Hlavní obsah

Bazén pod střechou

Novinky, Inéz Búci , Pěkné Bydlení

Nezoufejte nad krátkou letní sezonou. Vytvořte si léto pod stříškou a užívejte výhod krytého bazénu.

Článek

Mnozí uživatelé vlastního koupaliště dříve či později dospějí k poznání, že zahradní bazén bez přestřešení se v našich klimatických podmínkách využívá maximálně 70 dní v roce. Při nemalé investici, kterou stavba bazénu určitě je, by byla škoda zůstat závislí na počasí.

10 plusů pro zastřešení

  • Prodlouží koupací sezonu o další dva měsíce a zvýší komfort vašeho bydlení i relaxace.
  • Zajistí bezplatný a ekologický ohřev vody v závislosti na intenzitě slunečního záření. Pod stříškou teplota vody stoupne i během chladnějších dnů o jeden až dva stupně denně.
  • Díky zadrženému teplu ze slunečního záření, případně z ohřívače vody, udrží konstantní teplotu vody i přes noc a výrazně snižuje náklady na ohřev.
  • Kromě regulování tepelných ztrát vody i vzduchu překrytí zabraňuje ztrátám vody odpařováním. Pro zajímavost: Je-li teplotní rozdíl vody v nezastřešeném bazénu a vzduchu 3 °C, bazén s rozsahem 32 m2² ztratí 40 litrů vody denně a v 80 m2 bazénu se odpaří až 1000 litrů vody denně.
  • Při přestřešení je ve srovnání s otevřeným bazénem třeba mnohem kratší doba na údržbu vody, méně časté kontroly a menší dávkování bazénové chemie.
  • Ušetří i na sanitárních přípravcích. Bude stačit poloviční dávka.
  • Eliminuje také problém napadaného listí z okolní zeleně. Překrytí chrání vodu nejen před mechanickými nečistotami, ale i před znečištěním dešťovými vodami.
  • Snižuje riziko škod na konstrukci bazénu způsobených vlivem mrazů a teplotních výkyvů.
  • Během horkých dnů stačí překrytí jednoduše odsunout a můžete se těšit z koupání pod volným nebem.
  • Podstatná je i bezpečnost menších dětí a domácích zvířat. Nemusíte mít oči na stopkách, aby váš potomek neskončil v zápalu fotbalového utkání na dně bazénu.

Výběr typu překrytí

Ačkoli si při návrhu a stavbě zahradního bazénu nepohráváte s myšlenkou jeho překrytí, nechte si prostor pro případnou dodatečnou montáž. Při samotném výběru nezapomeňte zohlednit architekturu rodinného domu a výsledný estetický dojem. Pokud to okolí bazénu dovolí, myslete i na posezení či na místo k odložení županu.

Existuje několik základních typů překrytí bazénů, ale možné jsou i finančně náročnější atypické varianty.

Pokud se bazén nachází v blízkosti zídky, ta může posloužit jako podpěra na umístění jedné posuvné kolejničky. Druhá bude ukončovat oblouk překrytí na opačné straně bazénu.

Nízký typ překrytí se uplatní všude tam, kde je požadavek nenarušit současný architektonický vzhled zahrady a okolí bazénu.

Ve větší zahradě je výhodné zvolit klasický obloukový typ překrytí s výškou 150 až 200 cm, s možností úplného otevření bazénu.

Kopulovitý tvar překrytí je ideálním řešením pro kruhové bazény nebo vířivku. Zajišťuje vysoký příjem sluneční energie po celý den. Předností této konstrukce je možné boční otevírání minimálně jedné třetiny překrytí a tím regulace teploty vzduchu i vody v horkých dnech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám