Hlavní obsah

Jak si snadno vyrobit vkusný květináč na bylinky

Právo, Miroslava Kubišová

Vylepšená dřevěná líska se rázem promění v hezkou přenosnou minizahrádku. Vyzdobit si ale můžeme i bylinkový květináč.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Bylinkovou minizahrádku lze vyrobit z přepravky a starého květináče.

Článek

Hned tak budeme mít po ruce čerstvou pažitku, petrželku, majoránku, mátu, meduňku, bazalku, rozmarýn, estragon, tymián a další bylinky.

Postup
1. K uložení květináčů s bylinkami použijeme dřevěnou lísku, kterou postavíme poblíž okna nebo na okenní parapet. Takovou minizahrádku snadno přemístíme v případě potřeby do kuchyně. Nejdřív ale lísku vevnitř i zvenku natřeme bílým balakrylem.
2. Po zaschnutí nátěru začneme s dekorováním. V našem případě jsme na bedýnku použili ubrouskovou techniku. Z ubrousku potištěného obrázky různých bylinek vystřihneme jednotlivé motivy.
3. Je-li potisk na bílém podkladu, nemusíme obrysy stříhat přesně podle kontur, ale jen zhruba. Bílé plochy na bílém podkladu totiž zaniknou. Pak z třívrstvého ubrousku oddělíme poslední vrstvu s výstřižkem obrázku.
4. Lepidlem pro découpage (ubrouskovou techniku) potřeme plochu, kam chceme motiv nalepit. Na potřené místo položíme motivek a štětcem namočeným do lepidla jej jemně rozetřeme od středu k okrajům.
5. Obrázky bylin nalepujeme na bíle natřenou bedýnku, přičemž je natáčíme do různých směrů. Ve stejném stylu pak zjemníme prázdné plochy mezi obrázky jmény různých bylinek nebo třeba jen těch, které máme v zahrádce. Napíšeme je štětcem a akrylovou barvou.
6. Máme-li doma starý květináč pro byliny, tzv. bylinkáč, můžeme jej také před osázením ozdobit. Tenkým štětcem namočeným do bílé akrylové barvy napíšeme na keramiku názvy bylinek.
7. Do bylinkáče vysadíme byliny vždy po několika sazenicích od každého druhu. Na dno nádoby nejdřív nasypeme drenážní vrstvu z oblázků, písku nebo štěrku. Tato vrstva usnadní odtok přebytečné vody při častém zalévání.
8. Sazenice vyjmeme z misky a opatrně hned z kraje oddělíme několik rostlin. Jejich kořínky trochu zkrátíme a bal zmenšíme na velikost otvoru v bylinkáči. Pro každý otvor si pokud možno připravíme jiný druh bylinek.
9. Na drenážní vrstvu nasypeme část substrátu tak, abychom ji alespoň zakryli. Skupinky sazeniček pak zasuneme do jednotlivých otvorů v květináči. Kořínky vždy protáhneme dírou, přitiskneme je ke stěně a zasypeme další vrstvou zeminy.
10. Do důlku ve středu zasadíme silnější trs třeba pažitky a kolem dokola přisypeme substrát. Nově osázený květináč nakonec zalijeme, a než byliny zakoření, umístíme jej do stínu.

FOTOGRAFIE: Miroslava Kubišová, Právo

Rady & tipy

  • Lepidlo i lak v jednom pro découpage Art Potch koupíme ve výtvarných potřebách asi za 164 Kč. Zde dostaneme i ubrousky s různými motivy (5 Kč/ks).
  • Nemáme-li po ruce lepidlo pro ubrouskovou techniku, lze použít rozředěné univerzální lepidlo Herkules, které po zaschnutí přestříkáme lakem.

Reklama

Související články

Vyrobte si stylové přání pro miminko

Když se narodí miminko, snad každý z jeho okolí se snaží přijít s nějakým originálním dárkem pro něj - koupit dudlík nebo dupačky je až ta poslední možnost....

Výběr článků

Načítám