Hlavní obsah

Jak se pěstují bonsaje

Novinky, C. Tatranský, časopis Flóra na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kouzlo bonsají je tak podmanivé, že má řadu obdivovatelů i u nás, kde je zcela jiná zahradnická tradice. Vypěstovat takovou miniaturu je ale veliká výzva. Je tedy třeba hned na začátku zvážit, jestli vůbec máme vhodné podmínky a zázemí pro pěstování bonsají. Co je tedy pro jejich život nezbytné?

Článek

Pokud máte prostor a dostatek času, nejprve budete řešit otázku, z jaké dřeviny budete bonsaj pěstovat. V případě, že máte zahradu nebo malý balkon, výběr se rozšiřuje i na domácí druhy. Kdo chce pěstovat bytové bonsaje, může si vybrat i citrusy nebo jiné druhy ze středomořské oblasti.

Jaký druh?

Je možné, že vás doslova okouzlí kvetoucí miniatury, například různé druhy azalek, které opravdu vypadají jako kytice z pohádky. Pokud se vám líbí stromek, na kterém najdete i plody, vyberte si skalník nebo miniaturní druh jabloně. Jejich jablíčka na podzim opravdu dozrají a iluze skutečného stromu je zcela dokonalá.

Velkou skupinu bonsají, jenž se v našich podmínkách úspěšně pěstují, jsou jehličnany. Velmi populární jsou borovice, tisy a různé odrůdy jalovců. Nelze zapomenout ani na modřín, který je nádherný na jaře, když raší, i na podzim, kdy jeho jehličí zezlátne. Navíc se pomocí drátu velmi dobře tvaruje a tak si ho můžete snadno upravit podle své představy.

Kde nakupovat?

Specializované prodejny nabízejí široký sortiment. Při nákupu nespěchejte a s prodavačem se poraďte, abyste neudělali nějakou zásadní chybu a stromek vám neuhynul. Nejdříve se zeptejte, jedná-li se o exteriérovou či interiérovou bonsaj, skupiny nelze libovolně zaměňovat.

Pro tvorbu interiérových bonsají se téměř ideálně hodí fíkovník. Je běžně dostupný a zaujme nejen lesklými drobnými listy, ale i vzdušnými kořeny a snadným tvarováním. Dobře snáší i zkracování kořenů, můžeme do pěstovat i v polostínu.

Pro pěstování bonsají použijte mělkou keramickou misku, ve výjimečných případech může být i betonová. Plastové nádoby jsou zcela nevhodné.

Dobré tipy pro začátečníky

Začátečníci si mohou vybírat také z těchto druhů: bříza, dub, hloh, habr, lípa, borovice, smrk, modřín, tis.

Uvědomte si, že bonsaje jsou vlastně raritou a téměř nic z toho, co znáte o pěstování ostatních rostlin, pro ně neplatí. Pokud ještě nemáte vůbec žádné zkušenosti, obstarejte si nějakou odbornou publikaci o pěstování bonsají. Spoustu tipů a zkušeností najdete i na internetu.

Dvě zásady tvarování

Zásada č. 1

Bonsaje tvarujeme už od útlého mládí, prodleva se v tomto ohledu nevyplácí. Neocenitelným pomocníkem je pevný drát, kterým držíme výhonky v požadovaném tvaru.

Zásada č. 2

Na drát nesmíte nikdy zapomenout a po čase ho odstranit. V opačném případě se na větvičce či kmínku vytvoří jizva, která se už nikdy pořádně nezacelí.

Reklama

Související články

Vyséváme pelargonie

Dnes není problém si kdykoli během jara koupit sazenice pelargonií různých druhů, barev i velikostí. Ale kdo si zvykl pěstovat tyto rostliny ze semen, nedá na...

Připravujeme sazenice

Omrzelo vás zimní zahálení od zahradních prací a už vás svrbí ruce se zase do něčeho pustit? Připravte se na předpěstování sazenic.

Výběr článků

Načítám