Hlavní obsah

Mistři zahrad: Zelená oáza uprostřed města

Byt v centru města s velkou prázdnou terasou, na kterou celý den svítí slunce. To byl další úkol pro zahradní architektu Danu Makrlíkovou a její tým z pořadu Televize Seznam Mistři zahrad. I s velmi náročným úkolem se ale Dana vypořádala na jedničku a majitelé si již mohou užívat překrásnou zeleň obklopující jejich byt.

Foto: Archiv pořadu Mistři zahrad

Na pražské střešní terase vzniklo příjemné posezení stíněné zelení.

Článek

„Jsem ráda, že jsme v našem pořadu Mistři zahrad dostali možnost měnit a zkrášlovat nejen zahrady, ale i například tuto střešní terasu přímo v centru Prahy. Při práci nás potkalo několik nepříjemností, se kterými jsme se museli rychle vypořádat. Například se nám zasekla vysokozdvižná plošina i se zahradníkem, který nahoru vyvážel velké stromy. Poměrně rychle se nám ale podařilo ho zachránit,“ vzpomíná dnes už s úsměvem zahradní architekta Dana Makrlíková.

„Nakonec všechno dobře dopadlo a podařilo se nám vytvořit nádhernou zelenou oázu s mnoha druhy rostlin, s příjemným posezením v soukromí,“ dodává spokojeně.

Speciálně pro tuto terasu nechala na míru vytvořit velké truhlíky, do kterých se vejde obrovské množství zeminy. Díky tomu bylo možné na terasu zasadit velké stromy, které v létě vytvoří osvěžující stín a také skryjí prostor před okolním světem. Majitelé tak díky tomu získali požadované soukromí a klid.

Mistři zahrad: Zahrada ve středomořském stylu na kraji Prahy

Zahrada

Všechny stromy jako ambroně a javory Dana se svým týmem dosázela různými trvalkami a trávami, které zajistí přes celé léto záplavu květů. Soukromí vytvoří nejen vysoké stromy, ale také bobkovišně a různé druhy hortenzií, které mají své místo v dlouhých truhlících podél zábradlí.

Celou terasu zahradní architektka koncipovala tak, aby na ní mohlo vzniknout několik zákoutí pro sezení a příjemný odpočinek. Zavlažovací systém pak zajistí dostatek vláhy všem rostlinám, které by jinak v letních parných dnech v květináčích extrémně vysychaly.

Nový pořad Mistři zahrad můžete sledovat každou sobotu na Televizi Seznam od 16:45.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám