Hlavní obsah

Cirkulárky jsou pořád v kurzu

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okružní pila neboli cirkulárka je i v současnosti nedílnou součástí řady domácností. Je to ideální pomocník na řezání většího množství palivového dřeva prakticky bez námahy.

Foto: Mountfield, .

Okružní pila Powersaw LCS 700 s příkonem 4000 W

Článek

Modely vyrobené kutily doma v dílně dobře známé ještě z minulého století sice v některých domácnostech vidíme dodnes, ale v současné době už můžete koupit skvělé okružní pily od renomovaných výrobců přesně podle vašich požadavků. Navíc jsou vyráběny v souladu s nejpřísnějšími bezpečnostními předpisy, což u těch dělaných doma na koleni býval často problém. Práce s cirkulárkami je velmi snadná a během pár hodin nařežete dřevo na několik týdnů topení.

Ano, dřevo na topení můžete samozřejmě nařezat i řetězovou pilou, ať už elektrickou nebo benzinovou, ale pro delší řezání je nejlepším způsobem pila okružní. Ocení to vaše ruce i záda a práci s cirkulárkou bez problémů zvládne i netrénovaný člověk, který většinu dne sedí za stolem v kanceláři.

Foto: Archiv, .

Snadné ovládání

Zuby okružní pily z tvrdokovu se zakousnou do každého dřeva a jejich otupení trvá při běžné práci několik měsíců. Kotouč se pak nechá nabrousit a počítejte s tím, že jednou za čas budete muset koupit nový. Záleží na výrobci, kvalitě a počtu zubů. Ceny začínají někde na 1500 Kč. Kvalitní okružní pily jsou vybaveny výkonnými elektromotory a ergonomickou kolébkou, která se po řezání díky vratné pružině sklopí zpět do klidové polohy.

Cirkulárka je opatřena bezpečnostním krytem kotouče i elektrickou brzdou. Stroje jsou stabilní a mají kolečka, která usnadňují transport na jiné místo. Moderní cirkulárky jsou navíc vybaveny i výsuvnou podpěrou pro řezání delších kulatin a výsuvnou zarážkou pro řezání špalků stejné délky.

Foto: Archiv, .

Přesný řez

Pokud chcete, aby Vaše pila vydržela řezat co nejdéle, vybírejte modely s elektromotory o příkonu 3000 wattů a vyšším. Ty nejsilnější pily si poradí s poleny o průměrech až 24 centimetrů.

Na kolik vás cirkulárka přijde? Záleží na modelu a výrobci, ale všeobecně jsou ceny průměrných modelů podobné lepším řetězovým pilám. To znamená, že začínají těsně pod deseti tisíci korunami, ale najdete i stroje, které vás vyjdou třeba na 20 tisíc i více. Záleží na každém, jakou variantu zvolí. Ale tak jako tak zjistíte, že na přípravu palivového dřeva je okružní pila skvělý pomocník.

Reklama

Související články

Objevte kouzlo elektrické pily

Elektrická řetězová pila je spolehlivý pomocník na přípravu dřeva, na zahradu i třeba do dílny. Na co nám stačí? Pro koho je vhodná? Jaké jsou její přednosti?...

Výběr článků

Načítám