Hlavní obsah

Evropským stromem roku se letos stal španělský Strom čarodějnic. Česká jabloň je sedmá

V pořadí již jedenáctý ročník ankety Evropský strom roku zná své vítěze. Za strom roku Evropy hlasující veřejnost určila Tisíciletý dub z Leciny na severu Španělska, kterému místní přezdívají Strom čarodějnic. Český zástupce, jímž byla Jabloň u Lidmanů, skončil v konkurenci 13 stromů na sedmém místě.

Foto: Archiv soutěže Evropský strom roku/Archiv města Lecina

Tisíciletý dub z Leciny ve Španělsku je vítězem soutěže Evropský strom roku.

Článek

Středečním odpoledním vyhlášením výsledků, které kvůli pandemické situaci proběhlo pouze v online podobě, se uzavřel 11. ročník soutěže Evropský strom roku, jehož pořadatelem za českou stranu je Nadace Partnerství.

Do ankety, v jejímž finále se sešlo 13 zástupců z 13 evropských států, poslali lidé z celého kontinentu dohromady 604 544 hlasů.

Radují se Španělé, Italové a Rusové

Největší počet hlasů, 104 tisíc, získal Tisíciletý dub ze španělské Leciny zvaný Strom čarodějnic, a tím se stal hrdým nositelem titulu Evropský strom roku.

Pomyslné stříbro putuje do Itálie, kde Tisíciletý platan z Curingy vybojoval přes 78 tisíc hlasů. Bronz zamířil do Ruska, díky 66 tisícům hlasů si jej odnáší Starověký platan.

Legenda Tisíciletého dubu z Leciny vypráví, že v dávných dobách čarodějnice osídlily pohoří Sierra de Guara, tančily zde a pořádaly slavnosti kolem dubu. Tisíc let poté dub díky svému propojení s lidmi stále stojí v městečku Alto Aragón s pouhými 13 obyvateli.

Sousedé si ho vybrali a dál u něj konají své oslavy. Je překvapivě blízko jejich domům, a ač je letitý, je stále živý. Tajemství nepochybně tkví v péči, komunitě lecinských sousedů, a kdo ví, třeba i oněch čarodějnic.

Česká jabloň se neztratila

Výjimečnou pozici měla mezi soutěžícími velikány česká jabloň z Machovské Lhoty, která stojí na zahradě u Lidmanů. Byla jediným ovocným stromem v klání a se svými 70 léty také nejmladším účastníkem finále. Kromě toho byla také nejmenší ze všech. Triumf své loňské předchůdkyně, Chudobínské borovice, jež loňský ročník ankety vyhrála, sice nezopakovala, ale ani sedmé místo rozhodně není důvodem k pocitům zklamání.

Právě její příběh je naplněním základního cíle soutěže – upoutat pozornost veřejnosti k důležité roli stromů v životě lidí, která mnohdy dalece sahá za jejich ekologický užitek. Připomněl totiž i jejich společenskou a historickou funkci.

V mnoha případech jsou stromy tím, kdo lidi spojuje, sdružují se kolem nich při malých i velkých oslavách, pečují o ně a v případě ovocných druhů využívají s radostí jejich úrody. Příběh Jabloně u Lidmanů pomáhal i během pandemie.

Foto: Jan Bartoň

Jabloň u Lidmanů v zimě

„Vymysleli jsme, že spojíme republiku pomocí štrúdlů – vyzvali jsme lidi, aby zasílali fotografie těch, které upekli. Přišly jich desítky, nejen z Česka, ale i Evropy či Nového Zélandu. Štrúdly podpořily také zdravotníky v nemocnici, protože pandemická situace na Náchodsku nebyla vůbec příznivá. Narychlo jsme se domluvili s náchodskou nemocnicí a k sobotní kávě jsme díky místním nadšencům, kteří napekli 65 štrúdlů, mohli všem zdravotníkům předat zákusek. Ráda bych poděkovala nejen jim, ale také všem, kteří se do pečení zapojili. Jsem nadšená z energie, která vznikla během akce Pečeme pro jabloň a pro zdravotníky. To pro mě je to největší vítězství,“ komentuje Miroslava Soldánová z MAS Stolové hory, která strom do soutěže přihlásila.

Tři miliardy nových stromů

Před velkým finále zorganizovala Nadace Partnerství online konferenci s názvem Sázíme budoucnost, která se zabývala plánem Evropské komise vysázet do roku 2030 tři miliardy nových stromů.

Zástupci komise, parlamentu, ministerstev, přes korporátní sektor, banky a nadace až k zástupcům měst a sázecích iniciativ z celé Evropy sdíleli svoje zkušenosti a formulovali doporučení: Jak do ambiciózního plánu co možná nejvíce zapojit aktéry občanské společnosti.

„Soutěž Evropský strom roku nám připomíná, že stromy jsou nejen základem zdravého životního prostředí nebo slouží jako zdroj energie, ale že především každý strom má svůj unikátní příběh. Chtěl bych poděkovat všem, kdo se podíleli na letošním ročníku, který ukázal, že v konečném důsledku je pro Evropu vítězem každý strom,“ podotýká europoslanec Luděk Niedermayer, patron Evropského stromu roku.

Kdo uspěje v dalším evropském klání, mohou lidé rozhodovat již nyní. Aktuálně totiž běží nominace na již dvacátý Strom roku České republiky, jehož vítěz se utká v mezinárodní konkurenci napřesrok. Hlasovat lidé mohou na stránkách soutěže www.stromroku.cz.

Výsledky soutěže Evropský strom roku

StromZeměHlasy
Tisíciletý dub z LecinyŠpanělsko104 264
Tisíciletý platan z CuringyItálie78 210
Starověký platanRuská federace66 026
Platan z RossiaPortugalsko37 410
Lípa sv. Jana NepomuckéhoPolsko35 422
Starodávný mateřský stromNizozemí34 244
Jabloň u LidmanůČeská republika32 028
Jidášův strom u mélykútského kostelaMaďarsko31 867
La Pouplie: Víla ochranářka z údolí ChampagneFrancie31 594
Nejstarší obyvatel MedulinuChorvatsko31 283
Ten, který přežilUK31 197
Živoucí památník dvou světových válekBelgie30 866
Stařičký dub z DrnavySlovensko30 058
Stará morušeBulharsko30 055

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám