Hlavní obsah

Čas pro jiřinky

Novinky, A. Taitlová, časopis Flóra na zahradě

Koncem dubna nastává nejlepší období pro výsadbu jiřinek. Teď si tedy musíme promyslet, kam je zasadíme a s jakými dalšími rostlinami je zkombinujeme.

Foto: A. Taitlová

Ilustrační foto

Článek

Jiřinky ze skupiny náhrdelníkovitých charakterizují úbory s dobře viditelným středovým terčem trubkovitých kvítků a dvěma značně odlišnými okruhy jazykovitých květů. Jejich vícebarevná květenství se do záhonu hůře včleňují. Kombinace s trávami je nejsnazší. Kvetoucí doprovod by měl mít odstín podobný barvě, který na jiřince najdeme. Tato varieta se krásně vyjímá v objetí 90 cm vysokého kypreje prutnatého (Lythrum virgatum) a vínových listů rdesna (Persicaria microcephala) ‘Red Dragon’.

Foto: A. Taitlová

Ilustrační foto

Klasika v moderním pojetí

Už v dávných dobách jiřinky tvořily součást zeleninové zahrádky. Rostly v koutku a sloužily především k řezu do vázy. V současnosti se velké oblibě těší důmyslné výsadby, kde se užitkové rostliny s těmi okrasnými prolínají. Lákavé je spojení kompaktního jiřinkového kultivaru ‘Twynings After Eight’ ze skupiny jednoduchých a výrazné kadeřavé kapusty (Brassica oleracea) ‘Redbor’. S jejich temnými listy pěkně kontrastují bílé květy česnekové pažitky (Allium tuberosum) a zlatožlutý kopr (Anethum graveolens).

Foto: A. Taitlová

Ilustrační foto

Uvolněná rozmanitost

Pořádnou porci elánu na sklonku léta dodá koktejl namíchaný z vínových jiřinek, krémově panašovaného brslenu (Euonymus fortunei) a pruhované trsti rákosovité (Arundo donax) ‘Variegata’. Tato impozantní, až 2 m vysoká tráva vyžaduje pečlivou zimní ochranu. Jistější je pěstování v nádobě, kterou na zimu přeneseme na bezmrazé místo. Další barvy do osázení vnášejí modré šalvěje, rudé růže, vysokánské jednoleté růžové rdesno (Persicaria orientalis) a bezový keř (Sambucus nigra) ‘Black Lace’ s jemně dělenými, téměř černými listy.

Dokonalá elegance

Fantasticky promyšlený záhon uspokojí i ty nejnáročnější. Výsadba přitom není ani trošku komplikovaná. Její výstavní ráz je postaven na omezené barevné paletě a skupinovém uspořádání. Kulisu proslulé jiřince ‘Bishop of Llandaff’ a oranžovým liliím (Lilium lancifolium) dělá nenáročná ruj vlasatá (Cotinus coggygria) ‘Royal Purple’. Opticky významný ostrůvek bělokvětých rozchodníkovců (Hylotelephium) účinně zamezuje splynutí tmavolistých rostlin. Podobně funguje strukturální, k mrazu choulostivý lenovník (Phormium) oddělující jiřinky od řádky dlužich (Heuchera) v borduře.

Foto: A. Taitlová

Ilustrační foto

Pravidla péče

Výběr stanoviště: Každou novou sezonu pro jiřinky můžeme vybrat zcela jinou pozici. Získají tak nové partnery, doplňky, nový úhel pohledu. A to je zábavné. Nezapomínáme, že milují slunce. Potřebují ho alespoň 6 hodin denně.

Výběr stanoviště: Každou novou sezonu pro jiřinky můžeme vybrat zcela jinou pozici. Získají tak nové partnery, doplňky, nový úhel pohledu. A to je zábavné. Nezapomínáme, že milují slunce. Potřebují ho alespoň 6 hodin denně.Příprava půdy: Před výsadbou zeminu nakypříme a obohatíme vyzrálým kompostem. Půda musí být dobře drenážovaná, živná, hluboká min. 35 cm.

Výběr stanoviště: Každou novou sezonu pro jiřinky můžeme vybrat zcela jinou pozici. Získají tak nové partnery, doplňky, nový úhel pohledu. A to je zábavné. Nezapomínáme, že milují slunce. Potřebují ho alespoň 6 hodin denně.Příprava půdy: Před výsadbou zeminu nakypříme a obohatíme vyzrálým kompostem. Půda musí být dobře drenážovaná, živná, hluboká min. 35 cm.Výsadba: Nenarašené hlízy vysazujeme nejdříve od konce dubna do jámy hluboké 10 až 15 cm. Očka musí směřovat vzhůru. Zakořeněné řízky a rostlinky vypěstované z semen přijdou ven až po pominutí posledního mrazu.

Výběr stanoviště: Každou novou sezonu pro jiřinky můžeme vybrat zcela jinou pozici. Získají tak nové partnery, doplňky, nový úhel pohledu. A to je zábavné. Nezapomínáme, že milují slunce. Potřebují ho alespoň 6 hodin denně.Příprava půdy: Před výsadbou zeminu nakypříme a obohatíme vyzrálým kompostem. Půda musí být dobře drenážovaná, živná, hluboká min. 35 cm.Výsadba: Nenarašené hlízy vysazujeme nejdříve od konce dubna do jámy hluboké 10 až 15 cm. Očka musí směřovat vzhůru. Zakořeněné řízky a rostlinky vypěstované z semen přijdou ven až po pominutí posledního mrazu.Ochrana: Nejrůznějšími lapači a pravidelným sběrem chráníme mladé rostlinky před slimáky a škvory. Opěry, které instalujeme již při výsadbě, zamezí škodám způsobeným větrem a deštěm.

Výběr stanoviště: Každou novou sezonu pro jiřinky můžeme vybrat zcela jinou pozici. Získají tak nové partnery, doplňky, nový úhel pohledu. A to je zábavné. Nezapomínáme, že milují slunce. Potřebují ho alespoň 6 hodin denně.Příprava půdy: Před výsadbou zeminu nakypříme a obohatíme vyzrálým kompostem. Půda musí být dobře drenážovaná, živná, hluboká min. 35 cm.Výsadba: Nenarašené hlízy vysazujeme nejdříve od konce dubna do jámy hluboké 10 až 15 cm. Očka musí směřovat vzhůru. Zakořeněné řízky a rostlinky vypěstované z semen přijdou ven až po pominutí posledního mrazu.Ochrana: Nejrůznějšími lapači a pravidelným sběrem chráníme mladé rostlinky před slimáky a škvory. Opěry, které instalujeme již při výsadbě, zamezí škodám způsobeným větrem a deštěm.Zálivka: Jiřinky spotřebují mnoho vody, zejména v parných letních dnech. Zavlažujeme asi jednou týdně brzy ráno nebo večer. Listy ani poupata nekropíme. V přemokřené půdě hlízy uhnívají.

Výběr stanoviště: Každou novou sezonu pro jiřinky můžeme vybrat zcela jinou pozici. Získají tak nové partnery, doplňky, nový úhel pohledu. A to je zábavné. Nezapomínáme, že milují slunce. Potřebují ho alespoň 6 hodin denně.Příprava půdy: Před výsadbou zeminu nakypříme a obohatíme vyzrálým kompostem. Půda musí být dobře drenážovaná, živná, hluboká min. 35 cm.Výsadba: Nenarašené hlízy vysazujeme nejdříve od konce dubna do jámy hluboké 10 až 15 cm. Očka musí směřovat vzhůru. Zakořeněné řízky a rostlinky vypěstované z semen přijdou ven až po pominutí posledního mrazu.Ochrana: Nejrůznějšími lapači a pravidelným sběrem chráníme mladé rostlinky před slimáky a škvory. Opěry, které instalujeme již při výsadbě, zamezí škodám způsobeným větrem a deštěm.Zálivka: Jiřinky spotřebují mnoho vody, zejména v parných letních dnech. Zavlažujeme asi jednou týdně brzy ráno nebo večer. Listy ani poupata nekropíme. V přemokřené půdě hlízy uhnívají.Hnojení: Jiřinky jsou hladové. Živiny doplňujeme nejlépe kvalitním kompostem. Prospívá jim dusíkaté kapalné hnojivo aplikované každé 3 až 4 týdny. S hnojením přestaneme měsíc před vyzvednutím.

Výběr stanoviště: Každou novou sezonu pro jiřinky můžeme vybrat zcela jinou pozici. Získají tak nové partnery, doplňky, nový úhel pohledu. A to je zábavné. Nezapomínáme, že milují slunce. Potřebují ho alespoň 6 hodin denně.Příprava půdy: Před výsadbou zeminu nakypříme a obohatíme vyzrálým kompostem. Půda musí být dobře drenážovaná, živná, hluboká min. 35 cm.Výsadba: Nenarašené hlízy vysazujeme nejdříve od konce dubna do jámy hluboké 10 až 15 cm. Očka musí směřovat vzhůru. Zakořeněné řízky a rostlinky vypěstované z semen přijdou ven až po pominutí posledního mrazu.Ochrana: Nejrůznějšími lapači a pravidelným sběrem chráníme mladé rostlinky před slimáky a škvory. Opěry, které instalujeme již při výsadbě, zamezí škodám způsobeným větrem a deštěm.Zálivka: Jiřinky spotřebují mnoho vody, zejména v parných letních dnech. Zavlažujeme asi jednou týdně brzy ráno nebo večer. Listy ani poupata nekropíme. V přemokřené půdě hlízy uhnívají.Hnojení: Jiřinky jsou hladové. Živiny doplňujeme nejlépe kvalitním kompostem. Prospívá jim dusíkaté kapalné hnojivo aplikované každé 3 až 4 týdny. S hnojením přestaneme měsíc před vyzvednutím.Řez: Stříhání květů do vázy a vyštipování uvadlých květů jiřinky přímo vyžadují, jinak předčasně přestávají kvést a jsou náchylnější k nemocem.

Výběr stanoviště: Každou novou sezonu pro jiřinky můžeme vybrat zcela jinou pozici. Získají tak nové partnery, doplňky, nový úhel pohledu. A to je zábavné. Nezapomínáme, že milují slunce. Potřebují ho alespoň 6 hodin denně.Příprava půdy: Před výsadbou zeminu nakypříme a obohatíme vyzrálým kompostem. Půda musí být dobře drenážovaná, živná, hluboká min. 35 cm.Výsadba: Nenarašené hlízy vysazujeme nejdříve od konce dubna do jámy hluboké 10 až 15 cm. Očka musí směřovat vzhůru. Zakořeněné řízky a rostlinky vypěstované z semen přijdou ven až po pominutí posledního mrazu.Ochrana: Nejrůznějšími lapači a pravidelným sběrem chráníme mladé rostlinky před slimáky a škvory. Opěry, které instalujeme již při výsadbě, zamezí škodám způsobeným větrem a deštěm.Zálivka: Jiřinky spotřebují mnoho vody, zejména v parných letních dnech. Zavlažujeme asi jednou týdně brzy ráno nebo večer. Listy ani poupata nekropíme. V přemokřené půdě hlízy uhnívají.Hnojení: Jiřinky jsou hladové. Živiny doplňujeme nejlépe kvalitním kompostem. Prospívá jim dusíkaté kapalné hnojivo aplikované každé 3 až 4 týdny. S hnojením přestaneme měsíc před vyzvednutím.Řez: Stříhání květů do vázy a vyštipování uvadlých květů jiřinky přímo vyžadují, jinak předčasně přestávají kvést a jsou náchylnější k nemocem.Vyzvednutí: Po prvním mrazíku nadzemní část seřízneme na délku 5 až 10 cm. Hlízy opatrně vyzvedneme pomocí vidlí, důkladně očistíme a necháme oschnout.

Výběr stanoviště: Každou novou sezonu pro jiřinky můžeme vybrat zcela jinou pozici. Získají tak nové partnery, doplňky, nový úhel pohledu. A to je zábavné. Nezapomínáme, že milují slunce. Potřebují ho alespoň 6 hodin denně.Příprava půdy: Před výsadbou zeminu nakypříme a obohatíme vyzrálým kompostem. Půda musí být dobře drenážovaná, živná, hluboká min. 35 cm.Výsadba: Nenarašené hlízy vysazujeme nejdříve od konce dubna do jámy hluboké 10 až 15 cm. Očka musí směřovat vzhůru. Zakořeněné řízky a rostlinky vypěstované z semen přijdou ven až po pominutí posledního mrazu.Ochrana: Nejrůznějšími lapači a pravidelným sběrem chráníme mladé rostlinky před slimáky a škvory. Opěry, které instalujeme již při výsadbě, zamezí škodám způsobeným větrem a deštěm.Zálivka: Jiřinky spotřebují mnoho vody, zejména v parných letních dnech. Zavlažujeme asi jednou týdně brzy ráno nebo večer. Listy ani poupata nekropíme. V přemokřené půdě hlízy uhnívají.Hnojení: Jiřinky jsou hladové. Živiny doplňujeme nejlépe kvalitním kompostem. Prospívá jim dusíkaté kapalné hnojivo aplikované každé 3 až 4 týdny. S hnojením přestaneme měsíc před vyzvednutím.Řez: Stříhání květů do vázy a vyštipování uvadlých květů jiřinky přímo vyžadují, jinak předčasně přestávají kvést a jsou náchylnější k nemocem.Vyzvednutí: Po prvním mrazíku nadzemní část seřízneme na délku 5 až 10 cm. Hlízy opatrně vyzvedneme pomocí vidlí, důkladně očistíme a necháme oschnout.Uložení: Dokonale suché hlízy uložíme do označených bedýnek, volně, bez použití rašeliny, a přeneseme na tmavé, mrazuprosté, suché místo.

Výběr stanoviště: Každou novou sezonu pro jiřinky můžeme vybrat zcela jinou pozici. Získají tak nové partnery, doplňky, nový úhel pohledu. A to je zábavné. Nezapomínáme, že milují slunce. Potřebují ho alespoň 6 hodin denně.Příprava půdy: Před výsadbou zeminu nakypříme a obohatíme vyzrálým kompostem. Půda musí být dobře drenážovaná, živná, hluboká min. 35 cm.Výsadba: Nenarašené hlízy vysazujeme nejdříve od konce dubna do jámy hluboké 10 až 15 cm. Očka musí směřovat vzhůru. Zakořeněné řízky a rostlinky vypěstované z semen přijdou ven až po pominutí posledního mrazu.Ochrana: Nejrůznějšími lapači a pravidelným sběrem chráníme mladé rostlinky před slimáky a škvory. Opěry, které instalujeme již při výsadbě, zamezí škodám způsobeným větrem a deštěm.Zálivka: Jiřinky spotřebují mnoho vody, zejména v parných letních dnech. Zavlažujeme asi jednou týdně brzy ráno nebo večer. Listy ani poupata nekropíme. V přemokřené půdě hlízy uhnívají.Hnojení: Jiřinky jsou hladové. Živiny doplňujeme nejlépe kvalitním kompostem. Prospívá jim dusíkaté kapalné hnojivo aplikované každé 3 až 4 týdny. S hnojením přestaneme měsíc před vyzvednutím.Řez: Stříhání květů do vázy a vyštipování uvadlých květů jiřinky přímo vyžadují, jinak předčasně přestávají kvést a jsou náchylnější k nemocem.Vyzvednutí: Po prvním mrazíku nadzemní část seřízneme na délku 5 až 10 cm. Hlízy opatrně vyzvedneme pomocí vidlí, důkladně očistíme a necháme oschnout.Uložení: Dokonale suché hlízy uložíme do označených bedýnek, volně, bez použití rašeliny, a přeneseme na tmavé, mrazuprosté, suché místo.Kontrola: Při pravidelné kontrole bezpodmínečně likvidujeme hlízy poškozené hnilobou či plísní.

Množení: Řízky odebranými z hlíz narašených koncem zimy. „Letničkové“ typy semeny časně zjara.

Reklama

Související články

Univerzální vojáci pro vaši zahradu

Jaro. Čas, kdy podsvětní bohové sestupují do svých říší. Mnohé národy nad nimi podle svých zvyklostí zavírají zem. Jaro je odvěká vůle po životě. Čas milionu...

Květiny na slunce i do stínu

Zahrada u víkendového příbytku má svá specifika. Květiny pro ni nelze vybírat stejně jako pro plochu, o niž můžeme denně pečovat.

Zelený luxus na dosah

Na první pohled zdravý, hustý a brčálově zelený trávník. To je sen každého majitele zahrady. Abyste ale nemuseli o perfektním pažitu jen snít, dopřejte mu...

Výběr článků

Načítám