Hlavní obsah

Během karantény si majitelé udělali zahradu veselejší i vstřícnější hmyzím návštěvníkům

Novinky, Jana Nesvadbová

Období karantény přivítali mnozí i jako čas na potřebné vydýchnutí z každodenního shonu anebo rovnou jako příležitost věnovat se něčemu, na co dosud nebyl čas. Patří k nim i naše čtenářka paní Viera s partnerem Mirkem. Ti zaměřili svou pozornost na zahradu. Získala veselý a pestrobarevný kabát, z nějž se těší nejenom oni sami, ale i vše, co na ni přiletí.

Foto: Archiv čtenářky

Čtenářka má konečně vysoké záhony, tak jak si vždycky přála.

Článek

Čas karantény trávila paní Viera na Berounsku, konkrétně v Podkozí. A jak píše, vždy toužila po vysokých záhonech a „veselé zahradě”.

Volný čas, který do jejího života přinesla karanténa, využila k tomu, aby si své sny konečně splnila. A dokonce došlo i na něco navíc.

„Můj Mirek mi záhonky udělal z palet a já zase malovala květináče, stavěla barevnou zídku kolem bylinkové zahrady, sázela kytky...,” píše paní Viera. A dlužno dodat, vysoké záhony nejsou ledajaké. Zatímco jejich hlavní vyvýšenou plochu zabírá zelenina, čelní stranu zdobí úzké dlouhé boxy fungující jako truhlíky. Zde září do světa všemi barvami okrasné květiny.

Aby toho nebylo málo, nejspodnější část slouží jako zásobník pamlsků pro veverky. Čtenářka je pokaždé mile potěšena, když vidí, s jakou šikovností si tam malé návštěvnice svou nadílku v podobě oříšků a šišek umí vyhledat.

Oním přídavkem navíc byla stavba hotelu pro hmyz. Jako základ posloužila jednoduchá konstrukce ve tvaru domečku z dřevěných prken. Ta má tři oddíly, každý vyplňuje jiný, ale pokaždé přírodní materiál.

„V přízemí” je kousek kulatiny s vyvrtanými otvory, kam si mohou nejrůznější druhy hmyzu zalézt, a zbytek prostoru vyplňuje seno, prostě co dům a zahrada daly, jak říká autorka.

Je libo čmelín, motýlovník či jiný hotýlek? Zahradě jen prospějí

Zahrada

„V patře” jsou kousky kůry a „půdičku” vyplňují šišky. Aby materiál a tedy „obytné prostory” z hotelu nevypadávaly například vlivem nepříznivého počasí, nebo prostým sesycháním, přední stranu domečku jistí síť z provázku. A hotýlek je vždy plný.

„Teď už jenom koukám, jak vše roste a kvete, a mám z toho radost,” pochvaluje si na závěr svého psaní paní Viera.

Anketa

Budujete letos na zahradě něco nového?
Ano, už jsme vybudovali.
42,1 %
Ano, a dokonce hned několik věcí.
21,7 %
Plánujeme se do toho ještě pustit.
7,4 %
Myslím, že nic letos budovat nebudeme.
7 %
Ne, nic nového dělat nebudeme.
7,8 %
Nemáme hlavně zahradu.
14 %
Celkem hlasovalo 2345 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám