Hlavní obsah

Famózní magenta v jarních květech

Právo, Adéla Mclintock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barva inspirovaná květy fuchsií nadopuje aprílovou zahradu pořádnou dávkou energie! Nebojí se vystoupit z řady a jaro ji za to zbožňuje. I vy se do ní zamilujete.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Vyladěný pár v květináči i v záhonu tvoří javor dlanitolistý (Acer palmatum) Dissectum Garnet s čemeřicí (Helleborus x hybridus).

Článek

Na barevném kruhu sousedí z jedné strany s modrou a fialovou, z druhé s červenou a růžovou. Od každé si magenta krapet vypůjčila, proto má tolik tváří.

Nikdy nepůsobí klaunsky ani příliš vážně, zato vždycky zaujme. A protože je ráda středem pozornosti, zúžíme okruh jejích nápadníků na zelenou a bílou, případně pastelky v bledých odstínech.

Červánková mračna

Romantici zbystří, přichází jeho královská výsost šácholan liliokvětý (Magnolia liliiflora) Nigra.

Keř, který poměrně pomalu rozpřahuje větve do šířky 2,5 až 3 m a stejné výšky, působí tím urozeněji, čím méně mu mluvíme do vzhledu, takže nůžky necháme v šuplíku.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Urozený šácholan liliokvětý (Magnolia liliiflora) Nigra se bohatstvím květů odměňuje zahrádkářům, kteří ho neomezují řezem.

Bohatě nás za to odmění dvoubarevnými jakoby neúplně rozvitými květy a mohutnými listy. Kdybychom šácholan posadili na kmen vysoký 1,5 až 2,5 m, získáme siluetu okrasné jabloně (Malus) Royalty. Ta kvete současně s rašícími listy, jež si drží vínový odstín až do podzimu, a stejně jako u šácholanu i její koruně chybí geometrická přísnost.

Podíváme-li se na obě dřeviny z podřepu, pěkně proti nebeskému azuru, uvidíme v nich mraky. Nadýchané, červánkové, které se nikdy nekaboní.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Romantická jabloň (Malus) Royalty připomíná červánkový mrak. Po odkvětu si vynucuje pozornost mračnem vínových listů.

Zvonce a kalichy

Cítíte, jak se vám při pohledu na kalichy tulipánů vymalované magentou rozšiřují zorničky a zrychluje srdeční tep? Na kráse jim neubírá ani omšelý květináč z terakoty, v němž cibule strávily celou zimu.

Pokud některá z cibulí nevyraší, nebo jsme jich na podzim zasadili málo, vyplníme proluky roztomilými maceškami. Pak už jen vybereme místo, kde se květnaté sezonní parádě dostane zaslouženého obdivu.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Kalichy tulipánů demonstrují hned několik famózních odstínů magenty. Na zahradním schodišti se jim dostává zasloužené pozornosti.

Déle než jednu sezonu v nádobě vydrží javor dlanitolistý (Acer palmatum) Dissectum Garnet s lístky jemnými jako ptačí chmýří.

Barevně souzní se zvonkovitými květy hybridní čemeřice, do kterých šlechtitelé zakódovali vínovou verzi magenty. Vyladěné duo prospívá na rozptýleném světle, poradí si i v lehkém stínu.

Nóbl ostružiník

První dojem svádí k myšlence, že jde o zákulu (Kerria japonica), což je taky nesmírně vděčný a spolehlivý keř. Čerstvé listy vypadají takřka na chlup stejně a květy se neliší velikostí ani dobou pučení.

Jenže zákula kvete žlutě. Patří však do stejné čeledi růžovitých. Když v ní zapátráme, narazíme na ostružiník.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Výkvět ostružiníku (Rubus spectabilis) Olympic Double patří k nejkrásnějším jarním okamžikům. Kdo by po něm nezatoužil?

A když v pátrání nepolevíme, zjistíme, že krom výhružně ostnitého křoví existuje ještě sličný chlapík z Ameriky Rubus spectabilis Olympic Double. Ten dobře ví, jak na majitele zahrádek zapůsobit! Kdo by odolal jeho bohatě nařaseným květům?

Rozkladitému keři s lehce shrbenými, až 2 m dlouhými výhony vyhovuje běžná zahradní zemina na slunci i v polostínu.

Neokoukaná trojčetka

U rodačky z Kalifornie trojčetky (Trillium chloropetalum) napočítáme tři velké zelené listeny přizdobené mramorovanou kresbou a stejné množství korunních lístků ve vztyčených květech délky ukazováčku.

Ať jí zadáme úkol ozelenit stinný záhon, nebo oživit místo pod stromy, zhostí se ho bez odmlouvání.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Nevšední trojčetka (Trillium chloropetalum) se ve stínu pod stromy potkala s rodinnou příbuznou v bílém (T. grandiflorum).

Ve vlhčí úrodné půdě s dobrou propustností vytváří husté polštáře, vysoké okolo 30 až 40 cm. Dost se přitom loudá. Loudají se i slimáci, kteří si z ní občas uždibnou. Než si tuhle ne příliš hojnou trvalku pořídíme, měli bychom vědět, že na léto zatahuje.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Neobejde se tudíž bez sousedské výpomoci bohyšek, kapradí nebo třeba rodgerzií, jejichž listy jsou tou dobou už pěkně nakynuté a starají se o to, aby v záhonu nesmutněla holá zem.

Reklama

Související témata:

Související články

Objevte kouzlo zelenokvětých čemeřic

Nejen listy mají právo na to, být zelené. Svěží barvu znojemských okurek si můžeme užívat i na květech čemeřic (Helleborus), které nás provázejí na cestě ze...

Není jara bez krásy petrklíče

Jedna z našich nejsličnějších voniček – petrklíč – dává zimě vale a s náručí plnou zlata vítá jarní pohodu na záhonech, v květináčích i lesních tišinách.

Rozkvetlá galerie plná něžných příběhů

Knihovna ani kredenc po babičce nebo třeba skříň, která dřív sloužila jako šatní, nemusí do výslužby na sběrný dvůr. Důvod jim dají rostliny ve vázách...

Výběr článků

Načítám