Hlavní obsah

Krásné a spolehlivé trvalky doplní a oživí malou i velkou zahradu

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nastal čas zabývat se výběrem trvalek, ať už pro nově zakládaný záhon, nebo jen jeho doplnění či oživení. Jaké by to měly být? Dejte přednost takovým, co mají krásnou barvu, zajímavou strukturu a hlavně spolehlivě kvetou. Pomůžeme vám najít ty pravé.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Se zahradními plamenkami vstupují do zahrady nejen syté barvy, ale i vůně.

Článek

Plamenka latnatá - Phlox paniculata

Selská zahrádka by bez ní měla jen půl ze své krásy.

Nejčastěji pěstované zahradní plamenky upoutají hustými polokulovitými květenstvími, která se nesou na 80 až 120 cm vysokých, hustě olistěných lodyhách. Květy mohou být buď jedno, nebo vícebarevné. Často příjemně voní. Podle odrůdy nakvétají od června do září. Moderně vyhlížejí variety s nezvykle panašovanými listy. S plamenkami nádherně ladí kopretiny, zvonky a mavuně.

Pěstování: Plamenky potřebují dostatek světla a proudícího vzduchu. Zemina by měla být výživná, rovnoměrně vlahá, dobře propustná.

V suchu hrozí napadení padlím. Odstraňováním zvadlých květů podnítíme násadu nových poupat.

Zajímavé odrůdy: Laura má fialové květy s bílou středovou hvězdičkou, Norah Leigh vyniká květy ve dvou odstínech růžové a krémově panašovanými listy, Rembrandt je bílý.

Denivka - Hemerocallis x hybrida

Okouzlující houževnatá trvalka, která se i za minimální péči každoročně odvděčí bohatým kvetením.

Je to ideální rostlina pro začínající zahrádkáře. Dlouhé, elegantně ohnuté řemenovité listy se objevují na jaře. Následují tuhé stonky s poupaty, která se postupně, vždy pouze na jediný den, otevírají po několik týdnů. První denivky kvetou už v červnu, pozdní ukončují sezónu v září. Výborně si rozumí s bělotrnem, večernicí a okrasnými trávami.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Denivky rozveselí každý záhon. Nejlépe kvetou na plném slunci.

Pěstování: Denivky si libují na plném slunci, i když tolerují lehký polostín. Ve stínu nekvetou. Ve vlhčí, živné půdě je jim lépe než v suchu, které však také snášejí. Trsy přibližně jednou za pět let po odkvětu zmladíme, lépe pokvetou.

Zajímavé odrůdy: Crimson Pirate má hvězdovité, svítivě červené květy se zlatým středem, pro Dancing Shiva jsou typické zvlněné růžové okvětní lístky s medově zlatým středem, Corky je sírově žlutá.

Kosatec bradatý - Iris barbata

Bohatá paleta druhů a odrůd kosatců svědčí o jejich velké popularitě.

Jedinečně tvarovanými květy a mečovitými listy obohacují nejen záhony, ale i břehy jezírek a štěrkové plochy. K nejoblíbenějším záhonovým druhům patří vysoké hybridy kosatce bradatého, které nakvétají v květnu a červnu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Květy kosatců připomínají umělecky zpracované šperky.

Typické jsou pro ně masité oddenky ležící mělce pod povrchem substrátu s výškou okolo 80 cm. Dobře se vyjímají po boku pryšců, pivoněk či velkokvětých máků.

Pěstování: Kosatec bradatý prosperuje na plném slunci v sušší půdě. Vděčný je za dubnové přihnojení. Pozor, mnoho dusíku, vody a nezralého kompostu způsobuje hnití oddenků. Přehuštěné rostliny pravidelně dělíme, jinak poleví v kvetení.

Zajímavé odrůdy: Lososovými květy s oranžovými kartáčky kvete Apricot Supreme, Gay Parasol má vzpřímené okvětní lístky bílé a vnější sytě fialové, Swazi Princess je téměř černá.

Vlčí bob - Lupinus

Vytrvalé hybridy vlčích bobů neboli lupin předvádějí věžatá květenství začátkem léta.

Do dalšího kvetení v září je přinutíme seříznutím záhy po odkvětu. Bez řezu vytvářejí lusky plné semen k množení. Tvarově atraktivní jsou i jejich velké, dlanitě členěné listy, ve kterých se drží kapky vody.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Jednoduše famózní. U lupin nehrozí, že by někdy zevšedněly.

Husté trsy s výškou nad kolena nejlépe vynikají ve větších skupinách na selských zahrádkách, kde se mohou přátelsky sdružovat s orlíčky, kuklíky a pupalkami.

Pěstování: Lupiny mají rády slunce a teplo. Vyhovuje jim běžná zahradní, dobře zpracovaná, klidně písčitá zemina bez přidaných hnojiv. Přesazování jim příliš nesvědčí. Mladé rostlinky chráníme před slimáky.

Zajímavé odrůdy: The Governor okouzluje kombinací modré a bílé barvy, Chandelier kvete žlutě, Camelot Red září díky hroznům v sytých odstínech růžové a červené.

Žluťucha - Thalictrum

Mezi časně rašícími žluťuchami je spousta přitažlivých druhů a odrůd, které zahrádce propůjčují zvláštní pocit lehkosti.

Vytvářejí trsy jemně členěných listů a štíhlé, vzpřímené lodyhy se vzdušnými načechranými květenstvími. Ta jsou složena ze stovek maličkých, detailně propracovaných kvítků.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Jako mlžný opar se nad záhonem vznášejí půvabná květenství žluťuchy orlíčkolisté.

Žluťuchy nakvétají od května do srpna. Všechny bezvadně zapadají do neformální výsadby, kde jim to sluší v sousedství tužebníku a popelivky.

Pěstování: Ideální je pro ně polostinné stanoviště s humózní vlhkou, zároveň však propustnou živnou půdou. Na slunci je musíme častěji zalévat. Kvůli výšce přes 1 m a štíhlé siluetě obvykle potřebují oporu.

Zajímavé druhy a odrůdy: Žluťucha orlíčkolistá (T. aquilegiifolium) nakvétá bledě fialovými střapatými kvítky, Ž. žlutá (T. flavum subsp. glaucum) má modrozelené listy a zlatožlutá květenství, Ž. Delavayova (T. delavayi) Hewitt's Double nese plné fialové kvítky.

Třapatkovka nachová - Echinacea purpurea

Drsné zelené listy nejsou nic moc, ale když tato slunomilná hvězda letních trvalkových záhonů rozkvete, nespustíme z ní oči.

Velké úbory složené z rezatých terčovitých kvítků a barevných jazykovitých květů lákají k pohoštění včely a motýly. Nové plnokvěté kultivary však hmyzu příliš nektaru neposkytují. Jako jedna z mála trvalek zdobí záhon i v zimě díky trvanlivým semeníkům. Hodí se k ní šalvěje, řetězovka a řebříček. Měří 70 až 100 cm.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Třapatkovky mají dvoje květy. Jedny lákají hmyz svojí barvou, druhé jim nabízejí sladký nektar.

Pěstování: Třapatkovka krásní s každým slunečním paprskem. Nejlépe se jí daří v mírně vlhké, volně propustné půdě s příměsí kompostu. Má velké listy, proto ji v horku vydatněji zaléváme.

Zajímavé odrůdy: Bílými jazykovitými květy se pyšní White Swan, Hot Papaya je oblíbená díky plným, šarlatově červeným úborům, Green Envy má zelené, postupně růžovějící až purpurové květy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám