Hlavní obsah

Cestičky dodají zahradě dynamiku

Právo, Dana Jakešová

Chodníčky v zahradě mají své nezastupitelné místo, dodávají jí patřičný šmrnc. Mohou být rovné či klikaté. Mohou tajuplně zmizet a zase se objevit třeba mezi květinami. Záleží na tom, v jakém stylu chcete zahradu mít a jak budete cestičky využívat.

Foto: Rako

Keramická dlažba Quarzit Outdoor se vyrábí i v tloušťce 3 cm, díky čemuž je vhodná i na vydláždění příjezdové cesty ke garáži.

Článek

Jednotlivé části domu a zahrady propojují cestičky a chodníčky. Cesta od branky k domu by měla vést ideálně přímo, aby byla co nejkratší.

A jelikož jde o hlavní přístupovou cestu, měl by být pevný chodník dostatečně široký, doporučuje se 120 až 150 cm.

V obytné části zahrady už se fantazii meze nekladou. Přirozený přechod z vnitřních prostor domu do zahrady zajistí útulná terasa, od níž (nebo od jiného vstupu do domu) povedou další cestičky, třeba k bazénu, k posezení nebo jinému zahradnímu zákoutí.

Dřevo, kámen nebo beton?

Při výběru konkrétních materiálů je potřeba vzít v potaz zatížení cesty, typ podloží, do kterého budete povrch chodníku pokládat, náročnost samotné pokládky i finanční možnosti. A samozřejmě také design, protože stylem by cestičky a chodníčky měly ladit se zahradou i domem.

Čím ohraničit záhon, cestu, trávník

Jak na to

Praktičtější jsou tvrdé povrchy, které se snadněji udržují a mají dlouhou životnost. Krásný bude bezesporu přírodní kámen. Ten ale může odradit vyšší cenou nebo třeba tím, že povrch nebude úplně hladký.

Hezky bude vypadat rovněž dřevěný chodníček. Jeho nevýhodou však je, že po dešti bude hodně klouzat a po čase se z něj začnou uvolňovat třísky, nakonec ztrouchniví.

Foto: Hornbach

Nášlapný kámen Flairstone Etna se hodí pro pokládku do štěrkového lože. Cena 189 Kč/kus.

Designově povedeným a cenově přijatelným řešením může být beton. Možnosti tohoto materiálu jsou dnes široké.

Vedle klasických betonových dlaždic, vymývaných betonových dlaždic a zámkové dlažby jsou k dispozici výrobky, které barvou i strukturou věrně imitují dřevo.

Keramická dlažba

Elegantně působí keramická dlažba. V tomto případě vybírejte výrobky, které jsou určené pro venkovní použití, jsou mrazuvzdorné a protiskluzné.

Trendem je velkoplošná dlažba. Třeba série Piazetta Outdoor, Rebel Outdoor či Quarzit Outdoor od firmy Rako nabízejí venkovní dlaždice s rozměrem 60 x 60 cm a s tloušťkou 2 cm. Série Quarzit je k dostání dokonce také v 3cm tloušťce, a to ve třech barevných variantách. Tyto dlaždice je možné použít i na pojezdových plochách, např. pro příjezd do garáže.

Foto: Rako

Keramická dlažba Kaamos Outdoor je vhodná do exteriéru. Určena je k instalaci na terče, do štěrku či trávníku, nebo ji lze lepit cementovými lepidly. Díky rozdílům v odstínu barev, struktuře a kresbě působí přirozeně.

Ani u keramické dlažby se nemusíte spokojit jen s barvami či vzory. Díky technologii digitálního tisku totiž může být kvalita a design k nerozeznání od přírodních materiálů.

Zmíněná série Quarzit Outdoor zaujme atraktivní kresbou kamene typu burlington, série Kaamos Outdoor připomíná vzhledem břidlici. Naprosto věrohodný design dřeva nabízí série Saloon Outdoor značky Rako.

Chodníčky a cesty v zahradě veďte přirozeně

Zahrada

Alternativou může být rovněž cihelná dlažba, která dokonale podtrhne přírodní ráz zahrady.

Nášlapné kameny

Kdo by nechtěl souvislý chodníček, může dát přednost nášlapům, jak se lidově říká plochým pochozím kamenům. Mohou být kamenné, ze dřeva, betonu, dlaždic, nebo dokonce z recyklovaného plastu.

Foto: Hornbach

Nášlapný kámen Bradstone vypadá jako dřevěný. Je však vyrobený z betonu. Cena 139 Kč/kus.

Výhodou nášlapů je jednoduchá pokládka. Stačí si rozmyslet, jak je chcete rozmístit, vyznačit si do trávníku jejich obrys a trávník vyříznout. Pak už jen posadíte jednotlivé šlapáky na místo. Ideálně aspoň jeden centimetr nad úroveň stávajícího trávníku, aby do něj nezarostly.

Sypané pěšinky

Pochopitelně lze vytvořit cestičky i nezpevněné nebo částečně zpevněné, tedy např. vysypané štěrkem, pískem, kůrovým mulčem, kamínky či oblázky.

U těchto chodníčků počítejte s dostatečnou drenážní vrstvou, aby nenastaly problémy se vsakováním vody. Tento typ cestiček se hodí do neformálních zahrad a počítejte s tím, že o ně budete muset pravidelně pečovat (pletí, doplňování materiálu, úpravy okrajů).

Anketa

Máte na zahradě raději celý chodníček/cestičku, nebo spíše jednotlivé stupy?
Chodníček
27,2 %
Stupy
9 %
Jak kde
49,4 %
Ani jedno
14,4 %
Celkem hlasovalo 1245 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Zhoupněte se do pohodové nálady

Léto a relaxace patří neodmyslitelně k sobě. Tak co si třeba zdřímnout na čerstvém vzduchu na houpačce nebo v houpací síti? I takové drobnosti totiž mohou...

Zahradní lehátko je symbolem pohody

K létu neodmyslitelně patří relax na sluníčku. Nejlépe u bazénu a ideálně na pohodlném lehátku, s drinkem v jedné ruce, s knihou v druhé. Stačí jen vybrat si...

Zahradní krb sestavíte za odpoledne

Venkovní krb lze pořídit jako nenáročnou stavebnici z betonových dílů, kterou zvládne i laik, a to bez zvláštního nářadí či materiálů. Vzhledem k vysoké...

Výběr článků

Načítám