Hlavní obsah

Pergola nás ochrání před sluncem i deštěm

Právo, Sylva Svobodová

Pergola postavená u domu zvětšuje obytný prostor, přitom plynule navazuje na zahradu. Máme blízko do kuchyně, vše je při ruce. Další možností je záměrně pergolu umístit do pěkného, klidového zákoutí zahrady. Tam se můžeme nerušeně kochat v tichu a zeleni.

Foto: Innex

Látková pergola značky Markilux. Vysouvá se na dvou sloupech stojících na betonových patkách.

Článek

Pergolu lze pořídit v hobby marketech jako stavebnicový systém, ale když bude zhotovená na zakázku, ušitá přímo na míru, více si ji užijete. Počítejte ale s delší dobou dodání.

Od návrhu na papíru se pokračuje přes vlastní výrobu a stavební práce – připravením kotevních betonových patek, které potřebují zhruba 14 dní vyzrát.

Dřevěná pergola

Oblíbenou klasikou jsou dřevěné pergoly, navozující pocit útulného domova. Z výroby jsou ošetřené kvalitními nátěry, ale je jasné, že o dřevo je nutné se průběžně starat. Silně exponovaná místa je dobré přetřít po 3 až 4 letech, kryté části stačí po 5 až 7 letech.

Dřevěné terasy pod pergolou se musejí natírat častěji, ideálně dvakrát ročně. Říká se, že na jaře je to na „krásu“, na podzim pro „zdraví“.

„Veškeré zahradní dřevostavby vyrábíme ze smrkových KVH hranolů (délkově napojované trámy). Jde o kvalitní, tvarově stálý materiál, který má vyšší cenu ve srovnání s řezivem z pily, ale svými užitnými vlastnostmi jej předčí. Na nekryté konstrukce doporučuji modřínové řezivo,“ vysvětluje Martin Pagáč z firmy Altány a pergoly.

Chodníčky a cesty v zahradě veďte přirozeně

Zahrada

Vyhledávané jsou dřevěné pergoly v kombinaci s látkovými stínicími prvky. Některé pergoly jsou situované např. před okny do kuchyně či obývacího pokoje a zároveň si přejeme zachovat v interiéru dostatek denního světla.

„V těchto případech navrhuji použití polykarbonátových desek, případně využít podvěsného stínění,“ dodává Martin Pagáč.

Pergola k modernímu domu

Konstrukce těchto pergol jsou ze slitin hliníku a práškově lakovány, na samotné zastínění lze volit systém látkový či lamelový.

Látkový můžete ukotvit buď přímo na dům, nebo na samostojnou konstrukci. Látková střecha se pak vysouvá jen na dvou sloupech stojících na betonových patkách. Látkový systém postačí na provoz od jara do podzimu, není vhodný na zimu.

Exotickou podívanou si můžete užít i před prahem vlastního domu

Zahrada

V případě, že pergolu využijete celoročně, zvolte raději lamelové provedení. Snese dobře mráz, dokonce i dva metry čerstvě napadaného sněhu.

Pergola rovná, či se sklonem?

Pergoly se sklonem jsou klasika, ale nehodí se, když máte nízkou kotevní výšku nebo nerovný terén. U rovných pergol se nemusíte bát toho, že se v nich drží voda. U látkových pergol je uprostřed látky perforace, pod kterou je žlábek svádějící vodu do sloupů konstrukce, z nichž odtéká do země.

Vytvořte si na zahradě vlastní oázu klidu

Zahrada

U lamelových to funguje obdobně. Vodorovné systémy mají tu výhodu, že se u nich dají zastínit boční stěny: zipscreenovou roletou, posuvným zasklením, panely s dřevěnými naklápěcími lamelami nebo místo lamel mohou být napnuté látky, které se dají posouvat do stran.

Jak se o pergolu starat

Látky na pergole jsou v podstatě bezúdržbové, impregnované, s UV ochranou a stálou barvou. Maximálně je můžete při větším znečištění čistit mýdlovým roztokem. Látku lze opláchnout i vodou z hadice (jen pozor na extrémně silný proud).

„Jestliže máte látkovou pergolu pod stromy, odstraňujte na podzim listí, které na ni napadá, aby se nepoškodila, až ji budete na podzim shrnovat,“ říká Daniel Hudec z firmy Innex.

Živý plot je ozdobou zahrad

Zahrada

U pergoly lamelové je potřeba vyčistit zachytávací mřížky pro správnou funkčnost odtokového systému. Ideálně na jaře a na podzim. A stejně jako u látkových pergol vyčistit pojezdové drážky bočních zipscreenových rolet.

Při mírném dešti nemusíte látkové pergoly stahovat, ale pozor na větší vichřice! Na pergolu lze pro pocit jistoty nainstalovat i ochranná větrná čidla a nemusíte se tím pádem o nic starat.

Anketa

Máte na zahradě pergolu rovnou, nebo se sklonem?
Rovnou
5,7 %
Se sklonem
72,6 %
Žádnou
21,7 %
Celkem hlasovalo 3159 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Zahrada plná líbezných melodií

Svažitá brněnská zahrada vás sice neohromí svou velikostí, zato má množství útulných koutků a bujných zátiší, ve kterých to bez ustání bzučí, funí, švitoří...

Výběr článků

Načítám