Hlavní obsah

Horké dny sužují nejenom lidi, ale i ptáky. Pořiďte jim na zahradu pítko

Novinky, nes

Stejně jako v zimě ocení ptáci na zahradě či za oknem krmítko naplněné semínky a dalšími laskominami, v teplých letních dnech jim přijde k duhu pítko s čerstvou vodou. A ocení je samozřejmě i hmyz na zahradě, včetně tolik důležitých včel. Pořídit můžete jak nějaké pěkné, umělecky zpracované, stejnou funkci ale ve skutečnosti splní i vyřazený hluboký talíř, nebo naopak mělká miska.

Foto: Profimedia.cz

Ptáci rádi pítko využijí i ke koupeli.

Článek

Pořízení pítka, stejně jako krmítka, je nejenom dobrým činem pro živé tvory obývající zahradu, ale také strategickým tahem pro jejich pozorování. A že to stojí za to! Je jen otázkou času, než se na něm sejdou drobní opeřenci a rozehrají na něm svůj koncert barev, když se napájejí a zvláště pak, když se koupou.

K takovým činnostem ale potřebují mít klid. Proto pítko umisťujeme výhradně do klidnějšího koutu zahrady, a snažíme se je zajistit tak, aby na ně neměly přístup kočky či jiné šelmy. Dobrou volbou je tedy zavěšení pítka na strom, nebo umístění na vyšší kůl (opravdu vyšší, kočky dokážou vyskočit hodně vysoko), který bude mít hladký a tvrdý povrch.

Z pítka potřebují mít ptáci výhled, aby si sami mohli kontrolovat, zda se k nim neblíží predátor, ale zároveň nemůže být na úplně prázdné planině, v dosahu dvou až tří metrů by mělo být nějaké křoví či strom, kde najdou v případě potřeby úkryt.

Foto: La Almara

V romantickém prostředí je možné mít pítko s ptáčky ve tvaru révového listu. Jeho cena je 399 Kč.

Je libo čmelín, motýlovník či jiný hotýlek? Zahradě jen prospějí

Zahrada

Pítko je vhodné umístit do stínu. Je to praktické i proto, aby se z něj nízká vrstva vody tak rychle nevypařila.

Hygiena nade vše

Stejně jako kterákoli jiná nádoba, také v pítku se v létě rychle množí řasy a usazují se v něm nečistoty, ať již spadané z okolních stromů, nebo zanesené ptáky. Je tedy vhodné pítko pravidelně čistit, aby v něm voda byla stále čerstvá.

Foto: Bonami

Modrobílé keramické pítko Esschert Design za 629 korun zaujme svou něhou.

K čištění samozřejmě nepoužíváme žádné chemické saponáty. Tam, kde se tvoří řasy příliš často, si lze vypomoci slabým roztokem octa, po němž krmítko důkladně vypláchneme.

Na druhé straně je dobré si zachovat chladnou hlavu a s hygienou to nepřehánět ad absurdum. Ptáci v přírodě běžně pijí z kaluží, takže pár drobných nečistot také zvládnou.

Starobylá zahrada je oprávněnou chloubou venkovského sídla

Zahrada

I hmyz se rád napije

Pítka pro ptáky s oblibou využívá v létě i hmyz. Pro něj je možné do pítka vložit pár oblázků, z nichž se k vodě dostane snáze bez rizika utonutí.

Na pítko by zejména měli proto myslet majitelé květinových zahrad, kteří tak včelám kromě potravy nabídnou i osvěžení a vodu.

Foto: La Almara

Jednoduchostí vyniká keramické pítko, rovněž zdobené ptáčkem, které se hodí do jednoduše a přirozeně řešených zahrad. Cena 279 korun.

Anketa

Máte na zahradě pítko pro ptáky?
Ano, už dlouho.
66,6 %
Nedávno jsme ho pořídili/vyrobili.
8,2 %
Ne, ale asi něco vytvoříme/pořídíme.
20,1 %
Nemáme zahradu, ale pítko máme na balkoně/za oknem.
2,9 %
Ne a ani nic takového neplánujeme.
2,2 %
Celkem hlasovalo 622 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak udržet jezírko v kondici

Kalná voda a přebujelá houšť nesluší ani jezírku v zahradě, ani jeho zmenšenině na balkoně. Co máme udělat pro to, aby zůstalo křišťálově čisté a přinášelo...

Výběr článků

Načítám