Hlavní obsah

Chodníčky mají v zahradě své místo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaro je tu, zahrada se začíná probouzet k životu. Uvažujete o větších zásazích, třeba vybudování chodníčků či cestiček? Je nejvyšší čas pustit se do realizace!

Foto: Wienerberger

Materiál na zahradních chodnících by měl ladit s architekturou domu.

Článek

Jednotlivé části domu a zahrady propojují cestičky a chodníčky. Mohou být rovné či klikaté. Mohou zmizet a zase se objevit třeba mezi kvetoucími keři. Konkrétní řešení i volba materiálu záleží na tom, v jakém stylu chcete zahradu mít a jak budete cestičky využívat.

V úvahu vezměte rovněž zatížení cesty, typ podloží, do kterého se bude povrch chodníku pokládat, náročnost samotné pokládky i finanční možnosti.

Výhody tvrdých povrchů

Snadněji se udržují tvrdé povrchy. Cenově dostupnou variantou je beton. Nudné typické betonové šedi se přitom nemusíte obávat. Výrobky z tohoto materiálu totiž už dávno nereprezentují jen klasické dlaždice.

Oblíbené jsou vymývané betonové dlaždice a rovněž zámková dlažba, která může být probarvená do různých odstínů. Třeba pískově žluté či cihlově červené. Barvy jsou stálé, protože dlaždice jsou probarvované v celé hmotě. K dostání jsou i výrobky, které barvou a strukturou věrně imitují dřevo nebo kámen.

Pěstování koriandru v bytě i na zahradě. Jak na to

Zahrada

Elegantně vypadá keramická dlažba. Vybírejte však pouze z výrobků, které jsou určené pro venkovní použití, mrazuvzdorné a protiskluzné.

Foto: Rako

Keramická dlažba Rebel Outdoor má autentický vzhled industriálního betonu a dlažby typu cotto. Dlaždice tloušťky 2 cm se uplatňují při pokládce na terče nebo přímo do štěrku či trávy.

Zaměřte se i na tloušťku dlaždic, silnější snesou větší zátěž. Ani u keramické dlažby se nemusíte spokojit jen s barvami či vzory. Díky technologii digitálního tisku totiž může být kvalita a design k nerozeznání od přírodních materiálů, jako jsou dřevo či kámen.

Pomocníci pro jarní práce na zahradě

Zahrada

Vyrobeno přírodou

Dlažba z kamene může být nepravidelná (vypadá jako větší či menší úlomky kamene) i formátovaná.

Sáhnout můžete také po kamenných dlažebních kostkách. V každém případě ale počítejte s tím, že přírodní kámen je o dost dražší než jeho betonová imitace.

Foto: Hornbach

Chodníčky z přírodního kamene působí v zahradě přirozeně.

Skvěle v zahradě působí i dřevěné chodníčky. Tady je ovšem namístě zvážit, jaké dřevo si vybrat. Běžné dřevo totiž poměrně snadno podléhá hnilobě.

Vhodnější variantou jsou tropické dřeviny, které výrazně odolávají vlhkosti i výkyvům počasí.

Měkké povrchy vyžadují péči

Že nechcete mít zahradu vydlážděnou? Pak můžete dát přednost nášlapům. Z kamene, dřeva, betonu, dlaždic, nebo dokonce z recyklovaného plastu. Plusem nášlapů je jednoznačně snadná pokládka.

Stačí popřemýšlet, kam je chcete položit, vyznačit si tato místa do trávníku a obrys nášlapů z trávníku vyříznout. Následně už jen posadíte jednotlivé nášlapy na připravené místo.

Okolí bazénu volte bezpečné a přirozené

Tipy a trendy

Cestičky lze samozřejmě udělat i nezpevněné nebo částečně zpevněné. Například je můžete vysypat kamínky nebo třeba drcenou, eventuálně dražší mulčovací kůrou.

Ovšem připravte se na to, že kůra časem slehne, takže ji sem tam budete muset dosypávat.

Anketa

Z jakého materiálu se vám líbí nášlapy do zahrady?
Ze dřeva
10,2 %
Z keramiky
2,4 %
Z betonu
7,1 %
Z kamene
77,7 %
Z jiného
2,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 980 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám