Hlavní obsah

Nabídněte rostlinám vláhu po kapkách

Právo, Karolina Černá

Na rozdíl od klasického zalévání zahrady postřikovačem, konví nebo hadicí ušetří různé typy mikrozávlahy hodně vody, a tedy i peněz. Navíc vyhovuje i rostlinám.

Foto: Gardena (6x)

Pravidelné dávkování po kapkách rostlinám i úrodě prospívá a šetří výdaje za vodu.

Článek

Častou chybou při běžném zalévání je přesycení zeleně a okolní plochy vodou. Z pohledu rostlin tak po pravidelných záplavách následují období vodního půstu. Květinám, stromům, keřům i zelenině přitom vyhovuje pravidelný přísun vláhy podle toho, kolik a za jak dlouho ji samy vyžadují.

Foto: Gardena

Flexibilní trysky umožňují optimální zalévání rostlin v nově založených záhonech a zeleniny pěstované v řádcích.

Malá závlaha

Individuální přístup k jednotlivým rostlinám je odměněn vyššími výnosy, zejména u rajčat, paprik, okurek nebo jahod. Půda díky drobným dávkám nepodléhá erozi, neodplavují se z ní užitečné živiny. Mikrozávlahy (rosiče, mikropostřikovače, kapkovače atd.) pracují při nižším tlaku (1 až 3 bary) a průtoku než obvyklé postřikovače. Směřují přímo ke kořenům, takže se dodaná vlhkost zbytečně neodpařuje.

Potrubí je přitom potaženo ochrannou vrstvou proti prorůstání kořenů z rostlin. Samozřejmě na travní i jiné rozsáhlé ploše (louka) takový typ závlahy neuplatníme.

Foto: Hornbach

Zavlažovací plastová trubka je určena i pro podzemní rozvod. Nadzemní potrubí nejčastěji ukládáme pod mulč, podzemní až 15 cm pod úroveň terénu.

Rozvody hadic (potrubí) mohou mít různé typy aplikátorů – kapkovačů, trysek, mikropostřikovačů, mikroporézních či kapacích trubek s dalšími komponenty, např. reduktory tlaku, filtry nečistot, odbočkami, hadicovými spojkami, rozdělovači. Stavebnici lze sestavit na míru pozemku, záhonům a konkrétním rostlinám.

Foto: Kärcher

Na hadici Kärcher Rain Systému lze optimálně připevnit manžety pro kapénkovou závlahu a postřik. Hadici rozdvojíme podle potřeby pomocí I-dílů a díky T-dílům. Na konec hadice můžeme připevnit např. hadici pro kapkovou závlahu.

Kapková závlaha

Patří k nejvyužívanější mikrozávlaze. Je vhodná pro záhony ve skleníku, stromky, keře a rostliny zasazené v řadách, např. na záhonech, kolem plotu. Využít můžeme hadice (potrubí), které mají většinou zhruba každých 30 až 60 cm své délky otvor, u něhož je zasazena příslušná rostlina. Existují nadzemní i podzemní typy potrubí.

Speciálním druhem jsou tzv. porézní hadice. Mají na povrchu drobné póry, z nichž se vlhkost potí ven a povrch je tak orosen v celé délce.

Foto: Kärcher

Rozšiřitelnou sadu Kärcher Rain Box sestavíme bez nářadí.

Systém napájíme z vodovodního kohoutku na fasádě, který zajistí stálý tlak vody z vodovodního řadu. Při zavlažování ze studny, sudu s dešťovkou pomůže jednoduché zahradní čerpadlo s nižším výkonem. Výhodou sudu je, že do vody můžeme přidat kapalné hnojivo.

Foto: Kärcher

Zavlažovací automat SensoTimer ST6 ecologic rostliny zavlažuje s ohledem na jejich potřebu vody v celkem pěti nastavitelných úrovních vlhkosti.

Foto: Kärcher

Do potrubí musí proudit čistá voda, mechanické nečistoty a usazeniny mohou ucpat otvory a trysky, čímž zkracují životnost celé stavebnice. Proto je čas od času pročistíme jehlou a samozřejmě používáme filtry.

Cílené zavlažování květináčů a truhlíků na terase může probíhat formou tenkých hadiček, kdy do každého květináče vede speciální přívod vláhy.

Foto: Gardena

Stavebnicové systémy pro terasy a květináče zahrnují mimo jiné i čerpadlo s filtrem na nečistoty, které pumpuje vodu do hadiček vedoucích do květináčů.

Foto: Gardena

Automatizace a čas

Pravidelnost dávkování závlahy zajišťují plně automatické řídicí jednotky, kabelové i nekabelové. V závislosti na modelu může zavlažovací počítač (hodiny) uložit několik různých programů, instrukce pro na sebe navazující dny nebo pouze jeden denní čas zavlažování.

Většina zavlažovacích počítačů má solární buňku, ze které odebírá proud pro vlastní provoz. Dobrou službu prokáže také půdní čidlo automaticky vyhodnocující vlhkost půdy, které podle ní spouští zavlažování.

Foto: Gardena

Zavlažovací počítač FlexControl např. pomůže při provozu postřikovačů, zavlažovacích systémů. Je připojen k vodovodnímu kohoutku a spolehlivě řídí zavlažování podle naprogramovaného času a doby trvání.

Na zimu nemusíme kapkovou závlahu ukládat, ačkoli ji lze snadno rozebrat a poskládat do krabice. Zůstane-li na zahradě, vyčistíme všechny přívody a profoukneme je tak, aby v nich nezbyla voda, která může zamrznout a poničit je. Hodiny a čidla uložíme do interiéru. Zjara provedeme opět proplach potrubí, abychom z něho dostali ven veškeré biologické usazeniny, které uvnitř přes zimu vyschly.

Foto: Gardena

Automatická závlaha řízená počítačem s různými variantami mikrozavlažování prospěje solitérním rostlinám stejně jako záhonům či živému plotu.

Z historie kapkové závlahy

Průkopníkem technologie kapkové závlahy je Izrael, konkrétně vodní inženýr a poradce tamní vlády Simcha Blass. První experimentální systémy tohoto typu zde byly zkoušeny v roce 1959. V 60. letech se pak tato účinná metoda rozšířila do Austrálie a Severní Ameriky.

Úcta k vodě je součástí izraelské národní kultury. Státní regulace vodních zdrojů je uzákoněna prostřednictvím souborů legislativních opatření. Veškerou vodu a její zdroje kontroluje vláda, která jedná v zájmu národa.

Dnes má Izrael díky systémům závlahy, efektivnímu zpracování odpadních vod, zisku vody ze vzdušné vlhkosti, odsolováním mořské a brakické vody (pozn.: brakická voda je slanější než sladká voda, ale není tak slaná jako voda mořská.) tolik sladké vody, že může zásobovat okolní státy. Navíc izraelští vědci vyvíjejí rostliny nenáročné na závlahu nebo snášející mírně slanou vodu.

Více Seth M. Siegel: Budiž voda — Izraelská inspirace pro svět ohrožený nedostatkem vody, aligier 2017

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám