků

Načítám