Hlavní obsah

Jak si vybrat správný bazén pro vaši zahradu

Novinky, (ha)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zima letos nastoupila v plné síle a i když to tak při pohledu z okna a kontrole teploměru nevypadá, je ideální čas začít plánovat léto. Kdo si chce letos pořídit nový venkovní bazén a rád by se koupal od prvních teplých dní, měl by si právě teď vybrat ten správný typ pro svou zahradu.

Článek

Představa koupání v teplé vodě na vlastní zahradě je lákavá a každoročně jí realizují další tisíce českých rodin. A letos odborníci očekávají ještě větší nárůst. Lide v době ekonomické recese šetří a většina z nich jako první oželí zahraniční dovolenou. Místo toho se znovu vracejí na své zahrady, které si chtějí přeměnit na jakési oázy klidu, kde by mohli ve volných chvílích relaxovat s rodinou a přáteli.

Ale protože se o koupání připravit nechtějí, raději investují do budoucnosti a plánují pořídit právě bazén. Nabídka bazénů na trhu je široká od těch nejjednodušších až po vskutku luxusní, proto je potřeba předem dobře zvážit k čemu a komu by měl bazén nejčastěji sloužit, kde bude, jak velký a kolik je do něj rodina ochotna investovat.

Klasický nadzemní bazénfoto: Mountfield

Jednoduché nadzemní bazény

Tento typ bazénu má kruhový tvar, pevnou montovanou konstrukci, nejčastěji modré barvy, vnitřní fólii a staví se na povrch terénu. „V době, kdy si lidé chtěli poprvé domů pořídit cenově dostupný bazén, udělal jim tento typ dobrou službu,“ říká zahradní architekt Jaroslav Dvořák.

„Ale postupem času, jak začali být majitelé zahrad náročnější, přestal stačit. Čím více si totiž na svých zahradách zakládali a chtěli je mít co možná nejhezčí, tím více jim tyto nepříliš pohledné válce usazené na pěstěných trávnících vadily,“ vysvětluje Dvořák.

Nadzemní bazén s možností zapuštění do země.foto: Mountfield

Nadzemní bazény s možností zapuštění do země

Podle Dvořáka není tedy divu, že ne až tak estetický zastaralý model okamžitě po svém objevení na trhu doslova převálcovala nová generace nadzemních montovaných bazénů, které lze jak jednoduše zapustit do země, tak i postavit na povrch. „Je to možné protože mají podstatně pevnější konstrukci a jejich stěny jsou vyrobeny ze speciálních odolnějších materiálů.“

Díky novým technologiím, je tento druh nadzemních bazénů nejen v různých objemech, ale vybrat si můžete i jestli se vám víc líbí tvar kruhu nebo ovál. Venkovní stěny už nejsou vyzývavě modré, ale mají atraktivní dekor, který věrně imituje dřevo a zapadne do každé zahrady. Záleží tedy jen na majiteli, jestli se bazén rozhodně zapustí zcela, nebo si jen kolem udělá nějakou zajímavou palisádu. Možnosti jsou neomezené a fantazii se meze nekladou .

„Cena nadzemních bazénů s možností zapuštění je vzhledem k tomu, co mohou uživatelům nabídnout, velmi příznivá,“ upozorňuje architekt Dvořák. „Obvykle začíná kolem dvanácti tisíc korun, ale když trochu zapátráte po mimořádných předsezónních akcích prodejců, dají se pořídit ještě podstatně levněji.“

Pokud si takový bazén majitel vybaví nejen kvalitní pískovou filtrací, ale i některým z druhů vytápění (tepelné čerpadlo nebo solární ohřev) může si koupání v teplé vodě užívat až 6 měsíců v roce.

Klasický zapuštěný bazénfoto: Mountfield

Klasické zapuštěné bazény

Skutečně komfortní koupání na zahradě nabídnou klasické zapuštěné bazény. Protože jejich pořízení už je finančně náročnější a budou tvořit dominantu zahrady dlouho, vyplatí se vzít před jejich pořízením na poradu odborníka, aby vám ho pomohl vhodně sladit s architekturou domu a pozemku.

V nabídce prodejců jsou klasické zapuštěné bazény v nepřeberném množství velikostí, tvarů a s variabilními výškami dna. Na jejich výrobu jsou použity nejmodernější technologie a materiály. Obecně platí, že mají podstatně delší životnost než bazény nadzemní a jsou odolnější proti povětrnostním vlivům, UV záření i působení bazénové chemie.

Bazény ze sklolaminátu tvoří pevná polyesterová skořepina zesílená sklolaminátovými vlákny, takže mají hladký povrch bez jakýchkoliv spojů. Pro lepší tepelnou izolaci jsou opatřeny silnou vrstvou polyuretanového nástřiku.

U bazénů keramických (ze stříkané keramické hmoty) si mimo jiné můžete podle potřeby vybrat mezi postupně se svažujícím dnem nebo konstantní hloubkou. Pro milovníky zajímavých barevných kreací je pak přitažlivý jejich atraktivní barevný povrch s 3D efektem.

Množstvím různých velikostí i tvarů vynikají kompozitní bazény, u kterých si můžete vybrat ze široké nabídky barev a vzorů bazénové stěny. Těleso bazénu tvoří speciální panely z kompozitních materiálů, které jsou velmi pevné a tuhé. Především rodiny s dětmi u nich ocení široké schodiště a dvojúrovňové dno s mělčinou a hlubší částí pro plavání a potápění.

Reklama

Související články

Bazén pod střechou

Nezoufejte nad krátkou letní sezonou. Vytvořte si léto pod stříškou a užívejte výhod krytého bazénu.

Jak prodloužit koupací sezónu

Koupat se v bazénu na vlastní zahradě je samozřejmě příjemné – tedy tehdy, pokud voda nestudí. Jenže dní, kdy sluníčko dokáže vodu v bazénu samo o sobě prohřát...

Výběr článků

Načítám