Hlavní obsah

Okrasná jabloň ozdobí zahradu i v zimě

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zrovna když si začínáme myslet, že je po všem, vytáhnou trumf okrasné jabloně. Sice už bez listí, zato zhusta ověnčené plody. Do rozkošných jablíček velikosti třešně se zamilujete na první pohled.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Zimní světýlka. Ozdobené kalíšky na čajové svíčky propůjčují zšeřelým dnům útulnou atmosféru.

Článek

Úrodou obtěžkaná okrasná jabloň (Malus) způsobí, že se na listopad začnete těšit a mlhu, déšť i chlad hodíte při pohledu na barevná jablíčka za hlavu.

Taky v zimě, když je zasklí vrstva ledu nebo pocukruje sníh, rozdávají dobrou náladu, a tak není divu, že u jednoho stromku zůstane jen málokdo.

K výzdobě i do želé

K snědku přímo ze stromu nebo k přípravě štrúdlu se drobné malvice nehodí, ale je z nich chutné želé, do kterého můžete přidat lístky máty či rozmarýnu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Veselý závěr roku. Nádherná, sloupovitě tvarovaná jabloň (Malus x robusta) Red Sentinel v doprovodu travních stébel láká ke krátkému posezení, i když už zima klepe na dveře.

Jestli rádi aranžujete, uštípněte pár větviček a dejte je do vázy s plodenstvími okrasných trav. Senzačně vypadají v ošatce na stole nebo na vánočním věnci z chvojí.

Barvy jablíček jsou veselé a živé jako květy rudých máků, zlatých slunečnic a oranžových měsíčků. Hrstka kultivarů přináší plody růžové nebo temně fialové. U některých se na slupičce mísí několik barevných tónů naráz.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Bohatá úroda. Plodů bývá tolik, až se pod nimi prohýbají větve. Mladé stromky raději podepřete, aby se nepolámaly.

Výhodou je, že neopadávají, klidně mohou několikrát přemrznout a znovu roztát. V nahých korunách se jablíčka půvabně vyjímají ještě po Novém roce, dokud je nesklidí hejno hladových ptáků. Po změknutí se k nim slétají hlavně kosi, při troše štěstí ale přilákají vzácnější brkoslavy severní, kteří do zahrad občas zavítají.

Mějte ji na očích

Jabloň vysaďte na nejlepší místo, které objevíte, abyste na ni odevšad viděli. Zaslouží si to nejen kvůli štědré nadílce plodů v období, kdy je barev poskrovnu, ale taky proto, že na jaře překrásně a bohatě kvete. Květy jsou typicky jabloňové, čistě bílé, někdy světle až tmavě růžové ve tvaru mělké mističky.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Materiál k aranžování. V košíku je připraveno vše pro výrobu věnce. Do té doby ozdobí stůl na terase.

Stromy vysoké čtyři až šest metrů s jedním kmenem a oblou či vázovitou košatou korunou dokonale splňují úlohu solitéry v trávníku nebo na křižovatce zahradních cest.

Rozložité větve vícekmenných jabloní příjemně zastiňují místa k posezení, zatímco úzce sloupovité variety vytvářejí kouzelnou scenérii v záhonech s trvalkami a trávami.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Přírodní je nejhezčí. Svazky červených jablíček promítají do věnce z voňavých větviček zeravu sváteční náladu.

Ve větší nádobě se uplatní roubovanci s kmínkem vysokým jen kolem jednoho metru. Okrasná jablíčka můžete obdivovat dokonce i na bonsajích!

Pěstební zásady

Podobně jako klasické jabloně upřednostňuje místo na slunci, aby dobře rostla a plodila. Ve stínu hrozí napadení padlím, které poznáte podle bílého povlaku na listech, a to i přesto, že většina nabízených kultivarů je vůči této chorobě a strupovitosti odolná.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Závěsná dekorace. Srdíčko z králičího pletiva mezi větvemi sotva vyniklo. Díky jablíčkům už ho nikdo nepřehlédne.

Půda by měla být hluboká, živná, vlhčí a dobře propustná. Přemokření kořenům vadí. Pokud stromek sázíte do trávníku, místo nad kořenovým balem udržujte alespoň dva roky bez drnů, aby nemusel soupeřit o vláhu a živiny.

Než se rostliny ujmou, pravidelně je zalévejte. Hnojte jen při pěstování v nádobě.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Pod ledem. Malvičky se barevně prosazují dlouho do zimy. Až po několikerém přemrznutí změknou, pochutnají si na nich hladoví opeřenci.

Nejkrásnější odrůdy

Red Sentinel — bílé květy ze světle růžových poupat, rudě červené, lesklé plody

John Downie — bílé květy, oranžovočervené šišaté plody

Butterball — bílé květy s růžovým nádechem, medově žluté plody

Evereste — nachově růžová poupata, sněhobílé květy, žlutooranžové plody

Van Eseltine — poloplné růžové květy, žlutooranžové plody

Scarlett — tmavorůžové květy, vínové plody, na jaře purpurové listy

Adirondack — bílé květy ze sytě růžových poupat, růžové až červené plody

Věděli jste, že…

 …okrasná jabloň obstojí na jedničku jako dárce pylu, tzv. opylovač, pro klasické jabloně? Dobře se proto hodí k výsadbě do ovocného sadu.

…chybějící plody nejsou důvodem k panice? Strom si jednou za čas může dopřát odpočinek a urodit jen málo nebo vůbec. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám