Hlavní obsah

Kouzelné bergénie zkrášlí každou zahradu

Právo, Jiří Antal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bergénie jsou mnohdy podceňované a přehlížené trvalky. Jejich pěstování, vzhledem k větším listům, vyžaduje dostatek prostoru. Na druhou stranu jsou naprosto nenáročnými, stálezelenými, půdopokryvnými rostlinami, kterým se daří na slunci, v polostínu i ve stínu.

Foto: Jiří Antal, Právo

Bergénie v podrostu vysokých stromů

Článek

Málokdo odhadne, že tato rostlina je příbuzná s oblíbenými skalničkami, protože je řazena do čeledi lomikamenovitých (Saxifragaceae). Pokud si však prohlédneme jednotlivé zvonečkovité květy, příbuznost je zřejmá.

Bergénie pocházejí z východoasijských hor. Jsou to poměrně robustní rostliny, které se rozrůstají silnými oddenky, takže brzy vytvářejí kompaktní porosty.

Foto: Jiří Antal

Bergenia ,Herbsblute‘

Mají moc pěkné, sytě zelené, masité až kožovité lesklé listy okrouhlého tvaru. Pokud bergénie rostou na slunci, listy mohou být zabarvené dočervena nebo červenofialova. Na jaře kvetou drobnými květy v bohatých květenstvích. Tyto vijany vynášejí zpravidla růžové, ale i bílé nebo nachové květy nad listy.

Pěstování je snadné

Bergénie jsou na pěstování naprosto nenáročné - porostou v jakékoliv zahradní půdě. Jestliže je půda příliš kvalitní a dobře zásobená živinami, mohou být bujnější a méně kvetou.

Ideální je méně živná, středně vlhká půda. Sucho díky kožovitým listům a silným oddenkům bergénie snášejí dobře - mohou růst stejně dobře jak na slunci, tak v polostínu. Počítejme ale s tím, že na stinnějších stanovištích bude kvetení o něco slabší.

Foto: Jiří Antal

Bergenia ,Morgenlicht‘

Bergénie se dobře rozrůstají, ale někdy potřebují rázně omezit, aby nás nevytlačily ze zahrady. Přesazovat je není třeba, vydrží na jednom místě dlouhá léta. Vhodné je občas pod listy půdu lehce nakypřit, případně přidat trochu kompostu.

Vhodná stanoviště

Ideální jsou např. pro stinné partie větších skalek, kde mezi balvany vypadají nádherně.

Také se dobře hodí do podrostu větších stromů, kolem keřů a všude tam, kde potřebujeme zajistit rostlinný pokryv, o který se nechceme nijak zvlášť starat.

Foto: Jiří Antal

Bergenia ,Schneekissen‘

Některé méně vzrůstné odrůdy lze použít i v atriových zahrádkách, dvorech nebo ve volných skupinách trvalek.

Bergénie jsou vhodné i pro pěstování kolem zahradních jezírek a potůčků. Mírně vlhkou půdu snášejí bez problémů, půda by však neměla být trvale přemokřená.

Můžeme je využít i pro pěstování v mísách a korytech, do předzahrádek. Hodí se i jako obruba záhonů a cest.

Jak na množení

Bergénie lze množit výsevem semen. Od výsevu pokvetou za dva až tři roky. Daleko snadnější a rychlejší je množení řízkováním oddenků nebo dělením trsů. Nejvhodnější období pro vegetativní množení je jaro.

Foto: Jiří Antal

Bergenia ,Margery Fish‘

Do jaké společnosti

Bergénie můžeme pěstovat místo trávníku jako monokulturu nebo je vhodně kombinovat s jinými druhy. Vhodné jsou např. bohyšky (Hosta), které mají zajímavé listy i květy a podobné požadavky na pěstování.

Vhodný je i třeba kamzičník (Doronicum), který záhon dokáže rozsvítit žlutými úbory, nebo naopak větší druhy kapradin. Využít můžeme i četné kosatce a další vzrůstnější trvalky.

Choroby a škůdci

S bergéniemi nebudeme mít žádné problémy. Pouze se pod jejich listy mohou stahovat slimáci, kteří pak listy hojně ožírají. Někdy se může na listech, ale spíše výjimečně, objevit padlí nebo šedá hniloba (botrytida).

Druhy a kultivary

Nejčastěji pěstované:

Bergenia cordifolia. Pochází ze Sibiře a z Altaje. Listy jsou 15-30 cm široké, okrouhle srdčité. Květy jsou lila růžové v kompaktním květenství. Květenství může být až 40 cm vysoké.

Bergenia crassifolia. Pochází z Koreje, Mongolska a Sibiře. Listy jsou široce vejčité až okrouhlé, mají zvlněný, lehce zubatý okraj. Květenství je méně kompaktní než u předchozího druhu, ale může být stejně vysoké.

Méně často pěstované:

Bergenia ciliata. Pochází z Himálaje.

Bergenia pacifica. Pochází z východní Sibiře.

Bergenia stracheyi. Drobnější západohimálajská.

Hybridy:

Bergenie se snadno kříží, a tak vznikla početná skupina Bergenia - hybridů. Dnes je známo přes stovku kultivarů lišících se vzrůstností a hlavně tvarem květenství a barvou květů.

,Abendglut‘ - květy tmavě červené, listy se na podzim barví dobronzova

,Baby Doll‘ - květy sytě růžové

,Bach‘ - květy bílé

,Evening Glow‘ - květy karmínové

,Herbsblute‘ - sytě růžové květy, remontuje na podzim

,Margery Fish‘ má květy růžovopurpurové

,Morgenlicht‘- květy bílorůžové

,Morgenrote‘ - květy purpurové, někdy kvete znovu na podzim, listy mají zvlněný okraj

,Mrs. Crawford‘- květy sněhobílé, listy se na konci léta barví dočervena. Je poněkud citlivější na mráz, proto ji na zimu přikrýváme chvojím

,Purpurea‘ - květy nachové a listy dočervena

,Redstart‘ - kvete v červených odstínech

,Schneekissen‘ - bílé květy, hodí se dobře do nádob

,Silberlicht‘ - velké bílé květy, které se mohou postupně zabarvovat dorůžova.

,Vorfrühling‘ - květy světle růžové, kvete bohatě

Reklama

Související témata:

Související články

Lísky a vrby potřebují prořezat

Tyto spolehlivé, snadno pěstovatelné dřeviny stačí vysadit a zapomenout na ně, tedy alespoň do té doby, než se rozhodneme je prořezat, aby získaly zpět svůj...

Výběr článků

Načítám